2024.június.20. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Fanatizmus: Káromlás vádjával kivégezhetnek egy 11 éves fiút

3 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/558"><img class="image thumbnail" src="/files/images/zavargasok.thumbnail.jpg" border="0" alt="Zavargások" title="Zavargások" width="100" height="68" /></a></span>A pakisztáni Toba Tek Singh-i rendõrség káromlás ügyében indított nyomozást öt helybeli keresztény, köztük a 11 éves Daniel ellen. A helybeliek mesterségesen koholt vádakról beszélnek. A keresztény családok otthonaikba zárkózva, aggodalommal készülnek a nagyheti szertartásokra.</p><p>

zavargásokA pakisztáni Toba Tek Singh-i rendõrség káromlás ügyében indított nyomozást öt helybeli keresztény, köztük a 11 éves Daniel ellen. A helybeliek mesterségesen koholt vádakról beszélnek. A keresztény családok otthonaikba zárkózva, aggodalommal készülnek a nagyheti szertartásokra.

zavargásokA pakisztáni Toba Tek Singh-i rendõrség káromlás ügyében indított nyomozást öt helybeli keresztény, köztük a 11 éves Daniel ellen. A helybeliek mesterségesen koholt vádakról beszélnek. A keresztény családok otthonaikba zárkózva, aggodalommal készülnek a nagyheti szertartásokra.

Az AsiaNews hírügynökség beszámolója szerint azzal fogják perbe a keresztényeket, hogy tiszteletlen megjegyzésekkel illették Mohamedet, és olyan lapokat szentségtelenítettek meg, amelyekre a próféta neve volt írva.

Az öt keresztény egyikét, Szalamat Masihot április elsején tartóztattak le, a többi négyet az egész tartományban keresi a pundzsabi rendõrség. Mindannyiukat a pakisztáni büntetõ törvénykönyv 295. cikkelyének C pontja alapján vonják felelõsségre. Ez a hírhedt blaszfémiaellenes törvény, amely az ehhez hasonló tettek elkövetõit igen keményen, akár halállal sújtja.

P. Bonnie Mendes helyi pap szerint az öt keresztény nem követett el semmit. ?Teljes egészében ártatlanok elleni, koholt vádról van szó. A térségben most nagyon feszült a helyzet, a lakosság fél, annak ellenére, hogy a rendõrség azt mondja, mindent ellenõrzés alatt tart."

Shahbaz Bhatti, az All Pakistan Minorities Alliance elnöke nyomatékosan elítélte a történeteket, és kérte a kormányt, hogy védje meg a helyi keresztényeket, és indítson nyomozást a helyi rendõrség által emelt vádakkal kapcsolatban. Bhatti az AsiaNews hírügynökségnek nyilatkozva kifejtette: ?Egyetlen mód van arra, hoy megállítsuk a visszaéléseket, amelyeket ennek a törvénynek köszönhetõen követnek el. El kell törölni, mert módosítása pusztán annyit jelentene, hogy megváltozik néhány mondat egy papíron, és nem adna valódi védelmet azokkal a szélsõségesekkel szemben, akik személyes problémák megoldására használják fel ezt a törvényt."

P. Mendes elmondása szerint ugyanis valójában minden egy családi viszályból fakadt. A helybeli muzulmánok sértõnek érezték az öt keresztény magatartását, és egy körmenet alatt megegyeztek, hogy feljelentik õket. Megpróbálták õket mindjárt a menetben megtámadni, de az öt keresztény, köztük a 11 éves Daniel, elmenekült. Egyikük, a mozgáskorlátozott Ratan Masih nem tudott elfutni, és megverték, jelenleg kórházban ápolják.

Szalamat Masih elfogása után helyi keresztények egy küldöttsége kampányba kezdett, a helyi hatóságok beavatkozását kérve, hiszen úgy vélik, sok alapvetõ hiba és tévedés történt az eljárás folyamán: a rendõrség még csak nem is folytatott nyomozást a keresztények elleni vádakkal kapcsolatban, a feljelentés nyomán végrehajtották a letartóztatást.

A kormány teljeskörû együttmûködést garantált, és kirendelt néhány rendõrt a környék keresztény iskoláinak és templomainak védelmére, hogy megelõzzék szélsõségesek fellépését. A küldöttek ezután néhány befolyásos muzulmán vezetõvel találkoztak, akiknek elmagyarázták a helyzetet.

Pillanatnyilag azonban a Toba Tek Singh-i keresztény közösség félelemben él. Szalamat családja a férfi életéért retteg, akit a börtönben megtámadhat a többi rab. A családtagok nem mennek ki az utcára, sem dolgozni, hiszen õket is blaszfémiával vádolhatják. A helybeli keresztények mindeközben a nagyheti szertartásokra készülnek, remélve, hogy további erõszak nélkül ünnepelhetik Krisztus feltámadását.

Magyar Kurír

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.