2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Europarlament: A román képviselők kilépésével megszűnt az EP Identitás, Hagyomány, Szuverenitás nevű frakciója

4 perc olvasás
 <span class="inline left"><a href="/node/97"><img class="image thumbnail" src="/files/images/europarlament.thumbnail_0.gif" border="0" width="100" height="56" /></a></span> <p><strong>Az Európai Parlament alelnöke, Edward McMillan-Scott szerdán bejelentette, hogy megszűnt az Identitás, Hagyomány, Szuverenitás (ITS) nevű politikai csoport, miután létszáma a frakcióalakításhoz szükséges létszám - 20 fő - alá csökkent.</strong></p><p>

 

Az Európai Parlament alelnöke, Edward McMillan-Scott szerdán bejelentette, hogy megszűnt az Identitás, Hagyomány, Szuverenitás (ITS) nevű politikai csoport, miután létszáma a frakcióalakításhoz szükséges létszám – 20 fő – alá csökkent.

 

Az Európai Parlament alelnöke, Edward McMillan-Scott szerdán bejelentette, hogy megszűnt az Identitás, Hagyomány, Szuverenitás (ITS) nevű politikai csoport, miután létszáma a frakcióalakításhoz szükséges létszám – 20 fő – alá csökkent.

A szerdai plenáris ülésén elnöklő McMillan-Scott a következő bejelentést tette: „Ma levelet kaptam Daniela Buruiana-Aprodutól, illetve Cristian Stanescutól, amelyben bejelentik döntésüket, hogy kilépnek az ITS csoportból. A parlament mai, 2007. november 14-ei hatállyal tudomásul veszi ezt a döntést.

Ezt egybevéve a hét folyamán tett, három képviselő kilépéséről szóló bejelentésekkel megállapítom, hogy az ITS csoport tagjainak száma mostanra a frakcióalakításhoz szükséges, a 29. cikk 2. bekezdésében előírt (ld. a linket – a szerk.), húsz fős létszám alá esett.

A parlament így tudomásul veszi, hogy az ITS csoport a továbbiakban nem teljesíti az Eljárási Szabályzat képviselőcsoportok megalakítására vonatkozó feltételeit. Ennek következtében a csoport megszűnik létezni ennek a bejelentésnek a pillanatától fogva."

Az EP eljárási Szabályzatának vonatkozó része:

http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+RULES-EP+20070903+RULE-029+DOC+XML+V0//HU&navigationBar=YES

Elfogadták Hegyi Gyula jelentését a génmódosított szervezetekről

A géntechnológiával módosított szervezetek (GMO) környezetbe történő szándékos kibocsátásáról szóló irányelvet (2001/18/EK) módosítja az a jogszabály, amelynek parlamenti témafelelőse Hegyi Gyula (néppárti). A módosítás az Európai Bizottságra ruházott végrehajtási jogköröket érinti. A jelentést szerdán fogadták el Strasbourgban.

A 2001-es irányelv szigorította a GMO-t tartalmazó termékek forgalmazásának feltételeit, és kötelezővé tette az ilyen termékek megfelelő címkézését. Eszerint például mindig kötelező a környezeti hatástanulmány elvégzése GMO-k szabad környezetbe történő kibocsátása előtt. A hatóság csak akkor adhatja meg az engedélyt a kibocsátásra, ha a GMO-t egészségügyi- és környezeti szempontból is megfelelőnek, veszélytelennek találta. Az irányelvnek megfelelően engedélyezett GMO-termékek kereskedelmét a tagállamok nem tilthatják meg, nem korlátozhatják.

A jelentéstevő a módosításra a parlamentbe került irányelvben az EP jogkörének kiterjesztését célzó változtatásokat javasolt. Hegyi szerint „a fogyasztók joggal félnek az új technológia kockázataitól, ezért fontos az EU intézményrendszerében demokratikus módon megválasztott Európai Parlament bevonása a GMO-növények kontrolljába".

A környezetvédelmi szakbizottság a védzáradékok, a címkézés, az engedélyezés és a tagállami kivételek kérdésében is módosításokat fogadott el, azonban ezeket a tagállami kormányokat képviselő Tanács elutasította.

Ezt követően informális egyeztetéseket tartottak az EP, a Tanács és az Európai Bizottság képviselőivel. Ezeken sikerült elfogadni egy kompromisszumos javaslatot, amelyet aztán beterjesztettek a plenáris ülés elé. A parlament vita nélkül szavazott a Hegyi-jelentésről, és vele a kompromisszumos módosításokról.

A kompromisszum szerint a címkézés kérdésében döntési jogköre lehet az EP-nek. A védzáradékkokkal kapcsolatban a Bizottság csak akkor dönthetne egyedül, ha a döntését csak egy országnak címzi.

Jelentéstevő: Hegyi Gyula (PES, HU)

Jelentés: (A6-0292/2007)- a géntechnológiával módosított szervezetek környezetbe történő szándékos kibocsátásáról szóló 2001/18/EK irányelvnek a Bizottságra ruházott végrehajtási hatáskörök gyakorlása tekintetében történő módosításáról szóló európai parlamenti és tanácsi irányelvre irányuló javaslatról

Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság

Eljárás: együttdöntés, első olvasat

Szavazás: 2007., november 14., szerda

Jogalkotási figyelő

http://www.europarl.europa.eu/oeil/file.jsp?id=5430102

Hegyi Gyula

http://www.europarl.europa.eu/members/archive/alphaOrder/view.do?id=23806&language=hu

Perger István/EU Parlament sajtószolgálat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.