A fenntartható közlekedést népszerűsítő kampány az „Európai Mobilitási Hét" megnyitójára került sor 2013. szeptember 16-án, a Nyugati pályaudvaron. Az eseményen fellépett a MÁV Szimfonikus Zenekar rézfúvós együttese, Bakó Roland vezényletével valamint átadták a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közös rajz-, fotó- és családi kreatív pályázatának díjait.

 

A fenntartható közlekedést népszerűsítő kampány az „Európai Mobilitási Hét" megnyitójára került sor 2013. szeptember 16-án, a Nyugati pályaudvaron. Az eseményen fellépett a MÁV Szimfonikus Zenekar rézfúvós együttese, Bakó Roland vezényletével valamint átadták a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) közös rajz-, fotó- és családi kreatív pályázatának díjait.

 

Az Európai Mobilitási Hét az Európai Bizottság Környezetvédelmi és Közlekedési Főigazgatóságainak támogatásával megvalósuló kampány, amelyet minden évben szeptember 16-22. között rendeznek meg a fenntartható városi közlekedés érdekében.

Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kezdeményezésének célja, hogy az önkormányzatokat fenntartható közlekedési intézkedések bevezetésére ösztönözze, és az emberek a gépkocsi-használat helyett más közlekedési módokat a kerékpározást, a gyaloglást vagy a közösségi közlekedési eszközöket részesítsék előnyben. A hazai önkormányzatok részvételét Országos szinten a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium koordinálja.

2000 óta egyre több település csatlakozik a kezdeményezéshez, és a programkínálat is egyre gazdagabb. Tavaly 112 hazai település regisztrált a kampányban való részvételre, ezzel Magyarország a 4. helyen végzett az európai országok versenyében. A regisztrációra nyitva álló idő szeptember 16-án járt le, azonban már most látható, hogy idén tovább nőtt a résztvevő önkormányzatok száma.

Az aktuális állás és a végleges eredmény a http://emh.kormany.hu/ oldalon tekinthető meg.

Az idei kampány jelmondata – „Tiszta levegő – Mozdulj érte!" – rávilágít arra az egyéni felelősségre, hogy a közlekedők utazási szokásaikkal sokat tehetnek a tisztább és egészségesebb környezetért.

Az Európai Mobilitási Hét rendezvénysorozat budapesti záróeseménye a Fővárosi Autómentes Nap, amely az Andrássy út gyalogosok előtt megnyitott szakaszán, szeptember 22-én kerül megrendezésre. A tavalyi Fővárosi Autómentes Napon több mint 230.000 ember vett részt, a vidéki rendezvényeken – a települések méretétől függően – néhány száztól több ezer főig változott a programokra kilátogatók száma. A rendezvényekhez kapcsolódóan a gyalogosok és kerékpárral közlekedők számára megnyitott utakon végzett levegőtisztaság-mérés szerint a légszennyező anyagok (ezen belül a nitrogén-monoxid, a szén-monoxid és a szálló por), valamint a közlekedési eredetű zajhatás jelentős, olykor drasztikus csökkenését eredményezte a gépjárműforgalom átmeneti szüneteltetése.

 

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a Közlekedéstudományi Intézettel közösen idén is közlekedésbiztonságra oktató, játékos programokkal, szimulátorokkal, a környezetvédelem fontosságára felhívó eseményekkel várja a kilátogatókat. A programok összeállításánál elsődleges szempont volt, hogy 0-tól 99 éves korig a lehető legtöbb állampolgárhoz eljusson az üzenet: mindenki egyénileg is felelős azért, hogy megóvja környezete tisztaságát és a saját egészségét.

A közösségi közlekedés igénybevétele jelentősen csökkenti a környezetterhelést, és amellett hogy környezetbarát közlekedési alternatívákról beszélhetünk, minimális a biztonsági kockázata a közúti közlekedéshez képest. A MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. több utazási kedvezményt is biztosít az Európai Mobilitási Hét alkalmából annak érdekében, hogy minél többen válasszák a közösségi közlekedés vasúti lehetőségét.

 

Az Autómentes Napon szeptember 22-én a forgalmi engedéllyel rendelkező utasok díjmentesen utazhatnak a belföldi viszonylatokon, másodosztályon, valamint az Európai Mobilitási Hét Ideje alatt díjmentesen szállíthatóak a kerékpárok az arra alkalmas belföldi vonatokon.

A MÁV-csoport Európai Mobilitási Hétre készült kuponfüzete több kedvezményt is kínál az utasok számára, a MÁV Szimfonikusok koncertje mellett, a Vasúttörténeti Parkba szóló belépésre, valamint két hétvégén kedvezményes kerékpárszállításra használhatóak fel kuponok.

A nemzeti vasúttársaság is látványos programokat kínál a Fővárosi Autómentes Nap Andrássy úti rendezvényén. Az érdeklődők a helyszínen kipróbálhatják azt a professzionális mozdonyszimulátort, amelyet a mozdonyvezetők képzésében, vizsgáztatásában is használnak. Emellett sínautóval, hajtánypályával és mozdonnyal idézik fel a vonattal száguldozás izgalmas perceit. A látogatók egy kiállított vonatbelsőben megismerhetik a MÁV-GÉPÉSZET Zrt. kerékpárszállítással kapcsolatos megoldását és az elsők közt tesztelhetik a saját gyártású IC+kocsijának üléseit.

A regisztrált önkormányzatok programjai és további részletes információk megtalálhatóak a http://emh.kormany.hu/ honlapon. A nemzetközi weboldalon (www.mobilityweek.eu) lehet figyelemmel kísérni az országok regisztrációját és az Európa-szerte megvalósuló programokat.

Szeptember 22-én az Andréssy út Kodály Körönd és Városliget közötti részén, mintegy 100 méteres szakaszon várják az érdeklődőket izgalmas programokkal.

 

2013. szeptember 16-22.

Európai Mobilitási Hét

 

http://emh.kormany.hu

www.mobilityweek.eu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük