Placido Domingo, Gustavo Dudamel és Quincy Jones után idén Fischer Iván kapta meg életművéért az Abu-Dzabi Fesztivál művészeti díját.

Placido Domingo, Gustavo Dudamel és Quincy Jones után idén Fischer Iván kapta meg életművéért az Abu-Dzabi Fesztivál művészeti díját.

2015-ben Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója kapta meg az Abu-Dzabi Fesztivál életműdíját, amelyet minden évben olyan művészeknek ítélnek oda, akik kiemelkedően sokat tesznek a kultúráért és a művészetekért.

 

A díj átadásakor kihangsúlyozták, hogy Fischer Iván a világ egyik leglátnokibb, legsikeresebb zenekarvezetője. Szintén kiemelték azokat a világszinten újító koncertformákat, amiket eddigi pályafutása során bevezetett (Kakaókoncert, Titokkoncert, különleges szcenírozott operarendezések).

 

A díjat az Abu Dhabi Music & Arts Foundation ítélte oda, amely egy a művészeteket támogató független, non-profit szervezet. Az elismerést az Egyesült Arab Emírségek kultúráért, ifjúságért és közösségfejlesztésért felelős minisztere, a fesztivál fővédnöke, Nahayan Mabarak Al Nahyan sejk adta át Fischer Iván legújabb operarendezése,

A varázsfuvola (lásd: http://euroastra.hu/node/88965) helyi bemutatója előtt.

 

Fischer Iván olyan nemzetközi hírességek után kapta meg a díjat, mint Placido Domingo, Gustavo Dudamel, Quincy Jones vagy José Antonio Abreu.

 

A Budapesti Fesztiválzenekar több mint harmincéves fennállása óta először koncertezett Abu-Dzabiban, az Egyesült Arab Emírségek fővárosában. A fesztiválra a világ legjobb zenekarait, szólistáit és produkcióit hívják meg az Emirates Palace luxusszálloda hangversenytermébe, az Auditoriumba. Céljuk, hogy bemutassák és közelítsék egymáshoz Kelet és Nyugat kultúráját.

 

https://www.facebook.com/abudhabifestival

http://www.abudhabifestival.ae/en/pressrelease/budapest-festival-orchestra-enchants-abu-dhabi-at-arab-world-premiere-of-mozarts-the-magic-flute.html

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.838664122871932.1073741917.106641969407488&type=1

http://www.bfz.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük