"Tatok, tatok, hol voltatok? Patakparton mit láttatok? Fütyültetek? Ugráltatok? Tatoktatok." Ezzel a címmel hirdették meg idén a Bor, mámor, Bénye fesztivál szervezői azt a rajzpályázatot, amely Zemplént kívánta bemutatni – gyerekszemmel.

 

"Tatok, tatok, hol voltatok? Patakparton mit láttatok? Fütyültetek? Ugráltatok? Tatoktatok." Ezzel a címmel hirdették meg idén a Bor, mámor, Bénye fesztivál szervezői azt a rajzpályázatot, amely Zemplént kívánta bemutatni – gyerekszemmel.

 

A kérdés, amely az általános iskolás diákok számára szólt, a következő volt:

„Számodra mit jelent zempléninek lenni?

Tudtad, hogy Zemplént sokan Magyarország virágos kertjének nevezik, köszönhetően a táj egyedülálló növény- és állatvilágának?

Zemplén a kultúra bölcsője, bővelkedik a vadregényes hegyekben és völgyekben, a szemet gyönyörködtető látnivalókban, történelmi és irodalmi emlékhelyekben, várakban, kastélyokban."

 

Az lelkes és rajzolni szerető általános iskolai diákoktól olyan rajzokat vártak, amelyek témája Zemplénhez, Tokaj-Hegyaljához, a vidéki tájhoz, a környék ételeihez vagy kultúrájához kapcsolódik, például egy kedvenc hely a településen vagy a megyében, vagy egy jellegzetes helyi népszokás, esetleg étel megörökítése. A pályázat főnyereménye egy digitális rajztábla, míg a második és harmadik helyezettek értékes rajz- és festészeti eszközöket kapnak. A nyertesek tanárait is jutalomban részesülnek, ők belépőket nyerhetnek a fesztiválra.

 

Június 15-én, az iskolai tanév végezetével a pályázatok beküldésének ideje is lezárult.

6 iskolából összesen 35 pályamű érkezett be, és a pályaműveket a fesztivál ideje alatt megtekinthetők lesznek a látogatók számára július 6. és 9. között. Jelenleg zajlik rajzok és festmények értékelése, amelyet a háromtagú zsűri, feLugossy László, Stark István és Csetneki József festőművészek végeznek. Ők döntik el, hogy melyik alkotó diák viheti majd el a fődijat.

 

Az ünnepélyes díjkiosztót a Karádi-Berger Pincészet kertjében tartják a Rutkai Bori Banda koncert előtt, július 8-án, szombaton 17.00 órakor.

 

A bényei kertek és borászatok természetesen idén is megnyitják a kapuikat a borkedvelők és családos fesztiválozók számára, (lásd: http://euroastra.hu/node/113212) így aki a mesebeli zempléni tájban szeretne gyönyörködni, látogasson el július 6. és 9. között a számtalan finom zamatos bor, a jobbnál jobb és izgalmas koncertek, előadások, kóstolók és műhelyek kavalkádjába. 

 

http://bormamorbenye.hu

http://bormamorbenye.hu/szallas

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük