Az amerikai premier után egy héttel, szeptemberben hozzánk is megérkezik az új évad! Augusztus 13-án ünnepli 20. születésnapját minden idők egyik legrégebb óta futó animációs sorozata, a South Park. (lásd: http://euroastra.hu/node/103740)

 

Az amerikai premier után egy héttel, szeptemberben hozzánk is megérkezik az új évad! Augusztus 13-án ünnepli 20. születésnapját minden idők egyik legrégebb óta futó animációs sorozata, a South Park. (lásd: http://euroastra.hu/node/103740)

 

A jubileum kapcsán a Comedy Central Magyarország egy különleges játékra invitálta a hazai rajongókat, akik a személyes élményeiket osztották meg a szeptember második felében új évaddal és őrült poénokkal érkező Cartmanékről.

 

A kultikus sorozat nyitó része, a Cartman anális beültetése 1997. augusztus 13-án került adásba Amerikában, és a produkció a 2000-es évek elejétől hamar „megfertőzött" minket is: az elmúlt két évtizedben több százezer magyar rajongót gyűjtött maga köré. A leglelkesebb nézőknek megannyi személyes élményük kötődik a szókimondó kis iskolásokhoz – legalábbis ez derült ki a Comedy Central Magyarország Facebook-oldalán meghirdetett játékból, amely után gyakorlatilag felrobbant az internet; több száz rajongó osztotta meg a személyes élményét, a legszellemesebbeket írók között South Park figurás pendrive-okat sorsoltak ki.

 

Volt olyan, aki arról mesélt, hogy kisgyerekként minidig VHS-kazettára vette fel az egyes epizódokat és az anyukájával nézte meg, aki ha kellett, cenzúrázta neki a műsort. Másnak az édesapja rögzítette az aktuális részeket, hogy amikor a suliból hazaért, azonnal megnézhesse őket, de akadt olyan rajongó is, aki állítása szerint stresszoldó gyanánt „fogyasztja" a South Parkot. Többen is megmutatták a figurákat ábrázoló tetoválásukat, sokan készítettek vicces gifeket és mémeket, illetve a szereplők szállóigévé vált mondatait idézték. A legtöbb fanatikus töredelmesen bevallotta: egyszerűen nem bírja továbbkapcsolni a tévét, ha éppen valamelyik aktuális epizód megy, hiába látta már több tucatszor az adott részt. Egyikük például az égiekhez fohászkodik, hogy még legalább 150 évig sugározzák a produkciót. Nos, hát ez a függőség! Naná, hiszen a South Parkról egyszerűen nem lehet leszokni!

 

A széria sikertörténete egy rövidfilmmel indult 1992-ben, és a Fox TV akkori vezetőjének annyira megtetszett, hogy személyes használatra, karácsonyi üdvözlő gyanánt megrendelt az alkotóktól, Trey Parkertől és Matt Stone-tól egy újabb kisfilmet, amely vírusvideóként terjedt el az interneten. Ekkor döntötte el az alkotópáros, hogy sorozatot készít a karaktereiből. Papírkivágásos és stop-motion technikával készítették el a Comedy Central által berendelt pilotot, és a csatorna azóta se engedte ki a kezei közül a felnőtteknek szóló, napi aktualitásokkal teli szatirikus sorozatot.

 

Bár a szerződés aláírása után a készítők áttértek a számítógépes animációra, a papírszerű, egyszerűsített vonalat viszont megtartották. Többek között ez is hozzájárul ahhoz, hogy egy-egy epizód elkészítési ideje négy-öt napra csökken, így szinte azonnal reagálni tudnak a világ eseményeire. Ez a társadalomkritika ugyan már a South Park megszületése óta jelen van, a későbbi évadokban vált szinte elvárttá, hogy Cartmanék a maguk trágár stílusában odaszóljanak a világnak.

 

Két évtized és 267 epizód után, szeptember 14-én végre visszatérhetünk az alsó tagozatos kisiskolásként a világot kiparodizáló Stan, Kyle, Cartman és Kenny, illetve a többi legendás karakter örök telébe, hiszen érkezik az ünnepi, 20. évad az amerikai képernyőkre, a magyar nézőknek pedig csak egy héttel kell majd tovább várniuk a legújabb epizódokra. Közben szintén szenzációs hír a rajongók számára, hogy a Comedy 2019-ig, a 23. évad végéig megújította a szerződést az alkotókkal, így a maga 304 részével ez lesz a tévézés történetének eddigi leghosszabb animációs szériája.

 

http://www.comedycentral.hu

https://www.facebook.com/ComedyCentralMo/videos/10154465727164433

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük