2024.április.15. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Folytatódik az ARANYFESZT

9 perc olvasás

aranyfe.jpgA márciusban indult online amatőr középiskolai rövidfilm fesztivál és verseny április 30-ig várja a második fordulóra a videókat. A hatfordulós verseny első körében három nevezés érkezett, amelyek már biztosan bejutottak a döntőbe. A közönségszavazáson legtöbb szavazatot kapott film alkotói ajándékban részesültek.   

 

Az Arany János 200 Emlékév keretében középiskolásoknak meghirdetett online rövidfilm fesztivál és verseny Arany Jánosról vár 1-20 perces rövidfilmeket. Tartalmi és formai kikötések nincsenek, minden olyan középiskolások által – korábban vagy speciálisan erre a fesztiválra – készített mozgókép és animáció részt vehet a vetélkedésben, amely művein, életén vagy bármilyen más aspektusán keresztül kapcsolódik Arany Jánoshoz.

 

A KEDD Animációs Stúdió szervezésében zajló fesztivál különlegessége, hogy a verseny fél éven keresztül tart, amelyhez a havonta zajló fordulók során bármikor lehet csatlakozni. Egy alkotó, alkotócsapat több filmmel és több fordulóban is nevezhet.

 

Pályamunkákat minden hónap végéig lehet az egyes fordulókra beküldeni.

A verseny 2018. március 1. és augusztus 31. között tart.

A beküldött rövidfilmek az adott hónapban zajló fordulón vesznek részt. Az egyes fordulók végén a közönség szavazza meg, melyik három alkotás jut a döntőbe a szakmai zsűri elé.

 

A hat fordulón összesen 18 döntőbe került mű közül választja ki a zsűri, melyik film kapja a Fesztivál Nagydíját. Kiosztásra kerül még a Legjobb Színész/Színésznő, a Legjobb Rendezés és a Legjobb Animációs Film Díja, a Közönségdíj, valamint a Legeredményesebb Iskolák Különdíja is. A szakmai zsűri 2018. október 13-án nagyszabású Díjátadó Gála keretében adja át az értékes díjakat.

 

Az első forduló eredménye

Makó, Nyíregyháza, Zalaegerszeg – három vidéki nagyvárosból érkezett be az első forduló három alkotása, amelyek így már biztosan döntősök. Ebből kettő csoportos munka: gimnáziumi osztályközösségek dolgozták fel Arany egy-egy balladáját. A harmadik, Arany utolsó, betegséggel teli napjai által inspirált, személyes hangvételű mű egyéni alkotás.

Az első fordulóra beérkezett videók megtekinthetők az Aranyfeszt YouTube oldalán!

https://www.youtube.com/channel/UCfZaNCEjGBWqQgyWiUKokGQ?utm_source=Maileon&utm_medium=email&utm_campaign=2018.04.18+Aranyfeszt+2.+fordul%C3%B3+-+sajt%C3%B3&utm_content=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fchannel%2FUCfZaNCEjGBWqQgyWiUKokGQ

 

A közönség szavazati alapján a márciusi első fordulót a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Csány László Szakgimnáziumának alkotócsoportja nyerte a Tengeri hántás című munkájával. A nyertes videó alkotói jutalmul a Csodák Palotájába kaptak belépőjegyet.

 

A második forduló

A versenyből még öt forduló van hátra, a második fordulóra április 30-ig lehet Arany-rövidfilmekkel nevezni.

 

Az Aranyfeszt várja az újabb nevezéseket. Amennyiben a diákok iskolájukat is regisztrálják, az intézmény automatikusan részt vesz az iskolák versenyében. Az hat hónap alatt legtöbb lájkot begyűjtő két regisztrált középiskola megkapja a Legeredményesebb Iskola Különdíját: a Móra Könyvkiadó nagyértékű könyvjutalmát.

 

VERSENYKIÍRÁS

 

Szereted Arany János műveit? Érdekesnek találod az életét? Izgat a filmkészítés? Szeretsz történeket (mozgó)képben vagy rajzban elmesélni? 

Készítsd el te is videódat Arany Jánosról!

Az ARANYFESZT versenyt hirdet minden olyan 14-19 éves középiskolás, illetve középiskolásokból álló csoport számára határon innen és túl, aki ambíciót érez magában, hogy kisfilmet vagy animációs rövidfilmet készítsen Arany Jánosról.

Feldolgozhatod Arany egy művét a versei, balladái, elbeszélő és lírai költeményei közül, filmre vihetsz egy eseményt az életéből, vagy egyszerűen csak megfogalmazhatod képileg milyen gondolatokat, érzéseket ébreszt benned Arany művészete vagy egy alkotása.

Az elkészült videóknak az ARANYFESZT teljes nyilvánosságot biztosít, így a közönség szavazatai döntik el, mely alkotások jutnak a szakmai zsűri elé.

A fél éven át tartó verseny során minden hónapban a közönségszavazáson legtöbb szavazatott kapott 3 alkotás jutalmat kap. A verseny végén Díjátadó Gála keretében adjuk át a szakmai zsűri díjait. A Fesztivál Nagydíja mellett kiosztásra kerül a Legjobb Színész/Színésznő, a Legjobb Rendezés, a Legjobb Animációs Film Díja, a Közönségdíj, valamint a Legeredményesebb Iskola Különdíja.

Az elkészült videók a regisztráció fülnél tölthetőek fel a regisztrációt követően.

 

A verseny kritériumai:

A pályázati felhívás olyan diákoknak szól, akik érdeklődnek Arany János munkássága, életútja és a filmes (rendezői, operatőri és/vagy színészi stb.) szakma iránt, és szeretnék megmutatni tehetségüket egy rövidfilmben. A tematika Arany János életútja és művei szabad felfogásban: „Fiataloktól fiataloknak”.

A benyújtott alkotásokra műfaji megkötés nincs. Az elkészült versenyművek hossza minimum 1 – maximum 20 perc lehet.

Amennyiben már elküldted videódat, de visszanézve nem vagy elégedett vele, lehetőséged nyílik átdolgozni, hozzáadni, elvenni belőle, majd újra elküldeni, így egy videó helyett kettővel vagy versenyben. Ebben az esetben ne felejts el az új videónak új címet adni!

Ha minden hónapban küldesz videót, akkor minden hónapban továbbjuthatsz és megnövelheted az esélyét annak, hogy a gálán a tiéd lesz az ARANYFESZT nagydíjainak egyike is!

 

Versenyszakaszok – 2018. március 1. − augusztus 31.

A pályázati időszak 2018. március 1-jén kezdődik és 2018. augusztus 31-ig tart, 6 fordulóból áll. Egy forduló időtartama egy hónap. Ezalatt a hat hónap alatt lehetőséged nyílik arra, hogy akár minden hónapban regisztrálj és feltöltsd a videódat a www.aranyfeszt.hu oldalon. A 2018. március 1. és augusztus 31. közötti 6 hónapban, az egyes hónapok utolsó napjáig a honlapra feltöltött alkotásokra a következő hónap első hetében közönségszavazás hirdetünk az ARANYFESZT YouTube oldalán, ahol like-kal lehet szavazni a legjobbnak ítélt alkotásokra. A közönségszavazás eredményét minden hónapban a fesztivál honlapján és a Facebook oldalán hirdetjük ki, egészen a pályázati időszak lezárulásáig.

 

Leadási időszak          Közönség szavazási időszak  Havi nyertes kihirdetése

 1. március 1-31. 2018. április 2-11.             2018. április 13.
 2. április 1-30. 2018. május 2-8.             2018. május. 9.
 3. május 1-31. 2018. június 1-7.             2018. június 8.
 4. június 1-30. 2018. július 2-8.             2018. július 9.
 5. július 1-31. 2018. augusztus 1-7.             2018. augusztus 8.
 6. augusztus 1-31. 2018. szeptember 3-9. 2018. szeptember 10.

 

Zsűri:

A március-augusztus közötti elődöntőben a közönség szavazatai alapján kerül ki 3-3 továbbjutó minden hónapban, így összesen 18 videó kerül a döntőbe. Október 1-10 között a közönségnek ismét lehetősége nyílik zsűrizni. Az itt legtöbb szavazatot kapott videó kapja a közönségdíjat.

Az 5 főből álló szakmai zsűri a leadási időszak lezárása után a közönség által legjobbnak ítélt 18 videó közül választja ki a fesztivál legjobbjait.

 

Díjátadó és eredményhirdetés – 2018. október 13.

A fesztivált Díjátadó Gálával zárjuk, melynek időpontja 2018. október 13. Az eseményre meghívást kapnak az alkotók, a támogatók és a sajtó munkatársai. Itt kihirdetjük és levetítjük a szakmai zsűri által díjazott műveket, illetve a közönség által legjobbnak tartott versenymunkát is. A Díjátadó Gálán díjazzuk azokat az iskolákat is, amelyek diákjai a legtöbb döntőbe kerülő alkotást készítették.

A döntőbe jutott videókat a zsűri az alábbi kategóriákban díjazza:

 • A Fesztivál Nagydíja
 • Legjobb színész/színésznő
 • Legjobb rendezés
 • Legjobb animációs film

További díjak:

 • Közönségdíj
 • A legeredményesebb iskolák különdíjai

Nyeremények

 • A Fesztivál Nagydíja: 150.000 Ft értékű médiaeszköz
 • Legjobb színész/színésznő: 100.000 Ft értékű médiaeszköz
 • Legjobb rendezés: 100.000 Ft értékű médiaeszköz
 • Legjobb animációs film: 100.000 Ft értékű médiaeszköz
 • Közönségdíj: 100.000 Ft értékű meglepetés
 • A legeredményesebb két iskola különdíja: 100.000-100.000 Ft értékű könyvcsomag

(Az időpont-változtatás jogát fenntartjuk.)

 

Regisztráció

A versenyre a www.aranyfeszt.hu oldalon tudsz regisztrálni és videót feltölteni. Ha nem sikerül, töltsd föl bármelyik file-megosztóra a videód és küld el az alábbi e-mail címre a linket az adataiddal. Amennyiben a regisztrációt követő 2 munkanapon belül nem kapnál visszajelzést a regisztráció sikerességéről, érdeklődj az info@aranyfeszt.hu e-mail címen vagy a +36-70/416-9134-es telefonszámon.

 

Részvétel

 • A versenyen magyarországi és határon túli középiskolák 14-19 év közötti tanulói egyaránt részt vehetnek.
 • A nevezés és a részvétel díjmentes.
 • A pályázó regisztrációjával hozzájárul, hogy a szervezők a beküldött pályázati anyagot szabadon nyilvánossá tegyék az ARANYFESZT YouTube csatornáján, a verseny hivatalos honlapján, illetve Facebook oldalán.
 • A pályázó regisztrációjával beleegyezik, hogy műve a Díjátadó Gálán és az ARANYFESZT vetítésein díjfizetési kötelezettség nélkül lejátszásra kerül.
 • A versenyhez tartozó nyilvános eseményen történő megjelenéssel a pályázó és kísérői tudomásul veszik, hogy róluk fénykép és mozgókép készülhet, melyeket a szervezők a fesztivállal kapcsolatos promóciós/dokumentációs célra felhasználhatnak.
 • A 18. életévüket nem betöltött versenyzők részvétele a pályázaton csak a szülők által aláírt „Szülői beleegyező nyilatkozat” feltöltésével fogadható el, melyhez a formanyomtatvány elérhető a pályázat honlapján a www.aranyfeszt.hu-n.
 • A pályázó regisztrációjával beleegyezik, hogy a szervezők az elkészült műveket 2018. december 31-ig nyilvánossá tegyék az ARANYFESZT honlapján a www.aranyfeszt.hu-n, a hivatalos Facebook oldalon az Aranyfeszt 2018-on, a fesztivál YouTube csatornáján az ARANYFESZT-en, az Instragram oldalon, a Díjátadó Gálán és a Rajzfilmünnepen.
 • A pályázó regisztrációjával hozzájárul, hogy videóit a szervezők ellenérték nélkül, díjmentesen felhasználják a regisztrációnál megadott személyes adatokkal feltüntetve.

 

A verseny kiírója és szervezője KEDD Animációs Stúdió

A verseny főtámogatója Nemzeti Kulturális Alap

 

Érvénytelen pályázati anyagok

A pályázati anyagok, csak a megadott időintervallumon belül és a versenykiírásban megadott szempontok szerint fogadhatók el. A határidőn túl érkező videókat a szervezők figyelmen kívül hagyják, azok nem kerülnek versenybe. A szervezők fenntartják a jogot, hogy a pályázat tartalmi és formai kiírásának nem megfelelő, vagy Arany János szellemiségéhez méltatlan (például öncélúan obszcén, uszító, stb.) videókat kizárják a versenyből.

 

www.aranyfeszt.hu

 

Lantai József

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.