2024.május.24. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Farm a víz alatt

4 perc olvasás
fonda 6

fonda 1A nyaralni utazók programjában általában ritkán szerepel egy farm felkeresése. A szó hallatán legtöbbször mezőgazdasági területre vagy állatokra, juhokra, marhákra gondolnánk, legfeljebb struccfarm jutna még eszünkbe. Halakra nem sokan tippelnénk. Szlovéniában, a Trieszt – Koper vonaltól kissé délnyugatra, a piráni öbölben élő Fonda család évszázadok óta haltenyésztéssel foglalkozik. Érdemes hozzájuk ellátogatni.

Az óceánok túlhalászata és kizsákmányolása napjaink egyik égető problémája. Erre kínál megoldást a A Fonda házaspár farmja , akik a fenntarthatóság mellett nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, minthogy a világ leggondosabban nevelt és legfinomabb tengeri sügérei tőlük kerüljenek ki az éttermek asztalaira.fonda 2 Az etikus gasztronómiai élménynek bárki részese lehet, aki a szlovén tengerpartokra látogat. A biológus végzettségű házaspár, felismerve a túlhalászat kockázatait, sok évvel ezelőtt olyan halgazdálkodásra váltott át a szlovén Isztria mentén, ami a világon is egyedülállónak számít. A munkát a fiatal halak ívásának gondos kiválasztásával kezdik. A nyílt vízben, szabadon úszó hálós ketrecekben nevelik őket. A tengervíz állandó cserélődése, a folyamatos mozgás lehetősége, a jellegzetes helyi éghajlat, a tenger alacsonyabb sótartalma a Piran-öböl ezen részén, kedvezően befolyásolja a halhús szerkezetét, minőségét. A halak 4-5 éves nevelési ciklusa során semmilyen vegyi anyagot nem használnak. A halakat kézből etetik, a piacon kapható legjobb – és persze legdrágább – kizárólag tengeri állatokból és növényekből származó haltáppal. fonda 3A családi gazdaság így számos más hal és tengeri szervezet menedékhelyévé vált. Eddig több, mint harminc olyan halfajt számoltak meg, melyek a haltenyésztő ketrecekben élnek, ott táplálkoznak. A halgazdaság által létrehozott kiváló természeti viszonyok ideálisak a Piran-öbölben már évtizedek óta tenyésztett kagylók számára is. Főként a ketreceket a bójákhoz rögzítő köteleket kedvelik, azokon telepszenek meg csakúgy, mint más apróbb élőlények, a halak számára eleségül szolgáló tengeri férgek, moszatok. A kishalak pedig elrejtőzhetnek a kagylótelepek és a hálószemek között. A Fonda-gazdaság tehát a tengernek ezen a részén hasonló feladatot lát el, mint máshol a víz alatti zátonyok vagy az elsüllyedt hajók. A halak mennyisége és a tarka élővilág változatossága itt jelentősen meghaladja az Adriai-tengerben másutt tapasztalható viszonyokat. fonda 4Nem véletlen, hogy nagy a kereslet a Fonda farmról származó tengeri sügérekre, hiszen azok nevelése teljesen organikus módon történik. Ugyanakkor – tekintettel a természeti környezet és a műanyagok viszonyára – fontos szempont a szállítás, csomagolás is. A minőség garanciája még a 24 órás kiszolgálás, azaz maximum ennyi idő telik el, míg a kifogástól számítva a vendég asztalára kerül a sügér, készétel formájában. A halak kopoltyúfedelén egy címke mutatja a kifogás időpontját, a csomagolóanyagokat is igen gondosan választják ki, hogy azok megóvják a halak minőségét a szállítás során. A dobozuk hungarocellből készül, ami kimosva még sokáig használható. Bennük az alacsony hőmérsékletet különleges hűtőpatron őrzi, ami szintén többször is felhasználható. Kiszárítva vízmegkötő, ha valahol száraz környezetre van szükség, mélyhűtőben megfagyasztva viszont hűtésre alkalmas. A környezetre ártalmatlan.

fonda 5 A sajátos módon nevelt tengeri sügérek által kínált különleges gasztronómiai élménynek bárki részese lehet, aki Szlovéniában járva ellátogat a Fonda farmra. A háromórás program során a látogatók betekintést nyerhetnek a fenntartható halgazdálkodás módszereibe, és személyesen is meggyőződhetnek a Fonda család elhivatottságáról. Hajókiránduláson, közelről is megnézhetik a halak és kagylók élőhelyeit. A hajós túrát egy halkóstoló zárja, amelynek során friss sügérdarabokat kóstolhatnak meg egy csipet pirani tengeri sóval és isztriai olívaolajjal megfűszerezve. A kulináris élmény garantált, amelyet a nap végén egy pohár napérlelte – e tájra különösen jellemző – Malvesia fehérborral koronázhatnak meg.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.