2013. szeptember 23-tól a KREA Kortárs Művészeti Iskola a Design Hét alkalmából szabadon látogatható órákkal, workshopokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket. A program a Design Hét Budapest 2013 hivatalos része, és ingyenesen látogatható.

2013. szeptember 23-tól a KREA Kortárs Művészeti Iskola a Design Hét alkalmából szabadon látogatható órákkal, workshopokkal és előadásokkal várja az érdeklődőket. A program a Design Hét Budapest 2013 hivatalos része, és ingyenesen látogatható.

Az összes meghirdetett szabadon látogatható tanóra, előadás, workshop a KREA Kortárs Művészeti Iskola épületében lesz megtartva.

 

A részletes program:

Hétfő, 2013. szeptember 23.

14:00 – Mintatervezés (lakberendező, enteriőrtervező szak) – oktató: Gulyás Judit, textil designer

Workshop címe: Mintatervezés autentikus népi motívumból kiindulva Balaton felvidéki autentikus népi motívum gyűjtése alapján, kiválasztott motívum átírása, mintakapcsolatokból kompozíció készítése íves csomagolópapírra nagy méretben.

16:30 – Mintatervezés (lakberendező, enteriőrtervező szak) – oktató: Gulyás Judit, textil designer

Workshop címe: Mintatervezés autentikus népi motívumból kiindulva

Balaton felvidéki autentikus népi motívum gyűjtése alapján, kiválasztott motívum átírása, mintakapcsolatokból kompozíció készítése íves csomagolópapírra nagy méretben.

 

Kedd, 2013. szeptember 24.

16:30 Viselettörténet (divattervező, divatstylist szak) – előadó: Szűcs Edit, jelmeztervező
1. Téma: Középkor-Bizánc (IV-X.sz), Népvándorlás, Román kor (IX-XI sz.)

– Az antik öltözködés elemeinek keveredése a közel keleti, perzsa hatásokkal.

– A „kis" népek „rövid" viselete, az alaptípusok leírása, az alapanyagok ismertetése.

– A liturgikus öltözékek kialakulása, azok (később meghatározó) alaptípusainak ismertetése.

– A román kor regionális különbségei, az öltözködési szokások szempontjából.

Cél: Érzékeltetni, a keresztény ideológia hatását a viseleti szokásokra, a kialakuló európai társadalmi szerkezet meghatározó hatását az öltözködésre.

2. Téma: Gótikus viselet (XII.- XIII. sz.), Burgundia késő gótikus viselete (XIV.-XV.sz.)

– A vallási miszticizmus, a gótikus művészet, építészet hatása a viseletben. /vertikális irány, hosszú viselet/

– A késő gótikára jellemző a lovagság intézménye, keresztes hadjáratok által kialakított erkölcs; szokásrendszer – új öltözködési szokások./rövid viselet/

– Céhek alapítása, textilkészítés, szabás-varrás fejlődése.

 

Szerda, 2013. szeptember 25. 
16:30 – Szakmai rajz (divatstylist szak) – oktató: Hachbold Anna, divattervező ANNAEVA

Az óra központi témája az emberi alak, arc arányai, valamint a ruha, drapéria, textilrajzolás alapjainak elsajátítása. A szakmai rajz órák biztosítják az alapvető rajztudást, amely elengedhetetlen feltétele a szakmai kommunikációnak.
19:00 – Kortárs művészet és vizuális kultúra (enteriőrtervező, enteriőrstylist, divattervező, divatstylist, webdesign és újmédia szak) – előadó: Hermann Veronika, kritikus, kultúrakutató

Leírás: A kortárs művészet és vizuális kultúra című kurzus során ebben a félévben az anyagi és a kulturális test különböző megjelenési formáit vizsgáljuk. Az óra címe "A nemmel bíró test előállítása". A férfiasság és a nőiesség konstrukcióiról, a biológiai és a társadalmi nem különbségeiről fogunk beszélgetni.

 

Csütörtök, 2013. szeptember 26.

16:30 – Kortárs képzőművészet (enteriőrtervező, webdesign és újmédia, divattervező, divatstylist szak) – előadó: Zwickl András, művészettörténész

Téma: Impresszionizmus és posztimpresszionizmus

19:00 – Kortárs építészet (enteriőrtervező szak) – előadó: Szalai András, okleveles építészmérnök és okleveles művészettörténész
Bevezető előadás: Mi a modern? Az ezzel kapcsolatos fogalmak értelmezése.

Modern, modernitás, modernizáció – Posztmodern, posztmodernitás…


Péntek, 2013. szeptember 27.

11:30 – Kreatív workshop (divattervező szak) – oktató: Gyulai Natália, divattervező NATI 100% PURE IDEA
Az "Ultra sikk"munkacímhez hűen megtanítjuk a hallgatókat egyedi, különleges, kreatív anyagfelületek létrehozására, amelyekre építve az aktuális szezon trendjébe illeszkedően kollekciót tervezünk és kivitelezünk.
16:30 – Művészettörténet (I. évfolyam) – előadó: Szalai András,  okleveles építészmérnök és okleveles művészettörténész
Bevezető előadás: Képek olvasása. A műinterpretáció néhány kérdése. 
Forma és jelentés – vizuális, plasztikai, architektonikus gondolkodás…

 

Kedd, 2013. október 1. 
16:30 – Plakátelmélet – (tervezőgrafika, webdesign és újmédia szak) oktató: Simon Attila, tervezőgrafikus
Az előadás címe: Hallod-e Rozika Te! Gyerünk a moziba be!

A mozgókép hatása a grafikai gondolkodásra a XX. században.

19:00 – Általános pszichológia (divattervező, divatstylist szak) – előadó: Jantner Judit, pszichológus

Az előadás címe: "A szépség pszichológiája – A női szépség evolúciós pszichológiai és társadalom-lélektani megközelítésben"

Szerda, 2013. október 2. 
16:30 – Vizuális kommunikáció (fotó szak) – előadó: Misetics Mátyás, kreatív igazgató – Mitte Communications, egyetemi tanársegéd – BME GTK Szociológia és Kommunikáció tanszék
Milyen tervezői intenciók állnak egyes márkakommunikációs üzenetek mögött? Mi a kommunikációs zaj vagy a vizuális környezetszennyezés? Értékközvetítés a vizuális kommunikáció eszközeivel.
Arculat és márkaidentitás, tipográfia, színkommunikáció, kísérleti grafika. 
19:00 – Kreatív fotó (fotó szak) – oktató: Gerhes Gábor, Munkácsy-díjas képzőművész, egyetemi oktató – MOME
A KREA elsőéves fotószakos hallgatóinak nyilvános órája, mely a facebook-profilképekkel, mint a személyes reprezentáció sajátos eszközével foglalkozik.

Csütörtök, 2013. október 3. 
9:00 – Kreatív workshop (divatstylist szak) – oktató: Tóth Móni, designer 
A tantárgy feladata, hogy megismertesse a hallgatót a szakmai tervezési alapismeretekkel, módszerekkel. Felkészítse az önálló tervezési feladatok megoldására, kreatív tervezői gondolkozásra, és az elképzelések gyakorlati előkészítésére. A tanév során, a tervezés feladathoz szorosan kapcsolódó kompozíciós, stílustani gyakorlatok célja a vizuális nyelv alapvető szabályainak elsajátítása, valamint a megfelelő technikák, és kifejezési módok megismerése.
Feladat: Csík-ritmus

5 elemből álló kompozíció sorozat, melynek mottója: színes-színtelen ellentétes fogalompár kialakítása vágott, tépett, hullámos vagy egyenes csíkok segítségével. Technika: kollázs

16:30 – Kreatív workshop (divatstylist szak) – oktató: Tóth Móni, designer
A tantárgy feladata, hogy megismertesse a hallgatót a szakmai tervezési alapismeretekkel, módszerekkel. Felkészítse az önálló tervezési feladatok megoldására, kreatív tervezői gondolkozásra, és az elképzelések gyakorlati előkészítésére. A tanév során, a tervezés feladathoz szorosan kapcsolódó kompozíciós, stílustani gyakorlatok célja a vizuális nyelv alapvető szabályainak elsajátítása, valamint a megfelelő technikák, és kifejezési módok megismerése.

Feladat: Csík-ritmus

5 elemből álló kompozíció sorozat, melynek mottója: színes-színtelen ellentétes fogalompár kialakítása vágott, tépett, hullámos vagy egyenes csíkok segítségével. Technika: kollázs

16:30 – Az ökologikus tervezés, avagy a tervezés ökológiája (lakberendező, enteriőrtervező szak) előadó: Zalavári József DLA, formatervező, szobrász és egyetemi oktató

A ma tervezője egy szép új világban találja magát. Milyen új/régi tervezői gondolkodásmód szükséges számára a teljesítéshez, a sikeres szakmai pályához? Milyen érzékenység szükséges ahhoz, hogy e gazdasági, szociális, kulturális környezetében biztos etikai alapokon tájékozódni tudjon és képes legyen értékteremtő módon befolyásolni a körülötte zajló folyamatokat? Képes legyen elfogadni a korlátokat, őrizni a természet értékeit, megfelelni a megrendelőnek, örömet okozni a leendő használónak és mindezek mellett profitot termelni a tevékenységéből… mert a "fenntartható tervezés" a környezetem és a saját létem fenntartása is egyben…

Együttműködés és verseny, életciklusokban való gondolkozás a pillanat varázsának igézetében.

A designer/dizájner többdimenziós fizikai és szimbólikus/szellemi burkokat épít az ember és a külső természet közé, mely funkciói a jövő lehetőségeit hordozzák magukban.

 

Péntek, 2013. október 4.

14:00-17:00 Shibori, kreatív workshop – Oktató: Tóth Mónika
A shibori legalább száz ősi japán textilfestési technika gyűjtőneve, melynek során valamilyen szorításos (hajtogatás, kötözés, férchímzés és összehúzás, préselés) módszerrel bizonyos területeket megóvnak a festéstől, így a kétdimenziós textil háromdimenzióssá alakul át. A KREA workshopja egy inspirációs vetítéssel kezdődik, melynek során a résztvevők betekintést nyernek a technika történetébe, megismerkednek néhány ősi eljárással és a mai felhasználási lehetőségekkel. Az előadás után próba-anyagokat, mintakendőket készítenek az oktató segítségével.
19:00Vizsgamunkák kiállítás megnyitó és kerekasztal beszélgetés
A KREA Kortárs Művészeti Iskola divatstylist, divattervező, fotográfia, lakberendező, enteriőrtervező, enteriőrstylist, tervezőgrafika, tervezőoperátor valamint webdesign szakos hallgatóinak előző féléves vizsgamunkáiból válogatott kiállítás megnyitója.
A megnyitót egy kerekasztal beszélgetés követi az újonnan megalapuló KREA Alkotó Műhelyről, egy olyan XXI. századi kortárs oktatási létesítményről, amely a felnövekvő generáció nevelésére egyfajta mozgalmi tevékenységgel egészül ki. 
A Vizsgamunkák kiállítás megtekinthető 2013. december végéig hétköznapokon 10-19 óráig.

2013. szeptember 23 – október 4.

Foglalj helyet! – KREA szabadegyetem.

KREA Kortárs Művészeti Iskola

1051 Budapest, Október 6 u. 18.

www.kreaiskola.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük