–  Apa, te orvos vagy?

–  Apa, te orvos vagy?

–  Nem kisfiam, pszichológus vagyok, igazán tudhatnád, nagyfiú vagy már.

–  De gyakran mondod, hogy a páciensem így, a páciensem úgy. Meg doktor is vagy.

–  Pszichológiából doktoráltam.

–  Abból is lehet?

–  Igen és még sok minden másból is.

–  Régen is voltak pszichológusok?

–  Nem. Ez a tudomány a XIX. század vége előtt nem is létezett. De kérdésedre nehéz válaszolni. Az embert a régi kultúrákban négy részből álló élőlénynek gondolták. A test, tehát a szív, tüdő, kéz, láb, szem, fogak és így tovább. A második rész az erő volt, amelyik ezeket a szervezeteket működteti. A szív pumpálja a vért az erekbe, ha felmászol a hegyre, erőt kell kifejtened.

–  Értem, És a többi?

–  A harmadik rész az érzelem, indulat, vágy, boldogság, szomorúság. A negyedik a gondolkodás, emlékezet, hit, lélek.

–  Az első kettőt értem. De a többi olyan komplikált. Mondjál egy példát, légyszí….

–  Ha leejtem a poharat és összetörik, egy pillanatra megijedsz. A kutyánk is összerezzen. De ő azután már nem törődik vele. Te viszont esetleg elszégyelled magad, mert megijedtél. Vagy gyávának gondolod magad. Aztán megint szégyelled magad, mert gyáva voltál. Az eset vissza-visszatér emlékezetedben. Hát nagyjából ez a gondolkodás, emlékezet, lélek. Szinte kívülről figyeljük önmagunkat. Ebben különbözünk a kutyánktól. A többi megvan benne.

–  És ma is így van?

–  Nagyon fontosat kérdeztél. Ma nincs így. A régi görögöknél a test és az erő már összetartozott. Aszklépiosz, a gyógyítás istene ezt gyönyörűen megírta, bizonyította. Még később, a középkorban az ember már csak két részből tevődött össze. Testből és lélekből. Kialakult a munkamegosztás, a testtel az orvosok, a lélekkel a papok foglalkoztak.

–  Apa, azt kérdeztem, ma is így van?

–  Ma már nincs így. A technika fejlődése mindent megváltoztatott. A modern embernek az orvosi kezelés túlságosan gépies, a teológia pedig túlságosan elvont, misztikus. Így jött létre a pszichológia, amely egyesíti a testet és lelket, így gyógyít. Jut eszembe, elkészítetted a házi feladataidat?

Oké, apa vettem a lapot, lezártad a témát.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük