2013. december 27-én megkezdődött a Fonóban az "Ami belefér" – Fonó18 évvége programsorozat. Az első nap a Fonó zenekar, Cimbaliband, és Góbé zenekar szórakoztatta a közönségét és még hátra van 4 nap, jobbnál jobb közreműködőkkel.

 

2013. december 27-én megkezdődött a Fonóban az "Ami belefér" – Fonó18 évvége programsorozat. Az első nap a Fonó zenekar, Cimbaliband, és Góbé zenekar szórakoztatta a közönségét és még hátra van 4 nap, jobbnál jobb közreműködőkkel.

 

December 28-án "Ami belefér" – Fonó18 Világzenei évzáró Mohammad Reza Mortazavi és Both Miklós FolkSide koncertje (lásd: http://euroastra.hu/node/76508), 29-én "Ami belefér" – Fonó18 évvége a Dresch Quartet, és a Söndörgő fellépésével, 30-án "Ami belefér" – Fonó18 Jazz előszilveszter: 1705 (Kaltenecker-Piri-Dés) trió, Pátkai Rozina Quintet, Balázs Elemér Group, és Köllner Quartet közreműködésével, és végül 31-én Folk Szilveszter. Muzsikál: Téka, Szászcsávási Zenekar, Tázló.

 

A Dresch Quartet rendszeres vendége a Fonónak, hazajárók. "Nem tartja magát műfajteremtőnek, pedig nagyon is az: nincs még egy alkotó, aki így ötvözné az amerikai fekete jazz harmóniamozgását és improvizációs technikáját a magyar népdalkinccsel és lelkülettel, akinél e két egymástól távoli világ ennyire míves és természetes egységet alkotna." (Jávorszky Béla Szilárd írása Dresch Mihályról)

 

A Söndörgő ismét hozza a formáját, csodákat művel a tamburákon; az egyik legkedveltebb és legkeresettebb világzenei együttesként a Fonó évvégi programjait színesíti. Az 1995-ben alakult együttes részben a családi hagyományok, részben pedig a délszláv népzenéhez való személyes vonzódásuk miatt tűzte ki célul a különösen gazdag délszláv hagyomány ápolását.

 

1705 (Kaltenecker-Piri-Dés) trió lemeze egy évvel ezelőtt jelent meg. A három hosszú utat bejárt muzsikus összeállt, hogy egy Rhodes-ütőhangszer-nagybőgő trióval álljon a magyar modern jazz élére. Jellemző rájuk a virtuozitás, a páratlan metrumok gyakori használata és egy olyan, a world music-tól a klasszikus zenén, a rock-on és az elektronikus zenén át a jazzig szinte mindenből merítő eklektikusnak nevezhető stílus, mely mégis egységes és letisztult, ugyanakkor nagyon mai. A 2014 év sok újdonságot tartogat a zenekar számára, hiszen sok meghívás mellett készülnek a második lemezre – amelyből hallhatunk ízelítőt a koncerten – és egy nagykoncert vár rájuk a MÜPÁ-ban.

 

Pátkai Rozina és zenekara különböző formációkban rendszeresen koncertezik Budapesten és vidéken. Munkásságukat a Fringe Fesztivál Budapest szakmai különdíjával, Skóciában, az Edinburgh Festival Fringe-en Sell-out Show Laurellel, Gödöllőn a Jazz- és Könnyűzenei Fesztivál Különdíjával, 2012 nyarán pedig a Veszprémi Utcazene Fesztivál Közönségdíjával jutalmazták. 2013 januárjában a MÜPA Jazz Showcase programsorozatán mutatkozott be a zenekar. Nagy büszkeségük, hogy egyik első feldolgozásukat az eredetileg Carlos Lyra által írt 'Vocé e Eu' című dal előbb a Jazzy Dalverseny döntőse, majd 2013 márciusában az Egyesült Államokban meghirdetett Independent Music Awards jelöltje lett Jazz Song kategóriában, négy amerikai jazz előadó dala mellett.

 

Balázs Elemér Quintet Always that moment 2. Balázs Elemér természetesen kihagyhatatlan a Fonó évzáró koncertjeiből, ezúttal a Balázs Elemér Quintettel érkezik és az Always that moment 2 anyagát fogjuk hallani. Régi magyar slágerek témái kínálják a zenei nyersanyagot a muzsikusoknak, akik még meg sem születtek, amikor ezek a dalok már javában hódítottak. A lemezen hallható melódiák generációkon át élnek tovább, beleágyazódtak a magyarok tudatalattijába és részévé váltak a városi folklórnak. Ez a dallamkincs, mely a valaha nyüzsgő fővárosi kávéházak asztalai mellett született, majdnem annyira összenőtt a mi Budapestünkkel, mint Párizs a maga sanzonjaival. Ezúttal viszont egészen friss, pikáns ízzel gazdagodott, hiszen a magyar jazz két generációjának krémje bábáskodik újjászületésénél.

 

A Köllner Quartet az Ihaj Fuhun Etno Jazz Tehetségkutató Verseny harmadik helyezettje. A zenekar 2013 júliusában vette föl mostani, végleges formáját. Nádasdy Fanni ének, Szabó Dániel Ferenc dob, Bögöthy Ádám nagybőgő, Novai Gábor zongora, Köllner Dániel gitár. "Azzal a céllal indultunk el, hogy ötvözzük a jazzt és a magyar népzenét, amelyen keresztül megtalálhatjuk saját zenei identitásunkat. Megismertessük egy univerzális nyelven keresztül kultúránk értékeit."

 

2013. december 27-31.

Fonó évvége "Ami belefér"

29. vasárnap 20.00 "Ami belefér" – Fonó18 évvége: Dresch Quartet, Söndörgő

30. hétfő 19.30 "Ami belefér" – Fonó18 Jazz előszilveszter: 1705 (Kaltenecker-Piri-Dés) trió, Pátkai Rozina Quintet, Balázs Elemér Group, Köllner Quartet

31. kedd 19.00 Folk Szilveszter: Téka, Szászcsávási Zenekar, Tázló.

Fonó

1116 Budapest, Sztregova utca 3.

 

http://www.fono.hu/

 

Lantai József