Egyedülálló játékok helyszíne lesz a Katona József Színház Sufnija 2015. május 10-én és 11-én. A Goethe Intézet és a koreai NOLGONG játékfejlesztő cég közös játéka rendhagyó módon közelíti meg Goethe klasszikus művét. Az esemény Budapesten, a Katona József Színház közreműködésével és a Koreai Kulturális Központ támogatásával valósul meg.

Egyedülálló játékok helyszíne lesz a Katona József Színház Sufnija 2015. május 10-én és 11-én. A Goethe Intézet és a koreai NOLGONG játékfejlesztő cég közös játéka rendhagyó módon közelíti meg Goethe klasszikus művét. Az esemény Budapesten, a Katona József Színház közreműködésével és a Koreai Kulturális Központ támogatásával valósul meg.

A „Being Faust – Enter Mephisto" előadásban valamennyi résztvevő főszereplővé válik és Faust bőrébe bújva a digitális világban találkozik patás ellenlábasával, Mephistóval (Ónodi Eszter), akinek Wagner (Kocsis Gergely) segíti munkáját. Az öt alkalommal, alkalmanként 50 fő részvételével zajló eseményen a részvétel ingyenes, ám előzetes regisztrációhoz kötött. Feltétel továbbá saját Facebook-fiók és Android- vagy iOS-rendszerűokostelefon.

További részletek a www.goethe.de/beingfaust oldalon. Regisztrációra magyar nyelven itt van lehetőség.

 

A játék kezdési időpontjai:

2015. május 10. (vasárnap), 13 óra (magyar nyelven) és 16 óra (magyar és német nyelven)
2015. május 11. (hétfő), 13 óra (magyar és koreai nyelven), 16 óra (magyar és német nyelven) és 19:30 óra (magyar nyelven)
Helyszín: Katona József Színház, 1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 6.

Az esemény előzetes regisztráció után ingyenesen látogatható.

 

Faust a 21. században

A játék jellege egyedülálló: a résztvevők egy meghatározott helyen és időben gyűlnek össze, hogy valamennyien magukra öltsék az ifjú Faust szerepét. Okostelefonnal a kézben, eltökélten vállalva a kihívásokat megnyílik előttük a MEPHISTO&co. csábító digitális világa, ahol emberi értékeket és eszményeket kínálnak eladásra. A bejelentkezéssel megköttetik a Faust és a MEPHISTO&co. közti szerződés; a résztvevők „eladják a lelküket", és elkezdődik a megkísértések játéka. Vajon ki meddig hajlandó elmenni? Megvásárolható-e a siker és a szépség? És van-e visszaút az „elidegenedett gyönyörök" világából az igazi szerelemhez és barátsághoz?

Az innovatív projekt a koreai Goethe Intézet és a NOLGONG együttműködéséből született meg. Abból a kérdésből indul ki, hogy a digitális korban miként és milyen eszközök segítségével valósulhatna meg Faust és Mephisto találkozása. A mindenkit érintő alapkérdések változatlanok maradtak: mit tartok fontosnak az életben? Miből táplálkozik mindaz, ami számomra érték? Milyen árat lennék hajlandó fizetni azért, hogy sikeres legyek?

A játékok helyszíne a budapesti Katona József Színház, ahol nemrég mutatták be Goethe Faustját Schilling Árpád rendezésében, Márton László új fordításában.

Az alkotók Budapestre is eljönnek

 

A NOLGONG csapata Peter Lee igazgató irányításával arra törekszik, hogy játékos elemekkel hassa át az iskolák és vállalatok mindennapjait. Multinacionális konszerneknek kifejlesztett üzleti projektek mellett irodalmi művek – így az 1984, a Rómeó és Júlia vagy az Anna Karenina – adaptációját is elkészítette.

 

A Faust digitális világhoz illeszkedő átdolgozásában Benjamin von Blomberg dramaturg működött közre. Blomberg 2015. március 1-étől a MünchnerKammerspiele vezető dramaturgja. A 2012-es berlini Theatertreffenre, Németország legjelentősebb színházi találkozójára meghívták azt a „Faust 1+2" előadást, melynek Nicolas Stemannrendező oldalán a dramaturgja volt. Ugyanebben az évben a neves német színházi szaklap, a „theaterheute" az év dramaturgjává választotta.

 

Bemutatók világszerte

 

A „Being Faust – Enter Mephisto" első nyilvános bemutatója 2014. szeptember 1-jén volt Szöul Városi Könyvtárában. Innen nem sokkal később a dél-afrikai Johannesburg „AMaze" fesztiváljára utazott tovább, ahol a szakmai közönség megismerhette. 2014 végéig a szöuli Nemzeti Színházban, a hongkongi Fringe Clubban és a szöuli Világ Kultúráinak Fesztiválján mutatkozott be a projekt.

 

2015-ben Közép- és Kelet-Európában Prágában, Budapesten és Vilniusban vendégszerepel a játék. Ezután délkelet- és kelet-ázsiai, majd további európai helyszínek következnek. A távlati tervekben olyan „mérkőzések" is szerepelnek, amikor a játékosok egyidejűleg több helyszínen játszanak egymással.

 

Akik már játszották

 

„Nem gondoltam volna, hogy a Faust ennyire aktuális lehet. Most már feltétlenül szeretném elolvasni a könyvet."

KIM Jun-hee, Dél-Korea

 

„Tök izgi ez a játék, állati élvezetes, közben pedig mélyebb értelme is van, és elgondolkoztatja az embert."

SON Chang-hak, Dél-Korea

 

Akinek szól

 

A „Being Faust – Enter Mephisto" a különböző valós és virtuális játékelemek ötvözésével arra készteti a résztvevőket, hogy új nézőpontból tekintsenek önmagukra és digitális környezetükre, hogy összemérjék magukat a világszerte játszó többi játékossal, s hogy magával az eredeti drámával is közelebbi kapcsolatba kerüljenek. A játék minden korosztály számára nyitott, egyaránt szórakozást kínál azoknak, akik kívülről tudják Goethe Faust-ját, és azoknak is, akik még sohasem olvasták vagy látták ezt a művet.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük