A Megújuló Energia és Energiahatékonyság Nemzetközi Vására ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Varsói EXPO Centrum XXI területén idén szeptember 22-24. között.

 

A Megújuló Energia és Energiahatékonyság Nemzetközi Vására ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Varsói EXPO Centrum XXI területén idén szeptember 22-24. között.

 

A megújuló energia és annak forrásai az utóbbi időben kiemelten időszerűek, különösen azóta, hogy az OZE törvény véglegesen aláírásra került. A téma iránti érdeklődés növekszik, ugyanakkor sajnos a statisztika tanúsága szerint ezidáig nem nőtt meg jelentősen a megújuló energiaforrások kihasználása Lengyelországban. A statisztikai adatok jelentős emelkedésére adnak esélyt és egyben reményt a   prosumentek (azaz olyan személyek, akik saját használatukra állítanak elő javakat). Ők azok, akik a legtöbb hasznot húzzák az 2016-ban  életbe lépő OZE törvény előírásaiból. Mostanáig a prosumentek számára csak az volt fontos, hogy a berendezéseik termeljék meg a saját háztartásuk szükségleteinek kielégítésére elegendő energiát, mostantól viszont a megtermelt energia felesleget eladhatják az energetikai hálózat üzemeltetőjének, garantált díjtételek (feed-in) mellett. A díjtételek mértéke a berendezés fajtájától és teljesítményétől függ. Az elfogadott szorzók: 0,75 zł a legfeljebb 3 kW beépített teljesítményű rendszerekben és 0,45 zł illetve 0,70 zł között van a 3kW – 10kW közötti teljesítmény tartomány esetén. Ez mindannyiunk részére hatalmas hasznot jelent, ugyanakkor kedvező a természeti környezet részére is, amely különböző tényezők által folyamatosan elszennyeződik.  

 

Az OZE és az energiahatékonyság témájában a legfrissebb és legfontosabb információkat, közvetlenül a szakemberektől egy helyen lehet megkapni – a  RENEXPO® Poland V. Megújuló Energia és Energetikai Hatékonyság Nemzetközi Vásáron, amelyre  szeptember 22-24. között kerül sor a Varsói EXPO Centrum XXI területén. A vásárt kísérő szakmai konferenciák és ágazati fórumok minden bizonnyal érdekes és információkban gazdag események lesznek a széles értelemben vett OZE tematika iránt érdeklődők számára. 

 

A Lengyel Fotovoltaikus Társasággal együttműködésben az idén ötödik alkalommal szervezik meg a Nemzetközi Fotovoltaikus Konferenciát Lengyelországban. A Konferencia nagy érdeklődést vált ki. Ebben az évben az ágazat által Lengyelországban és az egész világon kidolgozott technológiai újdonságok bemutatását tűzte ki céljaként. A következő, szintén szélesen értelmezett témát a hőszivattyúk képezik majd. Ezzel a Lengyel Hőszivattyú Technológiai Fejlesztő Szervezet PORT PC negyedik Kongresszusa foglalkozik. A vízenergia iránt érdeklődők számára az V. Lengyelországi Vízenergiai Konferenciára hívjuk fel a figyelmet "A vízenergetika jelene és jövője Lengyeloszágban és Európában" címen, amelynek megrendezésére a Vizerőművek Társasága (TEW) és a Kisméretű Vizerőműveket Fejlesztő Társaság  (TRMEW); a Robert Szewalskiról elnevezett Átáramlásos Gépek Intézete; a Lengyel Tudományos Akadémia (PAN); valamint a REECO Poland társaság együttműködésével kerül sor. Nem kevésbé érdekes kérdéskört jelentenek a bioüzemanyagok, amelyekről az Országos Bioüzemanyag Kamara által immáron negyedszer megrendezésre kerülő Bioüzemanyag Konferencia foglalkozik. Ugyanakkor az OZE Társadalmi Aspektusairól szóló II. Konferencia során, amelyet az Institute for Security, Energy and Climate Studies intézet szervez, részletes információkat lehet szerezni az OZE törvény kapcsán bekövetkezett a változásokról, elsősorban a prosumentekre vonatkozóan.

Ezen túlmenően senki nem hiányozhat a vásárról, aki bármilyen módon kapcsolatban van a biogázok ágazatával. Számukra negyedszer kerül megrendezésre a  Biogáz Fórum.

http://www.renexpo-warsaw.com/konferencje.html

 

A korábbi évek hagyományainak megfelelően most is kiosztásra kerül a RENERGY® AWARD Serleg. Ezt a presztizsértékű díjat  az alábbi kategóriákban ítélik meg: Kiemelkedő Személyiség, olyan személy részére, aki fontos szerepet tölt be a megújuló energia és az energiahatékonyság ágazatában, valamint az Innovatív Technológia, olyan cégnek, aki a legnagyobb horderejű innovatív technológiát mutatja be a RENEXPO® Poland 2015 vásár keretében.

 

Érdemes kihangsúlyozni, hogy ez a vásár nem csak kiállítást jelent, hanem fórumot is a megújuló energia, valamint az európai és lengyelországi energiabiztonság jövőjére vonatkozó ismeretek transzfere számára. Éppen ezért, a RENEXPO® Poland keretében megrendezésre kerülő magasszintű konferenciákat és fórumokat rendkívül nagy érdeklődés kíséri. A Vásár iránti érdeklődést tükrözi olyan cégek részvétele, mint többek között: Selfa GE S. A., Airon Investment S.A., CORAB Sp. z o.o., GALMET SP. Z O.O. SP.K, Remor S. A., Novavis S. A., Atlantic Polska sp. z o.o., Fronius International GmbH, IBC SOLAR s. r. o., Jinko Solar GmbH, Renusol GmbH, JA Solar GmbH.

 

Elengedhetetlen, hogy mind nagyobb figyelmet fordítsunk a megújuló energiaforrásokra, valamint a számos nem konvencionális megoldásra, amelyek nem csak a környezet védelme szempontjából kedvezőek, hanem figyelembe veszik a közgazdasági és politikai aspektusokat is. Ne felejtsük el, hogy a megújuló energiaforrásokra alapozott, az energiahatékonyság javítását szolgáló  tevékenységekkel támogatott energetika fejlesztése jelenti jövőnket, az ország energetikai és ökológiai biztonságát, így  ebben az értelemben a RENEXPO® Poland és a hasonló jellegű rendezvények további jelentőséget nyernek, miután az energetikai áttörés fontos elemévé válnak Lengyelországban, amelyre most érkezett el a legkedvezőbb időszak. "Tisztelt Uraim, Tisztelt Hölgyeim, találkozzunk a 
RENEXPO® Poland alatt és váljunk az ÖZE forradalmának részeseivé Lengyelországban." – ezekkel a szavakkal zárja a vásárra szóló meghívását Małgorzata Bartkowski, a RENEXPO® Poland Project Managere.

 www.renexpo-warsaw.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük