2024.június.17. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Kormányszóvivõi iroda közleménye:Hõségriadó: a miniszterelnök a munkaügyi szabályok szigorúbb ellenõrzését kérte

2 perc olvasás
<p align="left"><strong><span class="inline left"><a href="/node/114"><img class="image thumbnail" src="/files/images/16073.thumbnail_0.jpg" border="0" alt="Magyar Köztársaság cimere" title="Magyar Köztársaság cimere" width="58" height="100" /></a></span></strong><strong>A rendkívüli meleg miatt Gyurcsány Ferenc arra kérte a felelõs szervezeteket, fokozottan védjék a dolgozók érdekeit és szigorúan ellenõrizzék, hogy a munkáltatók betartják-e a hõségben érvényes munkaügyi szabályokat.</strong></p><p>

A rendkívüli meleg miatt Gyurcsány Ferenc arra kérte a felelõs szervezeteket, fokozottan védjék a dolgozók érdekeit és szigorúan ellenõrizzék, hogy a munkáltatók betartják-e a hõségben érvényes munkaügyi szabályokat.

A rendkívüli meleg miatt Gyurcsány Ferenc arra kérte a felelõs szervezeteket, fokozottan védjék a dolgozók érdekeit és szigorúan ellenõrizzék, hogy a munkáltatók betartják-e a hõségben érvényes munkaügyi szabályokat.

A következõ napokban várható idõjárás miatt az országos tisztifõorvos másodfokú hõségriadót rendelt el. Ehhez hasonló hõségriadó az elmúlt évben négy alkalommal volt, harmadfokú riadót azonban még sosem rendeltek el Magyarországon.

Ilyenkor speciális szabályok vonatkoznak a munkavégzés körülményeire. Szabadtéri munka esetén például a nagy melegben óránként legalább 10 perces pihenõidõt szükséges beiktatni  és  legalább félóránként védõitalt kell biztosítani a dolgozóknak.

Többek közt ezeknek a szabályoknak a szigorúbb ellenõrzését kérte a miniszterelnök a Szociális és Munkaügyi Minisztériumtól és az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Fõfelügyelõségtõl. Gyurcsány Ferenc egyúttal arra kéri a közigazgatásban dolgozók munkahelyi vezetõit, tekintsenek el a hivatali ruházatra vonatkozó elõírásoktól és elvárásoktól, és a hõségre való tekintettel engedélyezzék, hogy a hölgyek mellõzhessék például a harisnya, a férfiak pedig a nyakkendõ viselését.

A munkavégzésre, munkabiztonságra vonatkozó feltételek biztosítását és a szabályok betartását az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Fõfelügyelõség ellenõrzi. A Fõfelügyelet két zöld számon – a (06)80/204-264-es, illetve a (06)80/204-292-es telefonszámon – várja azoknak a bejelentéseit, akiknek a munkaadója nem biztosítja a munkavégzéshez szükséges feltételeket, illetve itt lehet tájékoztatást kérni a munkavégzésre vonatkozó szabályokról is.

Budai Bernadett

kormányszóvivõ

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.