2024.július.25. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Európai Uniós gátat kéne szabni az elszabadult (legális uzsora) THM-eknek

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/23383"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/uzsora.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="66" /></a></span>Törvényi szintű szabályozással kell gátat szabni a gyorskölcsönök túlzottan magas THM-szintjének, ezen keresztül pedig az uzsorások tevékenységének - hívta fel a figyelmet Herczog Edit EP képviselő, aki azonnali kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz, hogy megvédjék az európai fogyasztókat a túlzott eladósodottságtól és a kizsákmányoló kölcsönöktől.<br /><td valign="top"> </td> 

uzsora.thumbnailTörvényi szintű szabályozással kell gátat szabni a gyorskölcsönök túlzottan magas THM-szintjének, ezen keresztül pedig az uzsorások tevékenységének – hívta fel a figyelmet Herczog Edit EP képviselő, aki azonnali kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz, hogy megvédjék az európai fogyasztókat a túlzott eladósodottságtól és a kizsákmányoló kölcsönöktől.

 

 

uzsora.thumbnailTörvényi szintű szabályozással kell gátat szabni a gyorskölcsönök túlzottan magas THM-szintjének, ezen keresztül pedig az uzsorások tevékenységének – hívta fel a figyelmet Herczog Edit EP képviselő, aki azonnali kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz, hogy megvédjék az európai fogyasztókat a túlzott eladósodottságtól és a kizsákmányoló kölcsönöktől.

 

  spacer
    A szocialista képviselő hangsúlyozza, hogy a gazdasági válság hatására a legtöbb uniós tagállamban nő a lakosság eladósodottsága, a felmondott hitelszerződések száma és túlságosan magas a gyorskölcsönök THM-szintje. Ez elsősorban a kiszolgáltatott embereket sodorja nehéz helyzetbe, az elszegényedő családok a gyors anyagi segítség reményében akár a kölcsön sokszorosát is hajlandóak visszafizetni a hitelezőknek. A jelenség óhatatlanul eszünkbe juttatja az uzsorakamat fogalmát, amellyel a köznyelv már az ókortól kezdve a feltűnően magas kamatot illeti. Herczog Edit szerint aki az Európai Parlament fogyasztóvédelmi bizottságának tagja azt mondja, hogy több uniós tagállamban is bevezetett a kamatplafon intézménye, hiszen vannak olyan kamatszintek, amelyek már nem állnak összhangban a szolgáltatás értékével, és az üzleti erkölcs törvényébe ütköznek

    Magyarországon óriási felháborodást váltott ki a Provident Pénzügyi Zrt. tevékenysége, amely több száz százalékos kamatra kölcsönöz összegeket. A magas, olykor három számjegyű THM-mel kínált személyi és áruvásárlási kölcsönök, illetve gépkocsi- és lakáshitelek a fogyasztók érdekeit sértő konstrukciók. Az állampolgárok azonban nagyon gyakran nincsenek tisztában a THM azaz, a teljes hitelkamat jelentésével, valamint azzal, milyen feltételekkel kapják a hitelt.

Ezért a képviselő azt kérdezi a Bizottságtól, hogy a fogyasztói hitelekről szóló új uniós irányelv véglegesítése előtt megvizsgálja-e, hogy milyen intézkedéseket lehet tenni a magas THM-szintek leszorítása érdekében, hogy megvédjék a fogyasztókat a túlzott eladósodottságtól és a kizsákmányoló kölcsönöktől. Herczog Edit arra is választ vár, hogy a Bizottság átláthatóbbá kívánja-e tenni a fogyasztási hiteltermékeket, illetve milyen intézkedéseket tervez az uniós polgárok pénzügyi kultúrájának emelése érdekében. A képviselő szerint elsőrendű fontosságú volna ugyanis, hogy a hitelekért folyamodók önállóan tudják megítélni a magas THM-mel járó pénzügyi kockázatokat, saját pénzügyi korlátaikat, és felelősen tudjanak dönteni egy hitelfelvétel esetén.

(MSZP).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.