2022.szeptember.24. szombat.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

FOGYASZTÓ BEMÉRVE! – Mobiltelefon nyújtotta helymeghatározás a mobil-, és internetes tartalomszolgáltatások fejlesztésében

6 perc olvasás
<p><strong><span class="inline left"><a href="/node/2725"><img class="image thumbnail" src="/files/images/mmte.thumbnail.jpg" border="0" alt="MMTE" title="MMTE" width="100" height="32" /></a></span>Lenne igény a helyfüggõ mobil és internetes szolgáltatásokra Magyarországon, de a piac jelenleg sem technikailag, sem üzletileg nem érett még meg azok indítására - derült ki a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) és a Magyar Mobilmarketing és Tartalomipari Egyesület (MMTE) kedd este megrendezett LBS (Location Based Services) vitafórumán.</strong></p><p>

mmteLenne igény a helyfüggõ mobil és internetes szolgáltatásokra Magyarországon, de a piac jelenleg sem technikailag, sem üzletileg nem érett még meg azok indítására – derült ki a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) és a Magyar Mobilmarketing és Tartalomipari Egyesület (MMTE) kedd este megrendezett LBS (Location Based Services) vitafórumán.

mmteLenne igény a helyfüggõ mobil és internetes szolgáltatásokra Magyarországon, de a piac jelenleg sem technikailag, sem üzletileg nem érett még meg azok indítására – derült ki a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) és a Magyar Mobilmarketing és Tartalomipari Egyesület (MMTE) kedd este megrendezett LBS (Location Based Services) vitafórumán.

A FOGYASZTÓ BEMÉRVE címet viselõ beszélgetésen a hazai mobil és internetes tartalomszolgáltatásban dolgozó szakemberek arra keresték a választ: vajon miért nincsenek Magyarországon jól mûködõ helyfüggõ alapú szolgáltatások.

Az LBS (Location Based Services) szolgáltatások lényege gyakorlatilag az, hogy a szolgáltatást nyújtó valamilyen technológia segítségével megállapítja, merre jár éppen a mobiltelefon vagy bármilyen más mobileszköz felhasználója, majd az õ igényeinek és földrajzi helyzetének megfelelõ információt, vagy bármilyen más tartalmat továbbít a felhasználó felé.

  

A kedd esti beszélgetés moderátora, Weyer Balázs (MTE) bevezetõjében elmondta: a mobiltelefon egyre hangsúlyosabb szerepet kap a tartalomiparban, és a piaci szereplõk nyitottak a mobiltelefónia világában elérhetõ új megoldásokkal kapcsolatban, így a helyfüggõ szolgáltatások (LBS) fejlõdését, és a benne rejlõ lehetõségeket is érdeklõdéssel figyelik. Weyer Balázs ugyanakkor úgy vélte, a helyfüggõ szolgáltatások megjelenésének egyik leginkább kérdéses pontja a felhasználók adatainak megfelelõ védelme.

Tinnyei István (MMTE) a vita során elmondta: a nemzetközi szinten számos helymeghatározáson alapuló szolgáltatás jó példát mutathat a hazai piac számára. Manapság Nyugat-Európa és az ázsiai fejlett mobilos piacok is elõszeretettel használják az LBS-t fõleg fiataloknak szóló ?barátkeresõ" szolgáltatások formájában, vagy éppen a gyógyászati információk megfelelõ továbbítására. Ezek a szolgáltatások alapvetõen a mobilhálózatok cellainformációin alapuló megoldások, de vannak úgynevezett alternatív, Wifi, GPS és bluetooth alapú szolgáltatások is. A magyar piac viszonylag kis mérete azonban vélhetõen csak a mobilszolgáltatókkal közös szolgáltatásoknak adhat üzleti sikert, a 3 hazai mobilszolgáltató azonban – vélhetõen üzleti megfontolások miatt – egyelõre távol tartja magát az LBS-tõl.

