Mi történik, ha apa és fia nem az esti focimeccsről, vagy a gazdasági világválságról kezd el beszélgetni? A világhírű zeneszerző Kurtág György és fia, ifj. Kurtág György tizenöt évvel ezelőtt vágott bele egy izgalmas zenei párbeszédbe, melyből mostanra versenymű készült.

 

Mi történik, ha apa és fia nem az esti focimeccsről, vagy a gazdasági világválságról kezd el beszélgetni? A világhírű zeneszerző Kurtág György és fia, ifj. Kurtág György tizenöt évvel ezelőtt vágott bele egy izgalmas zenei párbeszédbe, melyből mostanra versenymű készült.

 

Az extravagáns alkotás, melyben a hangszeres komolyzene fonódik össze az elektronikus élőzenével, hazánkban hallható először teljes egészében a Budapesti Fesztiválzenekar jóvoltából – tájékoztatott Tossenberger Adél PR menedzser.

 

Kurtág György kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző munkásságát világszerte elismerik, legutóbb a spanyolországi központú multinacionális pénzintézet, a BBVA kortárs zenei nagydíját nyerte el, alig pár nappal ezelőtt. A zenéhez kapcsolódó sajátos látásmódja elevenedik meg legújabb művében, a Párbeszédben is, melyben az általa képviselt szellemiség találkozik fiáéval, azaz egy nagyzenekar áll szemben egy szintetizátorral, a hangszeres komolyzene fonódik össze az elektronikus élőzenével. A darab egy valódi családi vállalkozás: apa és fia tizenöt éve vágtak bele, a zenei párbeszéd azóta folyamatosan formálódott, átalakult, olyannyira, hogy az eredeti verzióhoz képest ma már egy azonos hang sem található meg benne, lévén, hogy a szerzők szerint maga a párbeszéd sokkal izgalmasabb, mint a letisztult késztermék.

 

A komponálás folyamán egyetlen pont volt, amiben a két Kurtág tökéletesen egyetértett:

itt a zene a főnök. Ebbe a közös játékba csöppent bele egyfajta „külső fülként" a svájci karmester, Olivier Cuendet, aki végül versenyművet készített az extravagáns zenei alkotásból, így az eddig soha nem hallott formájában világpremier előtt áll.

 

A darabot teljes egészében a Budapesti Fesztiválzenekar zenészei mutatják be először a hazai közönségnek. Azt már a karmester, Takács-Nagy Gábor álmodta meg, hogy a kortárs mű egy ínyenc zenei szendvicsbe csomagolva hangozzék el: a Párbeszédet Mendelssohn Szélcsend és szerencsés hajózás című darabja, illetve Schumann IV. szimfóniája, azaz két klasszikus fogja közre. Ez pedig csak első hallásra furcsa, hiszen ahogy ifj. Kurtág György látja: „választóvonal a modern és a klasszikus zene között nincs".

 

A világpremiert Kurtág György 89. születésnapjára időzítették, így a különleges koncertsorozat időpontjai a következők:

2015. február 19-20-22.

Művészetek Palotája Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterme, jegyek pedig a Budapesti Fesztiválzenekar oldalán kaphatók.

 

www.bfz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük