Sajnos a legtöbb magyar nő felett ott lebeg a rettegett munkanélküliség gonosz szelleme. Vajon kik a legveszélyeztetettebbek? Mi okozhatja a munkanélküliséget és kiket fenyeget ez leginkább? Kérdéseinkre a LifeLong Learning Magyarország Alapítvány ad választ.

 

Sajnos a legtöbb magyar nő felett ott lebeg a rettegett munkanélküliség gonosz szelleme. Vajon kik a legveszélyeztetettebbek? Mi okozhatja a munkanélküliséget és kiket fenyeget ez leginkább? Kérdéseinkre a LifeLong Learning Magyarország Alapítvány ad választ.

Bebizonyosodott az a már régóta sejtett tény, hogy bizony minél feljebb kerülünk a ranglétrán, annál kevésbé fenyeget minket a munkanélküliség, hisz a minél magasabb vezetői pozícióba kerül egy női munkavállaló, annál inkább nélkülözhetetlenné válik cége számára.

Kiderült továbbá a kutatásból, hogy nagyban függ az életkortól, hogy milyen hosszú időre marad munka nélkül egy hölgy, hisz azok között, akik már több, mint 5 éve vannak távol a munkapiactól, a 36-45 év közöttiek vannak többségben. Mindez azt bizonyítja, hogy ez az a korosztály, aki leginkább hajlamos beragadni a munkanélküliségbe. Sajnos, esetükben még az sem hozható fel, hogy jelentős részük gyermekvállalás miatt van távol munkahelyétől, hisz a magyar nők átlagosan ennél korábban, kb. 29 évesen szülnek először. Azaz bizony kimondható, a középkorúak a leginkább veszélyeztetettek! A LifeLong Leraning Magyarország Alapítvány jó tanácsa ennek elkerülésére a folyamatos tanulás, képzés akár a szülési szabadság alatt is, hisz köztudott, hogy a terhesség után különösen nehéz visszatérni a munka világába.

A munkahely elhagyásának, vagy a munka szüneteltetésének oka lehet a már emlegetett gyermekvállalás. Csemetéjükkel a 45 év alatti inaktív hölgyek mintegy egynegyede marad otthon, de még a 45 felettiek között is akad 3% annak ellenére, hogy ekkor már nem ajánlott a szülés. Bizonyítható a tendencia, hogy a magyar nők egyre későbbre halasztják a gyermekvállalást, hisz ugyanakkora arányban voltak jelen a GYES-en levő nők között a 18-35, illetve a 36-45 év közöttiek is.

Azok közül, akik családi problémák miatt bontották fel munkaviszonyukat, sok esetben nem is kerültek vissza a munkapiacra. Ez az ok a kor előrehaladtával egyre gyakrabban fordul elő a magyar nők életében.

Legtöbben sajnos az elbocsátás, vagy munkahelyük megszűnése miatt esnek ki a munkapiacról – az előbbi a munkanélküli hölgyek 40%-át, míg utóbbi az egyötödüket érinti, azaz a rossz gazdasági helyzet okolható az esetek kétharmadában a női munkanélküliséggel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük