Első helyes jelentkezések száma képzési területenkéntElső helyes jelentkezések száma képzési területenkéntTöbb mint 105 ezren jelentkeztek idén elektronikusan, az E-felvételi rendszerén keresztül a felsőoktatásba. Nagy részük alapképzésben és osztatlan mesterképzésben, valamint állami ösztöndíjas formában szeretne továbbtanulni. Első helyen a legtöbben a műszaki, illetve a gazdaságtudományok képzési terület, valamint a pedagógusképzés valamely szakját jelölték meg.

 

Első helyes jelentkezések száma képzési területenkéntElső helyes jelentkezések száma képzési területenkéntTöbb mint 105 ezren jelentkeztek idén elektronikusan, az E-felvételi rendszerén keresztül a felsőoktatásba. Nagy részük alapképzésben és osztatlan mesterképzésben, valamint állami ösztöndíjas formában szeretne továbbtanulni. Első helyen a legtöbben a műszaki, illetve a gazdaságtudományok képzési terület, valamint a pedagógusképzés valamely szakját jelölték meg.

 

A 2015 szeptemberében induló felsőoktatási képzésekre összesen 105 616-an nyújtottak be jelentkezést. Közülük a legtöbben – 68 597-en – első helyen alapképzést jelöltek meg, osztatlan mesterképzést 10 391-en, felsőoktatási szakképzést pedig 5388-an választottak első helyen. A felsőfokú végzettséggel rendelkező felvételizők közül valamivel több mint 21 ezren mesterképzésre jelentkeztek első helyen.

 

Ösztöndíjas képzésekre 91 595-en szeretnének bekerülni, míg az önköltséges képzési formát 14 021-en jelölték meg elsőként. Idén is legfeljebb 5 jelentkezési helyet lehetett megadni, ebből az alapdíjért 3 szak szerepelhetett a listában. A jelentkezési adatokat nézve elmondható, hogy – akárcsak 2014-ben – a felvételizők átlagosan 3,4 szakot jelöltek meg.

 

A legtöbben első helyen a műszaki, a gazdaságtudományok képzési terület, valamint a pedagógusképzés valamely szakját jelölték meg. Az egyes képzési területekre érkezett első helyes jelentkezések aránya 2014-hez képest számottevően nem változott.

A 15 legtöbb első helyes jelentkezést vonzó alapképzés és osztatlan mesterképzés:

 

 

Képzés

Első helyes jelentkezés

1.

gazdálkodási és menedzsment

3136

2.

óvodapedagógus

3084

3.

gépészmérnöki

3051

4.

mérnökinformatikus

2911

5.

jogász

2886

6.

ápolás és betegellátás

2834

7.

pszichológia

2594

8.

turizmus-vendéglátás

2560

9.

általános orvos

2342

10.

kereskedelem és marketing

2001

11.

pénzügy és számvitel

1889

12.

villamosmérnöki

1678

13.

tanító

1663

14.

programtervező informatikus

1652

15.

gyógypedagógia

1633

 

 

Érdekességek az E-felvételiről

 

Az idei eljárásban már kizárólag elektronikusan lehetett jelentkezni. Emellett az elektronikus ügyintézés elterjedését az ügyfélkapus hitelesítések számának további emelkedése is alátámasztja: míg tavaly az e-felvételizők 38 százaléka választotta ezt a megoldást, addig idén a jelentkezők fele ügyfélkapuval hitelesített.

 

Az első véglegesített jelentkezés (amely után már nem történt módosítás) 2014. december 23-án este 8 után 9 perccel érkezett, vagyis a leglelkesebb felvételiző valószínűleg már felkészülve várta a képzések meghirdetését. Egy hajszállal, alig nyolc perccel a határidő előtt, azaz 2015. február 15-én 23 óra 52 perckor regisztrált az utolsó jelentkező, aki még véglegesítette a jelentkezését. A leggyorsabb jelentkező 3 perc alatt végzett az űrlapok kitöltésével, a legmegfontoltabb esetében viszont 54 nap telt el a regisztráció és a jelentkezés véglegesítése között. Az eljárásban eddig több mint 750 ezer dokumentum érkezett be.

 

Mi történt a jelentkezési határidőtől mostanáig?

 

Az e-felvételik véglegesítése és a hitelesítő adatlapok benyújtása után az Oktatási Hivatal és az Educatio Nonprofit Kft. munkatársai megkezdték a beérkezett adatok feldolgozását, zajlik a jelentkezéshez csatolt, valamint a később beküldött dokumentumok kezelése is. A papíron beadott dokumentumokat először digitalizálják – több körben ellenőrizik, majd betöltik a központi felvételi nyilvántartásba.

 

További teendők és határidők

 

2015. április végétől a jelentkezők folyamatosan elérhetik – és letölthetik – a www.felvi.hu honlap E-felvételi szolgáltatásában a regisztrációs levél adattartalmát ún. „Jelentkezői státuszlap" formájában. Az ügyintézési funkciók ugyancsak ettől az időponttól lesznek elérhetők az E-felvételiben.

 

Amennyiben a jelentkező valamilyen kötelező adatot nem adott meg, vagy nem küldte be azokat a dokumentumait, amelyek a jelentkezés elbírálásához szükségesek, hiánypótló felszólítást kap 2015. június 23-ig.

 

A jelentkezők a felvételi kérelem benyújtását követően megszerzett dokumentumok (pl. felsőfokú oklevél, többletpontot igazoló dokumentumok) másolatait 2015. július 9-ig pótolhatják. Amennyiben szükséges, egyetlen alkalommal módosítható a jelentkezési helyek sorrendje is, szintén legkésőbb 2015. július 9-ig.

 

A ponthatárok kihirdetése előtt, július közepétől az E-felvételiben láthatja majd minden jelentkező a felvételi összpontszámát, illetve azt, hogy ezt hogyan számolták ki. Amennyiben valakinek megjegyzése, észrevétele van a számított pontokkal kapcsolatban, azt jelezheti.

 

A ponthatárok megállapítását követően a besorolási döntést is itt nézheti majd meg valamennyi jelentkező.

 

A jelentkezők az eljárás során tájékoztató e-maileket kapnak (pl. hiánypótlás, besorolási döntés), ezért fontos, hogy a jelentkezéskor megadott e-mail postafiókját minden jelentkező folyamatosan kísérje figyelemmel.

 

A ponthatárok, a felvételi eredmények várható kihirdetése 2015. július 23.

 

Duális képzések a felvételi eljárásban

 

A jelentkezőknek idén először volt arra lehetőségük, hogy jelentkezésüknél azt is mérlegeljék, hogy a választott szak elérhető lesz-e duális formában. Összesen 20 felsőoktatási intézményben 4 képzési területen 832 meghirdetés közül választhattak a jelentkezők.

 

Aki duális formában szeretne felsőoktatási intézményben tanulni, annak a hagyományos felvételi eljárás mellett az általa választott vállalatnál közvetlenül is jelentkeznie kell a céges felvételire. A vállalati kiválasztási folyamat júliusig zárul le, ezt követően értesítik a jelentkezőket a felvételi eredményéről, hogy ennek tudatában a jelentkezők július 9-ig sorrendmódosítással élhessenek. A jelentkezők az adott szak duális partner szervezeteinek jegyzékét a felvételi tájékoztatóban találják meg.

 

A felvételizők körében igen népszerűek azoknak az intézményeknek a szakjai ahol szeptemberben duális képzés is indul. Közel 7%-al jelentkeztek többen ezekre a szakokra, mint 2014-ben.

 

Idén négy képzési területen indulnak duális képzések: gazdaságtudomány, műszaki, informatika és agrár képzési területen. A tavalyi évhez képest a duális formában induló informatikai képzések esetén több mint 16%-kal több jelentkezőt regisztráltunk, a műszaki képzési terület érintett alapképzési szakjainál közel 13%-kal, míg gazdaságtudományi szakok esetén 9%-kal nőtt a jelentkezők száma. A 2014 évvel összehasonlítva azt mondhatjuk, hogy ezeken a képzési területeken minden esetben többen jelentkeztek azoknak az intézményeknek az érintett szakjaira, ahol indul duális formában a képzés, mint azokra, ahol ilyen képzési forma nem lesz elérhető szeptembertől.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük