Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata két épületének épületenergetikai korszerűsítésére több mint 166 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el, melyet a Kohéziós Alap finanszíroz.

Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata két épületének épületenergetikai korszerűsítésére több mint 166 millió forintos vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el, melyet a Kohéziós Alap finanszíroz.

A Pályázatos épületenergetikai felhívás a közép-magyarországi régió települési önkormányzatai számára KEHOP-5.2.9. című felhívásra benyújtott KEHOP-5.2.9-16-2016-00032 azonosító számú támogatási kérelemben rögzített projekt megvalósulása során a Dózsa György út 46. szám alatti Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ Idősek Bentlakásos Otthona és Átmeneti Gondozóháza és az Alsó erdősor 14-16. szám alatti Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium épületének épületenergetikai korszerűsítésére kerül sor. A közel 200 millió forintos összköltségű beruházásnak köszönhetően Erzsébetváros Önkormányzata az épületek fenntartását költséghatékonyabban tudja majd biztosítani. A Támogatási szerződés aláírásra került, a kivitelezéssel november végére végeznek a szakemberek, így már év végétől az európai uniós támogatásnak köszönhetően környezetbarát és gazdaságosan üzemeltethető intézményekkel gazdagodik a kerület.

 

A projekt célja az épületek hőtechnikai adottságainak javítása, valamint hőveszteségeinek csökkentése. A felújítások keretében a Dózsa György úti épületen külső homlokzati hőszigetelés és a lapostetővel fedett épületrészek felújítása, az Alsó erdősori iskolaépületen külső homlokzati hőszigetelés, lapostetők felújítása, valamint az utoljára elkészült épületrész tetőszerkezetének hőszigetelése, fedésének felújítása és a tetőablakok cseréje valósul meg. Továbbá mindkét pályázattal érintett intézményben napelemes rendszer kerül kiépítésre.

A projekt hosszú távú közvetlen céljai között szerepel a működési költségek csökkentése, a magasabb komfortfokozat elérése.

Az uniós támogatásból finanszírozott korszerűsítésnek köszönhetően a létesítmények energetikai szempontú fejlesztése az üzemeltetési, fenntartási költségek csökkenését fogja eredményezni, amely nemcsak a pályázónak jelent költségmegtakarítást, de a lecsökkenő energiahordozó felhasználás környezetvédelmi szempontból is előnyös. A felújításokat követően 64 kWh kapacitású megújuló, zöld energia termelő rendszer kerül kiépítésre. A fejlesztés eredményeként az épületek energiafelhasználása mintegy 40%-kal lehet kevesebb, az üvegházhatású gázok kibocsájtása pedig 88.000 kilogrammal csökken éves szinten.

Erzsébetváros Önkormányzatának kiemelt célja, hogy a kezelésében lévő épületekben a lehető legmagasabb szintű energetikai korszerűsítéseket hajtsa végre, ezáltal biztosítva a hosszú távú hatékony fenntartást, továbbá olyan energetikai fejlesztést hajtson végre az épületeken, amelyek a beruházás mértékének megfelelően valóban képesek növelni az épület energia felhasználásának hatékonyságát, ezáltal csökkenteni a működéshez szükséges pénzügyi forrásokat.

www.erzsebetvaros.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük