2023.február.02. csütörtök.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Felügyeleti jogsegélyszolgálat a vörösiszap-károsultaknak

2 perc olvasás
 <span class="inline inline-left"><a href="/node/21347"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/pszaf%20uj%20logo_0.thumbnail.jpg" border="0" alt="www.pszaf.hu" title="www.pszaf.hu" width="100" height="24" /></a><span style="width: 98px" class="caption"><strong><a href="http://www.pszaf.hu/">www.pszaf.hu</a> </strong></span></span><p>A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete több forrásból tudomást szerzett arról, hogy az iszapkatasztrófa által sújtott településeken egyes jelzáloghitellel rendelkező károsultak hitelintézetüktől felszólító levelet kaptak.

 www.pszaf.huwww.pszaf.hu

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete több forrásból tudomást szerzett arról, hogy az iszapkatasztrófa által sújtott településeken egyes jelzáloghitellel rendelkező károsultak hitelintézetüktől felszólító levelet kaptak.

 www.pszaf.huwww.pszaf.hu

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete több forrásból tudomást szerzett arról, hogy az iszapkatasztrófa által sújtott településeken egyes jelzáloghitellel rendelkező károsultak hitelintézetüktől felszólító levelet kaptak. A Magyar Bankszövetség közleményben és nyilatkozatban is cáfolta, hogy tagjaik visszaélnének az önhibájukon kívül bajba jutott adósok kiszolgáltatott helyzetével. A Felügyelet a kérdés megfelelő rendezésére elnöki körlevélben szólítja fel az intézményeket és jogsegélyszolgálatot állít fel.

A jelzálogszerződések többsége esetében a szerződést azonnal felmondja a bank, amennyiben a jelzáloggal terhelt ingatlan megsemmisül. A Felügyelet felhívja a figyelmet a Magatartási Kódex IV a) és b) pontjaira, amelyek egyértelmű meghatározzák a fizetési nehézségek kezelése körében alkalmazandó eljárásokat. A Kódexet aláíró hitelintézetek vállalták, hogy ilyen esetekben áthidaló módszereket dolgoznak ki, s ezekről az ügyfeleket levél, vagy információs füzet formájában tájékoztatják.

A felvett hitel fedezetével a katasztrófa után nem rendelkező ügyfelek esetében a szerződés felmondása kilátástalan helyzetbe hozná az adósokat. A Felügyelet határozott álláspontja szerint az egyetlen, több szempontot is figyelembe vevő megoldás jelen esetben az áthidaló megoldások kidolgozása. A Felügyelet éppen ezért ma Elnöki Körlevelet intézett az érintett pénzügyi szervezetekhez, meghatározva a Felügyelet által elvárt magatartást.

Kifejezetten a vörösiszap-tragédiával összefüggő lakáshitelezési problémák rendezésére a Felügyelet az ügyfélszolgálat nyitvatartási idejében jogsegélyszolgálatot állít fel, ahol várja az érintettek jelentkezését, kérdéseit.

Levélcím:

1534 Budapest BKKP Postafiók: 777

Telefon:

06-40-203-776

(A telefonszám az ország bármely pontjáról helyi tarifával hívható.) 

Ügyfélszolgálati cím:

1013 Budapest, Krisztina krt. 39.

Személyes ügyfélfogadás:

Hétfő:

8 – 18

Kedd:

8 – 15

Szerda:

8 – 16

Csütörtök:

8 – 15

Péntek:

8 – 12

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.