A Vujcsics EgyüttesA Vujcsics EgyüttesPár nap és indul a 2015-ös év a Fonóban remek koncertekkel, lemezbemutatóval és rendhagyó, új táncházi táncanyaggal. Kezdődik az évad pénteken a Népzenész Bállal, majd szombaton a Vujicsics együttes és a Poklade zenekar koncertjei következnek. 

A Vujcsics EgyüttesA Vujcsics EgyüttesPár nap és indul a 2015-ös év a Fonóban remek koncertekkel, lemezbemutatóval és rendhagyó, új táncházi táncanyaggal. Kezdődik az évad pénteken a Népzenész Bállal, majd szombaton a Vujicsics együttes és a Poklade zenekar koncertjei következnek. 

2015. január 9. (péntek) 20.00 órától Népzenész Bál

Muzsikál: Magyarpalatkai Banda

 

Az idei Népzenész Bál, immár hatodik a sorban. A műfaj évadnyitó ünnepén a legendás Magyarpalatkai Banda muzsikál, de a hagyományoknak megfelelően minden ide érkező zenész kedvére muzsikálhat a Népzenész Bálon. Legyen ez az este a zenészeké, de táncosok, közönség, mulatók nélkül mit sem ér a muzsika: a korábbi évekhez hasonlóan minden táncos, táncházas, nem táncos és nem táncházas érdeklődőt is várnak szeretettel! A népzenészeket 19:00 órától külön fogadással várják partnerükkel. A táncház 20.00 órától kezdődik.

 

Mulassunk együtt először 2015-ben!

A Magyarpalatkai Banda a táncházmozgalom egyik legismertebb és legkedveltebb adatközlő vonószenekara. Az erdélyi Mezőségen található Magyarpalatka (románul Pălatca) régóta a környék egyik legjelentősebb zenészközpontja. Az itt élő cigányzenész dinasztiák nemcsak saját falujuk, hanem sok környező település (például Báré, Kötelend, Mezőgyéres, Mezőkeszü, Vajdakamarás, Visa) zenei igényeit is kielégítették. A zenekar egyaránt játszik magyar, román és cigánynépzenét. Számos zenész muzsikált itt, többen a biztosabb megélhetés érdekében más falvakba költöztek át. A zenészek szinte mindannyian rokonságban állnak egymással, tudásukat hagyományosan továbbadják a generációk között.

 

2015. január 10. (szombat) 20.00 óra a Vujicsics együttes és a Poklade zenekar koncertje

 

Negyven éve, közel azonos felállásban játszik a szentendrei Vujicsics Együttes.

Ráadásul kezdettől fogva ugyanazt az utat járja: azt, amit a szerb és horvát népzenék hagyományőrző feldolgozásának nevezhetünk. Belefér ebbe a tamburazene, de a Balkán mélyének fúvós hangszerei is: a könnyedség, az emelkedettség és a drámaiság együtt hat ennek a rendkívüli együttesnek a koncertjein. A délszláv zenei formáció Európa folkzenekarainak élvonalába tartozik, Kossuth díjat 2014 márciusában kaptak. Koncertjeik gyakori közreműködői fiatal tanítványaik a Söndörgő Együttes tagjai.

Borbély Mihály – szaxofon, klarinét, brácsatambura

Eredics Gábor – basszprímtambura, harmonika

Eredics Kálmán – bőgő, tarabuka

Brczán Miroszláv – csellótambura, ének

Szendrődi Ferenc – prímtambura, brácsatambura

Eredics Áron – prímtambura

Vizeli Balázs – hegedű

 

Poklade zenekar

A Poklade zenekar 2010-ben, Mohácson alakult. A poklade szó a köztudatban egyet jelent a busójárással. Sokacul szó szerinti jelentése, azonban átváltozás. Ez a „lelki átváltozás" minden emberben végbemegy, akár játsza, akár hallgatja a zenét. A zenekar nagyon fontosnak tartja a mohácsi tamburazene hagyományának ápolását, ám emellett további zenei stílusok is megszólalnak repertoárjukban. A Poklade zenekar önálló pódiumzenekarként és a mohácsi Zora néptáncegyüttes kísérőzenekaraként is törekszik a néphagyomány ápolására, ezen kívül rendszeresen zenél táncházakat és gyakran lép fel különböző nemzetiségi rendezvények meghívottjaként. Sokat köszönhetnek tanítómesterüknek, Versendi Kovács Józsefnek.

Andrics Attila – basszprímtambura

Bischof Dávid – bőgő

Bóka Balázs – brácsatambura

Pávkovics István – harmonika, basszprímtambura

Cselinacz Marko "Markan" – harmonika

Róka Roland – prímtambura

Balog Tamás "Cérna"- prímtambura

 

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest, Sztregova utca 3.

 

www.fono.hu

www.facebook.com/fonobudaizenehaz

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük