A farsangi szezon gasztronómiai szempontból is meghatározó időszak, a pompás maszkok és parádés jelmezek mellett gazdag lakomák ideje is. Ilyenkor a konyhában is bátran kísérletezhetünk, a magyar hagyományokat a velencei karnevál bohókás hangulatával ötvözhetjük: a Trattoria Gusto olasz séfjének ajánlásával például martinis lazasteaket is az asztalra varázsolhatunk tarkabarka, batyuba csomagolt zöldségkörettel. 

A farsangi szezon gasztronómiai szempontból is meghatározó időszak, a pompás maszkok és parádés jelmezek mellett gazdag lakomák ideje is. Ilyenkor a konyhában is bátran kísérletezhetünk, a magyar hagyományokat a velencei karnevál bohókás hangulatával ötvözhetjük: a Trattoria Gusto olasz séfjének ajánlásával például martinis lazasteaket is az asztalra varázsolhatunk tarkabarka, batyuba csomagolt zöldségkörettel. 

A farsangi ünnepkör hazája egyértelműen a napfényes Itália – ki ne hallott volna az ikonikus velencei karneválról? Az olaszoknál ez a böjt előtti időszak gasztronómiai szempontból is meghatározó – a tüzes déliek ilyenkor gazdag lakomáknak hódolnak, amelyek közül a Martinis lazacsteak rózsaborssal, fóliában sült színes zöldségekkel egy olyan étel, amelyet mi is könnyedén el tudunk készíteni.

Így otthon is minden adott a karneváli hangulathoz!

 

Aki a busójárás és a farsangi fánk magyar hagyományain kívül valami különlegesebbre vágyik, az feldobhatja a karneváli szezont néhány ízletes, olaszos fogással.

 

„A magyarokhoz hasonlóan az olaszok is hagyományosan disznóhúst fogyasztanak a karnevál időszakában. Édesség téren is hasonló a két nemzet ízlése: a magyarok farsangi fánkjához hasonló olasz finomság a chiacchiere, vagyis a szicíliai fahéjas fánk. Sokan nem tudják, de ezt az édességet régen friss disznóvérrel ízesítették, manapság természetesen a csoki öntet népszerűbb" – árulta el Simone Marcedula, a Trattoria Gusto olasz származású chef-je, aki gyakran örvendezteti meg családját magyar és olasz fogásokat ötvöző ünnepi menüsorral. „Nem csak enni, de elkészíteni is imádom a halat, ami bár hagyományosa nem kötődik annyira a februári ünnepkörhöz, ám egy kis fantáziával bárki megidézheti a karnevál bohókás hangulatát, színeit. Ezt tettem én is a tarkabarka, batyuba csomagolt zöldségkörettel, ami az aranybarnára flambírozott lazac mellett ínycsiklandozóan mutat, és bárki megkóstolhatja nálunk, az étteremben" – mondta el Simone.

 

Aki kedvet kapott ahhoz, hogy az otthoni farsangi fogásokat egy kis olaszos íz- és színvilággal dobja fel, az bátran kipróbálhatja Simone lazacos receptjét.

 

Martinis lazacsteak rózsaborssal, fóliában sült színes zöldségekkel:

 

Hozzávalók 4 főre:

4 db, 20dkg-os bőrös lazacsteak; 2 dl száraz Martini; 10 g rózsabors;15 dkg vaj (fele a halhoz, fele a szószhoz); 2dl zöldség alaplé; 2dl főzőtejszín; néhány gerezd fokhagyma; köret: cukkini, sárga kaliforniai paprika, répa, kelbimbó, koktél paradicsom; só, bors

 

A lazac elkészítése:

A bőrös lazasteaket a serpenyőben előmelegített vajba (szükséges mennyiség fele) tesszük, és kb. 2 percig minden oldalán pirítjuk, így ropogós lesz a bőre. Amikor enyhén megpirult, rászórjuk a rózsaborsot, majd meglocsoljuk az egészet Martinivel.  Az alkoholtól a láng fellobban, de ne ijedjünk meg, a flambírozástól a lazacnak csak még kellemesebb íze lesz. Ha az alkoholláng kialudt, kivesszük a halat a serpenyőből és áttesszük az előmelegített sütőbe: 190 fokon 6-7 perc alatt készre sül. Amíg sül a lazac, készítsük el a szószt és a zöldségeket!  A halsütéshez használt zsiradékot felöntjük a zöldség alaplével valamint a tejszínnel, és addig főzzük, amíg egy kissé össze nem áll. Közben a zöldségeket a maradék vajon és néhány csepp olíva olajon hirtelen megsütjük. A keverékbe néhány gerezd fokhagymát passzírozunk, majd sózzuk és borsozzuk. Fontos, hogy a koktélparadicsomot utoljára rakjuk a serpenyőbe, mert az sül meg a leghamarabb. Ha lepirultak a zöldségek, egyenlő adagokat csomagolunk az alufóliába, és lazán összezárjuk a batyukat! Ízlés szerint meghinthetjük őket kakukkfűvel és egy kevés olíva olajjal is. 190 fokon, 6-7 perc alatt készre sülnek. Tálaláskor a lazacot meglocsoljuk a Martinis-tejszínes szósszal, a zöldségeket pedig alufóliában tálaljuk!

 

Jó étvágyat!

 

http://trattoriagustobudapest.com

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük