2023.június.09. péntek.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Fogyasztóvédelem: a légitársaságok félrevezető honlapjainak felét kijavították

6 perc olvasás
<p><span class="inline left"><a href="/node/12769"><img class="image thumbnail" src="/files/images/pic6.thumbnail.jpg" border="0" width="100" height="74" /></a></span><a name="Heading7" title="Heading7"></a>Meglena Kuneva, az Európai Unió fogyasztóvédelmi biztosa ma tette közzé a félidei jelentést arról az uniós vizsgálatról, melyben az EU 15 nemzeti hatósága, valamint Norvégia vett részt, és amely a repülőjegyet árusító honlapok félrevezető reklámjai és tisztességtelen eljárásai ellen irányult.</p><p> 

pic6.thumbnailMeglena Kuneva, az Európai Unió fogyasztóvédelmi biztosa ma tette közzé a félidei jelentést arról az uniós vizsgálatról, melyben az EU 15 nemzeti hatósága, valamint Norvégia vett részt, és amely a repülőjegyet árusító honlapok félrevezető reklámjai és tisztességtelen eljárásai ellen irányult.

 

pic6.thumbnailMeglena Kuneva, az Európai Unió fogyasztóvédelmi biztosa ma tette közzé a félidei jelentést arról az uniós vizsgálatról, melyben az EU 15 nemzeti hatósága, valamint Norvégia vett részt, és amely a repülőjegyet árusító honlapok félrevezető reklámjai és tisztességtelen eljárásai ellen irányult.

 

 A jelentés megállapítja, hogy a légiközlekedési ágazat egészében „súlyos és tartós problémák" állnak fenn a fogyasztóvédelem terén. Az elmúlt hét hónap során minden harmadik megvizsgált honlap (a jelentést tevő 13 ország által eredetileg ellenőrzött 386-ból 137) esetében kellett jogérvényesítési intézkedést foganatosítani az uniós fogyasztóvédelmi jogszabályok megsértése miatt. Az érintett honlapoknak több mint felét korrigálták ez idő alatt.

„Elfogadhatatlan, hogy az elektronikus úton repülőjegyet foglaló fogyasztók közül minden harmadikat lenyúlják, vagy félrevezetik és összezavarják." – jelentette ki Meglena Kuneva, a fogyasztóvédelemért felelős európai biztos. A jelentés megállapítja, hogy súlyos és tartós problémák állnak fenn a jegyértékesítés terén a légiközlekedési ágazat egészében. „Szándékaim szerint a tagállamokkal együtt mindent meg fogunk tenni azért, hogy ezt a vizsgálatot jövő év május 1-jéig lezárjuk. Ezek az eredmények ugyanakkor egyértelmű politikai üzenetet hordoznak, ami mellett nem mehetünk el. Remélem, hogy mostanra a szolgáltatók számára is érzékelhetővé vált a Bizottság elszántsága, hogy intézkedéseket tegyen a fogyasztók érdekében, amennyiben ez szükséges. Az ágazat szereplői felé megfogalmazott üzenetem világos: cselekedj most, vagy mi fogunk lépni. Hiteles bizonyítékokat szeretnék látni arra vonatkozóan, hogy a légiközlekedési ágazatban jövő év május 1-jéig valóban megszüntetik ezeket az értékesítési és reklámozási technikákat, különben nem marad más választásunk, mint beavatkozni."

A fő eredmények

A Bizottság által a repülőjegy-vizsgálatról kiadott félidős jelentés a résztvevő 13 ország rendelkezésre álló adatai alapján ad pillanatfelvételt a jogérvényesítési munka 2008. február 22-i állásáról. A vizsgálat a félrevezető árazásra, az ajánlatok igénybevehetőségére és a tisztességtelen szerződési feltételekre összpontosít (ideértve az előre kiválasztott – egyébként opcionális – extraszolgáltatásokat, a fogyasztó nyelvén elérhető egyértelmű szerződési feltételeket is). A fő megállapítások:

  • Minden harmadik honlap esetében szükség volt jogérvényesítési fellépésre a fogyasztóvédelmi jogszabályok megsértése miatt.
  • Sok honlappal kapcsolatban több probléma is előállt. Az ágazatot jellemző problémák az alábbi tendenciákat mutatják: a félrevezető árazás bizonyult a legjellemzőbb problémának, ez a megvizsgált honlapok 58%-ánál fordult elő. A szerződési feltételekkel kapcsolatos szabálytalanságokat a honlapok 49%-ánál tapasztaltak (hiányzó, vagy rossz nyelvi változatok, előre kiválasztott – egyébként opcionális – extraszolgáltatások). A meghirdetett ajánlatok el nem érhetőségével kapcsolatos problémák a honlapok 15%-ánál merültek fel.
  • A problémák a légiközlekedési ágazat egészében kimutathatók, a légitársaságoknál és az utazásszervezőknél egyaránt (az ún. fapados és a hagyományos légitársaságok közötti határvonal a gyakorlatban egyre inkább elmosódik). A félrevezető árazás problémája miatt megvizsgált 79 honlap közül 44-et (56%) légitársaságok üzemeltetnek, 27-et (34%) utazási irodák / utazásszervezők, és 8 (10%) tartozott az egyéb, például ár-összehasonlító honlapok közé. Az ajánlatok igénybevehetőségének problémája által érintett 21 honlap közül 12-t (57%) légitársaságok, 6-ot (28%) utazási irodák üzemeltettek, és 3 tartozott az „egyéb" kategóriába. A tisztességtelen szerződési feltételek miatt megvizsgált 67 honlap közül 26-ot (39%) légitársaságok, 34-et (51%) utazási irodák üzemeltettek, és 7 (10%) tartozott az „egyéb" kategóriába. (Sok honlappal kapcsolatban több probléma is előállt, így a statisztikákban megjelenő problémák száma magasabb, mint a honlapok száma.)
  • A problémák a vállalatok széles körében tartósan fennállnak. A megvizsgált 137 honlap mintegy 80 vállalatot takar, amelyek között nagy márkanevek ugyanúgy szerepelnek, mint kevésbé ismert társaságok.
  • A jogérvényesítés aránya mostanra meghaladta az 50%-ot. A félidős jelentésben szereplő táblázatok (ld. a csatolt dokumentumban szereplő összefoglaló táblázatot) a jogérvényesítésre vonatkozó adatokat mutatják be a 2008. február 22-i állás szerint. Azóta a jogérvényesítés folytatódott, és a honlapok további javítására került sor. Litvánia arról számolt be, hogy a visszaigazolt szabálytalanságokat tartalmazó mind a 13 honlapot mostanra már kijavították. Ezekkel az adatokkal a javítások aránya április végére meghaladta az 50%-ot.
  • A jogérvényesítés szintje számottevő eltérést mutat a tagállami és a határon átnyúló esetekben. A jelentés szerint a belföldi honlapok esetében, amikor a hatóságok a saját országukban székhellyel rendelkező vállalatokkal foglalkoznak, a jogérvényesítés, illetve a korrekció szintje 55%-os (90-ből 50 esetben). Ezzel szemben a jogérvényesítés szintje mindössze 12% (42-ból 5) a határon átnyúló eseteknél, amikor a nemzeti hatóságok egy másik ország hatóságától kérnek segítséget az adott országban bejegyzett vállalattal szembeni jogérvényesítéshez.
  • Átláthatóság A jogi korlátok miatt a tagállamok nagy részének nem áll módjában, hogy közzé tegye a vállalatok neveit ebben a szakaszban, de a közigazgatási és jogi eljárások folyamatban vannak. Ez egy kulcsfontosságú kérdés a hálózat további működése szempontjából. Norvégia és Svédország közzé tette a vizsgálat alá vont vállalati honlapok listáját (ld. a lenti linket).

További teendők

A hálózat keretében zajló jogérvényesítési munka megerősítésre kerül, előreláthatóan 2009. május 1-jét követően újabb jelentés készül.

A következő év folyamán a Bizottság figyelemmel fogja kísérni a légiközlekedési ágazatban zajló fejleményeket és ezzel párhuzamosan értékelni fogja a további lépések szükségességét. 2008 folyamán a jogérvényesítés előrehaladásával kapcsolatos fejlemények felkerülnek a tagállami hatóságok honlapjaira, amelyek elérhetők a Bizottság fogyasztóvédelemi honlapján keresztül.

A vizsgálat honlapja:
http://ec.europa.eu/consumers/enforcement/sweep/index_en.htm

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.