Juhász Károly, az Nemzeti Hírközlési Hatóság fogyasztói jogokért felelõs szakembere a beszélgetés során kiemelte: az NHH támogatja az LBS alapú szolgáltatások bevezetését a piacon, azonban hangsúlyozta, hogy az adatvédelmi és személyiségi jogi követelményeknek mindenképp meg kell felelniük ezeknek a szolgáltatásoknak, illetve meg kell akadályozni, hogy a felhasználókat a helyfüggõ megoldások során kéretlen üzenetekkel bombázzák. A hatóság képviselõje hangsúlyozta, hogy az LBS szolgáltatások igénybe vétele elõtt fontosnak tartja a fogyasztók számára biztosított opt-in lehetõséget, azaz a fogyasztó kérje a szolgáltatásban való részvételt.

Orosz Mihály (Freesoft), az LBS szolgáltatások szakértõje a beszélgetés során kitért arra, hogy a mobilszolgáltatók rendszerét használva számos esetben nem jutnának tökéletesen megbízható koordinátákhoz a felhasználók, így meggondolandó a GPS használata a helyfüggõ szolgáltatások esetében. Ebben a témában érdekes fejlesztés, hogy hamarosan elérhetõk lesznek olyan mobiltelefonba helyezhetõ SIM kártyák, melyek egy GPS chipet is tartalmaznak, így mobiltelefonon belül megoldható a helymeghatározás.

Pintér Róbert (MTE) kifejezte, hogy az MTE a helyfüggõ szolgáltatások esetén is fontosnak tartja a fogyasztók megfelelõ tájékoztatását, és ezt kiemelten a gyerekek esetén tartja fontosnak, hiszen a külföldi példák alapján is õk az LBS alapú szolgáltatások egyik fõ fogyasztói.

Tóth Krisztián, az MMTE fõtitkára szerint az LBS szolgáltatások nem kizárólag mobiltelefon szolgáltatók együttmûködésével oldhatók meg, hiszen a piacon elérhetõk GPS, és egyéb Bluetooth alapú helyfüggõ megoldások. Abban egyetértettek a résztvevõk, hogy a legmegfelelõbb LBS szolgáltatások külföldön is mobilszolgáltatóval való együttmûködésben valósultak meg, azonban lehet, hogy itthon alternatív megoldással kell elindulni, melynek sikerén felbuzdulva a hazai operátorok is kiadják az LBS szolgáltatások indításához szükséges információkat.

A beszélgetés eredményeképpen elmondható, hogy a tartalompiaci szereplõk fontosnak tartják az LBS alapú szolgáltatások indítását, azonban ehhez meg kell találni az itthon használható üzleti modellt, valamint nagyon fontos, hogy elsõ körben ténylegesen hasznos LBS szolgáltatások induljanak, mint például a valós idejû dugófigyelõ, vagy az LBS alapú társkeresõ szolgáltatás. Juhász Károly, az NNH nevében felajánlotta: amennyiben arra szükség van, segítik a mobil operátorok és az LBS szolgáltatásokat fejlesztõ cégek közeledését, hogy az LBS alapú tartalmak minél gyorsabban, a megfelelõ adatvédelmi elvek mentés kezdjenek mûködni.

Kisszótár:

WiFi: Wireless-Fidelity, az IEEE 802.11b elnevezésû szabványnak megfelelõ és helyi vezeték nélküli hálózatot megvalósító adatátviteli eszközök már­ka­neve.  A Wifi gyakorlatilag irodákban, nyilvános helyeken (repülõtér, étterem, hotel, stb.) megvalósított vezeték nélküli helyi hálózat, aminek segítségével a látogatók saját számítógépükkel kapcsolódhatnak a világhálóra.

Bluetooth: egy távközlési ipari szabvány vezeték nélküli adatátvitelre. Segítségével számítógépek, mobiltelefonok és egyéb készülékek között létesíthetünk kis hatótávolságú rádiós kapcsolatot.

GPS: Global Positioning System, Globális Helymeghatározó Rendszer, az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma által (elsõdlegesen katonai célokra) kifejlesztett és üzemeltetett – a Föld bármely pontján, a nap 24 órájában mûködõ – mûholdas helymeghatározó rendszer. A GPS egy fejlett helymeghatározó rendszer, amellyel 3 dimenziós helyzetmeghatározást, idõmérést és sebességmérést végezhetünk földön, vízen vagy levegõben. Pontossága jellemzõen méteres nagyságrendû, de differenciális mérési módszerekkel akár mm pontosságot is el lehet érni, valós idõben is.

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.