2023.február.06. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Felavatták Weiss Manfréd emléktábláját a róla elnevezett úton Csepelen

3 perc olvasás
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/42465"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/cs3_0.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="67" /></a></span>A Csepeli Önkormányzat és a Fővárosi Közgyűlés korábbi döntéseinek megfelelően Weiss Manfréd emléktáblát avattak fel 2010. augusztus 12-én Budapest XXI. kerületében. A táblát a Weiss Manfréd úton (a korábbi Szabadkikötő úton), a Kvassay híd előtti benzinkút mellett helyezték el. </p><p>

cs3 0.thumbnailA Csepeli Önkormányzat és a Fővárosi Közgyűlés korábbi döntéseinek megfelelően Weiss Manfréd emléktáblát avattak fel 2010. augusztus 12-én Budapest XXI. kerületében. A táblát a Weiss Manfréd úton (a korábbi Szabadkikötő úton), a Kvassay híd előtti benzinkút mellett helyezték el.

cs3 0.thumbnailA Csepeli Önkormányzat és a Fővárosi Közgyűlés korábbi döntéseinek megfelelően Weiss Manfréd emléktáblát avattak fel 2010. augusztus 12-én Budapest XXI. kerületében. A táblát a Weiss Manfréd úton (a korábbi Szabadkikötő úton), a Kvassay híd előtti benzinkút mellett helyezték el.

weiss1 manfred.thumbnailNovember 26-án, csütörtökön  64 szavazattal, egyhangúlag úgy döntött a Fővárosi Közgyűlés, hogy a Szabadkikötő utat Weiss Manfréd útnak nevezi el. Az út névváltoztatására és a csepeli gyáralapító tevékenységét méltató emléktábla elhelyezésre a közeljövőben kerül sor.  Miként korábban többször beszámoltunk róla, az előzmények 2007 májusáig nyúlnak vissza. Weiss Manfréd unokája, Strasser Daisy asszony akkor fordult kéréssel Demszky Gábor főpolgármesterhez, hogy nagyapjáról, az országos és világhírnevet szerzett csepeli gyár egyik alapítójáról, későbbi névadójáról nevezzenek el egy utcát  Budapest XXI. kerületében.

cs1 0.thumbnailA Csepeli Önkormányzat Képviselő-testülete 2007. szeptember 25-én határozatban javasolta a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy a Szabadkikötő út nevét Weiss Manfréd út névre változtassa meg. Az érintett területen működő több cég ellenezte a kezdeményezést. A jogszabályoknak megfelelő sokoldalú előkészítés után, a Fővárosi Közgyűlés Városfejlesztési és Városképvédelmi Bizottsága július 8-án Horváth Gyula, Csepel szocialista alpolgármestere, a fővárosi szakbizottság alelnöke és Németh Szilárd, a csepeli képviselő-testület Fidesz-KDNP frakciója akkori vezetőjének közös előterjesztése alapján fogadta el a plénum elé kerülő javaslatot, amit november 26-án, csütörtökön a fővárosi Közgyűlés egyhangúlag elfogadott.

cs2 0.thumbnailAz ünnepségen részt vettek a csepeli gyáralapító ma élő leszármazottai, Chorin Daisy és Weiss Anna, valamint a Csepeli Önkormányzat és a csepeli pártok képviselői is. A rendezvényen Horváth Gyula alpolgármester mondott köszöntőt. Beszédében kiemelte, hogy Csepel fejlődésében Weiss Manfréd meghatározó szerepet töltött be.

(Kovács Szilvia tudósítása és Mizik Zsuzsa fotói – www.csepel.hu )

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.