Jelenleg minden korábbinál nagyobb számú, 357 200 adóvégrehajtás van folyamatban, 4,3 százalékkal több, mint egy évvel korábban volt (342 400). Az adófizetési morál romlását az is mutatja, hogy az adóvégrehajtással érintett tartozás összege egy év alatt ennél is jóval nagyobb mértékben, 22,8 százalékkal növekedett. Ez év július végén az adóvégrehajtásokkal érintett összeg megközelítette az ezermilliárd forintot (976 700 milliárd). Egy évvel korábban az ilyen irányú hatósági intézkedések 795 300 milliárd forintról szóltak – tájékoztat a feketelista.hu.

Jelenleg minden korábbinál nagyobb számú, 357 200 adóvégrehajtás van folyamatban, 4,3 százalékkal több, mint egy évvel korábban volt (342 400). Az adófizetési morál romlását az is mutatja, hogy az adóvégrehajtással érintett tartozás összege egy év alatt ennél is jóval nagyobb mértékben, 22,8 százalékkal növekedett. Ez év július végén az adóvégrehajtásokkal érintett összeg megközelítette az ezermilliárd forintot (976 700 milliárd). Egy évvel korábban az ilyen irányú hatósági intézkedések 795 300 milliárd forintról szóltak – tájékoztat a feketelista.hu.

Az idén már 227 milliárdot behajtottak

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) külön nyilvántartásban szerepelteti a 180 napon keresztül folyamatosan fennálló nagy összeggel tartozó (100 millió forintot meghaladó) cégek és magánszemélyek adatait. Ez a céglista egy év alatt 11,7 százalékkal, szám szerint 193 vállalkozás nevével bővült, és elérte az 1836-ot. Fél évnél (180 nap) régebben fennálló adótartozásuk összege 8,8 százalékkal növekedett, és jelenleg 786 900 milliárd forintra rúg. A nagy összegű, 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkező magánszemélyek száma (4066) is meghaladja az egy évvel ezelőttit (3749), ám tartozásuk összege ez idő alatt 213 500 milliárd forintról 189 800 milliárd forintra csökkent.
A behajtás nehézségeit bizonyítja, hogy ez évben, július végéig a NAV adóbehajtásból származó bevételei csak 3,7 százalékkal nőttek, összegszerűen 227 700 milliárd forintot tettek ki. A költségvetési törvé ny erre az évre adó- és járuléknemekből összesen 10 901 milliárd forint bevételt irányoz elő, azaz 369 milliárd forinttal többet a tavalyinál. Az adóhivatal tájékoztatása szerint „2013. első félévében a bevételek a várakozásoknak és az egyes adónemek szezonális jellemzőinek megfelelően 5016,4 milliárd forint összegben teljesültek."

Elhúzódó eljárások

Amennyiben az adózónak lejárt esedékességű (bevallás, jogerős határozat) adófizetési kötelezettsége keletkezik, a NAV haladéktalanul megindítja az adó-végrehajtási eljárást. Ennek különböző formái lehetnek, így: inkasszó, jövedelemletiltás, gépjárműfoglalás, ingatlan-végrehajtás. Ha ezek az adminisztratív intézkedések nem vezetnek eredményre, az adóvégrehajtás helyszíni eljárással, a vagyonelemek felkutatásával, foglalásával folytatódik.
Az idén július végéig az egy évvel korábbihoz képest 7 százalékkal több adó-végrehajtási eljárást indítottak, 21 százalékkal nagyobb összegű adótartozás behajtására. Az inkasszós bevételek 6 százalékkal, a jövedelemletiltásokra befolyt összegek 10,3 százalékkal növekedtek. Az árverések bevételei viszont 4,4 százalékkal elmaradtak a megelőző évitől. A NAV tájékoztatása szerint egyre nehezebb, időigényesebb a behajtás. Az adó-végrehajtás i eljárást az adóhatóság az elévülési időn belül bármikor és akár többször is megkísérelheti.

Ellenőrizhetők a céges partnerek!

Amennyiben kiderül, hogy a gazdálkodó szervezet adótartozása behajthatatlan, az adóhatóság haladéktalanul intézkedik az adószám felfüggesztéséről, felszámolási eljárást, illetve cégtörlési eljárást kezdeményez az illetékes bíróságnál. A NAV tájékoztatása szerint ezekben az ügyekben kiemelt feladat a törvényességi felügyeleti, illetve az ismeretlen székhelyű cég megszüntetése iránti eljárás mielőbbi megindítása. Az adóhatóság a behajtásra reménytelen követelések egyre jelentősebb hányadát, az úgynevezett engedményezési megállapodás alapján, átadja a Magyar Követeléskezelő (MKK) Zrt.-nek. Jelenleg 13 700 felszámolás alatt álló cég megközelítően 200 milliárd forintnyi tartozását próbálják ily módon behajtani. Adószakértők szerint azonban ennek az összegnek néhány százalékos elérésére is alig van esély.
– Az a tény, hogy folyamatosan növekszik az adóval tartozó, illetve már az adóvégrehajtás szakaszába került cégek száma, egyre nagyobb körültekintést igényel az üzleti világ szereplőitől. Ajánlatos, hogy mielőtt új kapcsolatot létesítenek, szerződést kötnek, alaposan ellenőrizzék kiszemelt partnerük üzleti morálját, pénzügyi helyzetét. A feketelista.hu honlapon 12 állami intézmény minden elmarasztaló döntéséről egyetlen klikkeléssel tájékozódhat az érdeklődő. Adatbázisunkban csaknem félmillió cégre vonatkozó, egymillió adathoz juthat hozzá. Hasznos, kifizetődő olvasmány ez – fűzi a fenti információkhoz Iklódi András, a feketelista.hu főszerkesztője.

Havonta jönnek a végrehajtók

A honlap szerkesztői összeállították azoknak a cégeknek százas listáját, amelyek ellen idén a legtöbbször rendeltek el adóvégrehajtást. A névsorban hat olyan társaság található, amellyel szemben fél év alatt hatszor, átlagosan tehát havonta kellett az adóhatóságnak intézkednie. Tizenhét vállalkozás hat hónap alatt ötször, ötven cég pedig négyszer szerepelt az adóvégrehajtók nyilvántartásában. Meglepő, hogy a száz „kigyűjtött" társaság között mindössze két fővárosi található. Gyakran, összesen tízszer szerepel viszont Kaposvár, hatszor Paks, és ötször Siófok neve. Az is elgondolkodtató, hogy a száz vállalkozás között egyetlen részvénytársaság nevét sem olvashatjuk, ugyanakkor kilenc betéti társaság érintett. Közülük kettőnél az idén már hatszor „járt" az adóvégrehajtó. Egyikük, a dombóvári Kulimary Kereskedelmi Bt. régi ügyfele az adóhatóságnak; az ideiv el együtt eddig összesen 28 alkalommal kellett behajtani tőle az adótartozást. A nagyatádi HU-MÉSZ Kereskedelmi és Szolgáltató Bt.-nek eddig kilencszer kellett fogadnia a végrehajtókat. Szenna a székhelye a Robicon Személyi és Vagyonvédelmi Szolgáltató Kft.-nek; az idei hattal együtt tizenhatszor kapott a hatóságtól adóbehajtásra vonatkozó végzést. Marcaliban van bejegyezve a TARGO 2000 Targoncajavító Kft., az elmúlt három év alatt összesen huszonötször indult ellene adóvégrehajtás. A kőröshegyi Mobil-Autó Line Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezetőinek 2011 augusztusa óta huszonnégyszer volt dolguk az adóvégrehajtókkal, átlagosan minden hónapban. A kétes értékű „rekordot" minden bizonnyal a szekszárdi Posta-Kocsi Fuvarozási és Szállítmányozási Kft. tartja; eddig összesen harminchétszer szedték be tőle adótartozását adóvégrehajtással.

TOPLISTA
Megindított adóvégrehajtások száma 2013.01.01-2013.06.30 között
Ssz. Cégnév Település Adó-
végrehajtások száma
1 HU-MÉSZ Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. Nagyatád 6
2 KULIMARY Kereskedelmi Bt. Dombóvár 6
3 MOMA Egészségügyi Szolgáltató Kft. Kaposvár 6
4 Robicon Személy és Vagyonvédelmi Szolgáltató Kft. Szenna 6
5 TARGO TARGONCAJAVÍTÓ Kkt. Marcali 6
6 MOBIL-AUTO LINE Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Kőröshegy 6
7 BARCSTEX Szociális Foglalkoztató Nonprofit Kft. Barcs 5
8 DARU ÉS TARGONCA SZERELŐ Szolgáltató Kft. Őcsény 5
9 POSTA-KOCSI FUVAROZÁSI ÉS SZÁLLITMÁNYOZÁSI Kft. Szekszárd 5
10 IREGI-KITTI VENDÉGLÁTÓIPARI ÉS KERESKEDELMI Bt. Iregszemcse 5
11 FILI-VILL Műszaki Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Dombóvár 5
12 GASTRO FRANK Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Tamási 5
13 Helyi Termék Bolt Kereskedelmi Kft. Szekszárd 5
14 LE-GYEN Faipari Kft. Tamási 5
15 REGATEX Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Siófok 5
16 Dombo-Print Nyomdaipari Kft. Dombóvár 5
17 HÍR-MANÓ Szolgáltató és Kereskedelmi Bt. Kaposvár 5
18 MÓZI-ÉK Kft. Vése 5
19 SOMOGYAUTÓ Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Szenna 5
20 Control Labor Kft. Székesfehérvár 5
21 ALEXY ÉS TÁRSA TERVEZÖ SZOLGÁLTATO ÉS TERMÉSZETGYOGYÁSZ Bt. Siófok 5
22 SOMOGY-GLOBAL KERESKEDELMI, ADÓ- ÉS SZÁMVITELI SZOLGÁLTATÓ Kft. Kaposvár 5
23 L-GÉPÉSZ Ipari és Szolgáltató Kft. Kaposvár 5
24 Alpineo Ipari Alpintechnikai Kft. Paks 4
25 EDNETTI Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Nyíregyháza 4
26 Udvardi és Társa Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Székesfehérvár 4
27 Erdős és társa Szerelő, Ipari és Szolgáltató Kft. Tiszavasvári 4
28 Dávid és Társa Vendéglátó, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Dunaföldvár 4
29 KumiSprint Futárszolgálat Kft. Nyírbátor 4
30 NYÍR-GYÉMÁNT Kft. Nyíregyháza 4
31 W-WIX Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. Szekszárd 4
32 CASTLE-BAU Kft. Baté 4
33 ELINEX Müanyag Termékeket Gyártó -és Kereskedelmi Bt. Tárnok 4
34 HUMANPARK-D Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Kaposszekcső 4
35 LA-MI-ÁG Vendéglátó és Kereskedelmi Bt. Paks 4
36 NOVÁK VAS Fémmegmunkáló Kft. Beleg 4
37 Soft Invest Energy Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Paks 4
38 TIMTEO Rehabilitációs, Ipari és Szolgáltató Kft. Mezőtúr 4
39 Cake Shop Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Budapest 4
40 ÁROK IPARI KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATO Kkt. Dombóvár 4
41 Balsai Broyler Mezőgazdasági Termelő és Értékesítő Kft. Kálmánháza 4
42 MOHA 97 ERDOGAZDALKODASI Bt. Sárkeresztes 4
43 SZABACOM KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ Kft. Balatonszabadi 4
44 WEBGYÁRTÓ Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Kaposvár 4
45 BOGÉP Ipari és Kereskedelmi Kft. Bonyhád 4
46 CALENDULA PHARMA Co. Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Ádánd 4
47 GULYA CSÁRDA Kereskedelmi és Vendéglátó Bt. Balatonszentgyörgy 4
48 LEAT-M Sütőipari Kft. Marcali 4
49 SZEFI PLUSZ Építő és Szolgáltató Kft. Budaörs 4
50 Techno-Plussz Műszaki tanácsadó Kft. Paks 4
51 TÉRKŐ CENTER Kereskedelmi Kft. Závod 4
52 R+R '09 Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. Balatonföldvár 4
53 Iván Desszantos Security Vagyonvédelmi Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. Tiborszállás 4
54 J + M Biogazdálkodó Kft. Marcali 4
55 BESA TRANS Kereskedelmi és Szállítmányozási Kft. Csurgó 4
56 DUNA-TISZTA Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. Dunaföldvár 4
57 Intelligent Lighting Systems Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Kaposvár 4
58 KESELYŰS-HÚS Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Szekszárd 4
59 VERGOTEK FELDOLGOZÓIPARI ÉS KERESKEDŐ Kft. Paks 4
60 INTER-SZERVIZ JAVITÓ ÉS SZOLGÁLTATÓ Kft. 8600 Siófok 4
61 MÁRCIUS 15 MEZÖGAZDASÁGI SZÖVETKEZET Ráckeresztúr 4
62 BÁT-ERZO Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Bátaszék 4
63 Dr. Ulrich Fogászati Szolgáltató Bt. Kaposvár 4
64 RETROAKTIV Követeléskezelő Kft. Szálka 4
65 Vitamin Expressz Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Kaposvár 4
66 FRIMEX Termelő- és Kereskedelmi Kft.. Nyíregyháza 4
67 EURO-CONTROLL 09 Kft. Taszár 4
68 Prima Épszer Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. Kaposvár 4
69 Böhi-Tour Kft. Böhönye 4
70 Koch & Kósa Human Kft. Bonyhád 4
71 MANVEE FARM Kft. Hács 4
72 HARGITAI ÉS TÁRSA Gyártó és Kereskedelmi Kft. Kaposvár 4
73 H-STREETKft. Szekszárd 4

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük