2022.05.24.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

EURÓPAI UNIÓS TÁMOGATÁSSAL VALÓSULT MEG AZ ENERGIAHATÉKONYSÁGI FELÚJÍTÁS MÁRKÓ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT ÉPÜLETEIN

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/97350"><img class="image image-preview" src="/files/images/ovoda_1.JPG" border="0" alt="Az óvoda épülete" title="Az óvoda épülete" width="494" height="372" /></a><span style="width: 625px" class="caption"><strong>Az óvoda épülete</strong></span></span>Az Európai Unió KEOP-5.7.0/15 támogatási programjának keretében valósult meg Márkó Község Önkormányzat két épületének energiahatékonysági korszerűsítése. A felújítás 60,37 millió forint költségének egészét, az Európai Unió és a Magyar Állam vissza nem térítendő támogatása biztosította.</p> <p> 

Az  óvoda épületeAz óvoda épületeAz Európai Unió KEOP-5.7.0/15 támogatási programjának keretében valósult meg Márkó Község Önkormányzat két épületének energiahatékonysági korszerűsítése. A felújítás 60,37 millió forint költségének egészét, az Európai Unió és a Magyar Állam vissza nem térítendő támogatása biztosította.

 

Az  óvoda épületeAz óvoda épületeAz Európai Unió KEOP-5.7.0/15 támogatási programjának keretében valósult meg Márkó Község Önkormányzat két épületének energiahatékonysági korszerűsítése. A felújítás 60,37 millió forint költségének egészét, az Európai Unió és a Magyar Állam vissza nem térítendő támogatása biztosította.

 

Márkó Község Önkormányzata a Környezet és Energia Operatív Program KEOP-5.7.0/15 „Középületek kiemelt jelentőségű épületenergetikai fejlesztése" című konstrukció keretein belül pályázatot nyújtott be, melyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium KEOP-5.7.0/15-2015-0168 azonosító számon támogatott.

 

A projekt kiemelt célja az épületek hőveszteségének csökkentése, mely révén mérséklődik a fűtéshez szükséges energiahordozók mennyisége, a kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége, valamint az intézmények fenntartási költsége.

 

A fejlesztés által a hagyományos technológiával, régi építési szabványok szerint készült ingatlanok kerültek felújításra. Az energetikai fejlesztés a Padányi Biró Márton tér 5. szám alatt található Márkói Közös Önkormányzati Hivatal épületét, illetve a Kálvária út 6. szám alatt található Óvoda és Közösségi Ház épületét érintette.

 

  • A korszerűsítés során a Márkói Közös Önkormányzati Hivatal teljes homlokzatára és lábazatára modern hőszigetelő réteg került, illetve a nyílászárok kerültek teljes körűen kicserélésre új, korszerű, hőszigetelő üvegezésű modellekre.

 

  • A Kálvária utcai épülete esetében is megtörtént a nyílászáró csere, illetve a tetőtér utólagos hőszigetelése és a lábazat hőszigeteléssel való ellátása.

 

 

Az energiahatékonysági beruházásnak köszönhetően a megtakarított elsődleges energiahordozó mennyisége meghaladja az évi 1 600 GJ értéket, míg az üvegházhatású gázok kibocsájtása 103 tonnával fog csökkeni már az első évben.

 

A beruházás szem előtt tartja a környezetvédelmi prioritásokat, törekszik a települési környezetvédelem erősítésére és a környezetbiztonság növelésére. A fejlesztés növeli az érintett épületekben dolgozók komfortérzetét, támogatja az oda látogató helyi lakosok klímatudatosságát, népszerűsíti a környezettudatos gondolkodást, valamint hozzájárul a KEOP program eredményeinek kommunikálásához.

 

Az energetikai hatékonyság fokozása összhangban van a hazai és az európai uniós irányelvek előírásaival, megvalósítása révén mérséklődik az üvegházhatású gázok kibocsátása, mely hozzájárul mind a helyi, mind a regionális környezeti állapot javulásához.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.