2023.június.09. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

?A hír szent, a vélemény szabad? Pulitzer Szülõvárosának Díja

5 perc olvasás
  <span class="inline left"><a href="/node/2727"><img class="image thumbnail" src="/files/images/ajanlas_0.thumbnail.jpg" border="0" alt="Polgármesteri ajánlás" title="Polgármesteri ajánlás" width="71" height="100" /></a><span style="width: 69px" class="caption"><strong>Polgármesteri ajánlás</strong></span></span> <p>Szinte mindenki hallott már Joseph Pulitzerrõl, akit szerte a világon a modern újságírás megalapítójaként tartanak számon. Laptulajdonosként õ segítette például a ma New York jelképének számító Szabadság-szobor felállítását. A róla elnevezett díj máig az újságírói szakma legmagasabb elismerése. </p><p>

  polgármesteri ajánlásPolgármesteri ajánlás

Szinte mindenki hallott már Joseph Pulitzerrõl, akit szerte a világon a modern újságírás megalapítójaként tartanak számon. Laptulajdonosként õ segítette például a ma New York jelképének számító Szabadság-szobor felállítását. A róla elnevezett díj máig az újságírói szakma legmagasabb elismerése.

  polgármesteri ajánlásPolgármesteri ajánlás

Szinte mindenki hallott már Joseph Pulitzerrõl, akit szerte a világon a modern újságírás megalapítójaként tartanak számon. Laptulajdonosként õ segítette például a ma New York jelképének számító Szabadság-szobor felállítását. A róla elnevezett díj máig az újságírói szakma legmagasabb elismerése.

Bizonyára sokan hallhattak Makóról is, errõl a Maros-parti kisvárosról, ahol Európa talán legjobb minõségû hagymája terem. Azt azonban kevesen tudják, hogy Joseph Pulitzer – akkor még Pulitzer József néven – 160 évvel ezelõtt, 1847. április 10-én Makón született. Noha a város közössége máig büszke egykor elszármazott nagy fiára, talán a kelleténél kevesebb figyelem esik Pulitzer magyar, s makói gyökereire. Ezen szeretne változtatni Makó Város Önkormányzata, amely a Pulitzer József Emlékévben a Pulitzer Szülõvárosának Díja újságírói pályázat meghirdetésével kíván tisztelegni a világhírû újságíró emléke elõtt.

A pályázat célja

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és Makó város Önkormányzata célja, hogy méltó emléket állítson a makói születésû sajtómágnásnak, Pulitzer Józsefnek, valamint, hogy segítse és támogassa a fiatal, pályakezdõ tollforgatókat, felhívja a figyelmet az újságírás mint közéleti tevékenység fontosságára, az (online) nyilvánosság erejére.

A pályázaton bármelyik iskolatípus tanulói pályázhatnak, az alsó korhatár 14, a felsõ 25 év. A pályadíj az OKM által felajánlott 500 000 forint kategóriánként, valamint Makó város díja, egy-egy zsûrizett, sorszámozott Pulitzer szobor, amely Kiss Jenõ szobrászmûvész alkotása. Beküldési határidõ: 2007. augusztus 30. A következõ kategóriákban lehet indulni:

1. Pulitzer Szülõvárosának Díja – középiskolások kategóriája

A díjra 14-18 év közötti diákújságírók pályázhatnak bármilyen, idõszaki kiadványban (iskolai, kerületi, települési, megyei, országos vagy online újság) már megjelent publicisztikai (a sajtómûfajok közé besorolható) írással. Az interjú és a riport mûfaját, valamint a valódi tényeken alapuló írásokat elõnyben részesítjük a fiktív írásokkal szemben. Egy cikk terjedelme nem haladhatja meg az 5000 karaktert (szóközökkel együtt). Egy pályázó több pályamûvel is nevezhet.

2. Pulitzer Szülõvárosának Díja – fõiskolások, egyetemisták kategóriája

A címre 18. életévüket betöltött, de 25 évnél fiatalabb újságírók pályázhatnak bármilyen, már elõzõleg idõszaki (akár online is) kiadványban megjelent publicisztikai írással. A valódi tényeken alapuló írások közül a riportot, valamint a véleménymûfajokba tartozó írásokat elõnyben részesítjük. A cikkek terjedelme nem haladhatja meg az 5000 karaktert (szóközökkel együtt). Egy pályázó több pályamûvel is nevezhet.

A pályázat benyújtásához szükséges dokumentumok

  • A pályamû A/4-es papíron nyomtatott változata (kivéve online)
  • A pályamû elektronikusan is feldolgozható változata floppylemezen, CD-n, vagy elektronikus levél csatolmányként (txt, rtf, doc, pdf kiterjesztésû állomány, valamint kísérõ fotók JPG vagy TIFF formátumban)
  • A pályamûvet megjelentõ lap azon példányát, amelyben a pályamû szerepel (másolat, illetve webcím is elegendõ)
  • A pályamûvet közlõ lap aktuális példányát, ha ez lehetséges.

A pályázat beadásával, kihirdetésével kapcsolatos tudnivalók

A formailag nem megfelelõ és hiányos pályázatok érdemi elbírálás nélkül a pályázati eljárásból kizárásra kerülnek.

A pályázatokat postán ajánlott küldeményként, illetve e-mailben a következõ címre kell eljuttatni:

Makó Város Önkormányzata

6900 Makó, Széchenyi tér 22.

info@mako.hu

A pályázat beküldési határideje:

2007. augusztus 30.

A pályázat határidõben benyújtottnak minõsül, ha azt a határidõ utolsó napján postára adták. A határidõn túl postára adott pályázat érvénytelen, azaz érdemi elbírálás nélkül kizárásra kerül a pályázati eljárásból. Elbíráláskor a postai bélyegzõ dátumát vesszük figyelembe.

A pályázatok elbírálásáról a Pulitzer József Emlékbizottság 2007. szeptember 30-ig dönt, errõl a pályázókat a döntést követõ 15 napon belül elektronikus levélben értesíti. A nyertes pályázók listáját az önkormányzat a http://www.mako.hu/ honlapon is közzéteszi. Ünnepélyes díjkiosztó: 2007. október 30., Makó.

A pályázati döntéssel kapcsolatban jogorvoslatnak nincs helye.

A pályázatról további információval: hétköznap 8 órától 16-óráig a 20/2195142-es telefonszámon (Sarnyai Tibor), és a sarnyait@mako.hu elektronikus címen szolgálunk.

Makó, 2007. június 4.

Makó Város Önkormányzata

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.