A Városliget Zrt. 2015 december 15-én egy háttérbeszélgetést tartott a sajtó munkatársainak, ahol részletesen bemutatták az Állatkert területén belül, az előtte található pavilonoknál, illetve a lebontott Hungexpo irodaházak területén végrehajtott faátültetések technológiáját.

 

A Városliget Zrt. 2015 december 15-én egy háttérbeszélgetést tartott a sajtó munkatársainak, ahol részletesen bemutatták az Állatkert területén belül, az előtte található pavilonoknál, illetve a lebontott Hungexpo irodaházak területén végrehajtott faátültetések technológiáját.

 

A beszélgetésen a fák mozgatását végző szakemberek: Tom Braam, a mintegy 50 éves tapasztalattal rendelkező és 1 millió sikeres faátültetésest végrehajtó német Opitz GmbH vezetője és Kórody Olivér, a Galapagos Zoo Service Kft, a német cég hazai képviselője ismertette a héten végrehajtott műveleteket, és válaszoltak az újságírói kérdésekre is.

 

Mint ismeretes, a héten 7 db fát ültettek át az egykori Hungexpo irodaházak területén, ezek közül a december 13-án elvégzett közműfeltárások alapján 6 példányt az elkerített területen belül helyeztek el, míg 1 egyed ideiglenesen átkerült a Tahi faiskolába, melyet később a tájépítészeti tervek végrehajtásánál visszaszállítanak a Ligetbe. A helyszínen egy darab, a Közlekedési Múzeum területén pedig 3 fa előkészítését kezdték meg, hogy alkalmas legyen egy későbbi átültetésre.

 

Ezekhez kapcsolódóan a beszélgetésekből megtudhatták a résztvevők, hogy a munkálatokat nagy körültekintéssel végezték el, minden fa esetében részletesen, külön mérlegelik, melyik a legjobb technológia, amelynek segítségével felelősen el lehet végezni az átültetést. A szakemberek kiemelték: az egyedi készítésű, speciális, nagy teljesítményű gépek segítségével a megfelelő egészségi állapotban lévő fák esetében nem szükséges az előzetes, több hónapos előkészítés, mert a földlabdát egészében ki tudják emelni, a gyökérzet lényegi részének egyben tartásával.

 

Az átültetést követően viszont kulcsfontosságú a megfelelő utógondozás: a fát stabilizálják sodronnyos vagy karózásos technológiával, szellőző- és öntözőgyűrűket helyeznek el, és a megfelelő mennyiségű gomba adagolásával serkentik a gyökérzet fejlődését, megerősödését. Végezetül a fák lombkoronáját is hozzá kell igazítani a gyökérzet minimálisan csökkent méretéhez, hogy, amíg megerősödik a fa, kevesebb legyen a tápanyagigénye. Utolsó lépésként az öntöző gyűrűt elárasztják 500-1000 l vízzel, és ezt követően nagyon fontos a vegetációs időhöz és időjárási viszonyokhoz igazított öntözés.

 

Ha a fent említett lépéseket felelősen végrehajtják, a német cég tapasztalatai szerint az átültetett fák 95 százaléka életben marad (ezt az adatot a legalább két éve átültetett fák túlélése alapján mérték). Természetesen a most átületetett városligeti fák mindezeket az utókezeléseket megkapták, ütemezett öntözésük biztosított és a jövőben folyamatosan nyomon követik a fejlődésüket a szakemberek.

 

Nem a mostaniak az első fa „költöztetések" a Városligetben: az elmúlt évben az Opitz cég, 56 példányt már átültetett az Állatkert területén belül, amelyeknek jelenleg a magyar partner az utógondozását felügyeli. Az előzetes vizsgálatok alapján az eredmények bíztatóak, az egyedek nagy többségénél szépen megeredt és fejlődik a gyökérzet, mindössze 3-4 példánynál nem a kívánatos ütemű a fejlődés, de remélhetőleg a tavasz folyamán ez még megváltozik.

 

Mint azt már sokszor hangsúlyoztuk, a park régóta esedékes megújításához kapcsolódóan az a cél, hogy a városligeti építkezések során egyetlen egészséges fa se kerüljön kivágásra, kizárólag akkor lehet szó egyes egyedek eltávolításáról, ha az kertészetileg indokolt (betegség, balesetveszély, özönfaj), de ez esetekben is a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően többszörösen visszapótoljuk azokat, a Városligeti tájépítészeti pályázaton nyertes Garten Studio szakmai iránymutatásával.

 

A jelenlegi tervek alapján a Liget intézményi területének megújítása kapcsán a park 7105 fájából maximum 226 lehet érintett. Ezeket a fákat alaposan megvizsgálták, s e vizsgálatok alapján a fentiekben ismertetett eljárással 182 fa alkalmas arra, hogy más helyre ültessék át a parkon belül, 44 faegyed esetében azonban az átültetésnek a fa állapota vagy egyéb jellemzője (invazív típus, balesetveszély) miatt nem lenne értelme, ezek lesznek tehát a pótlandó fák.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük