Kottán a „Forte" utasítást jelent a karmesternek, hogy a zenekarnak hangosan, erősen kell játszani. De most nem erről van szó, hanem a Forte Fotokémiai Ipar történetéről. Úgy is mondhatnám, hogy a zenénél maradjunk, rekviem egy magyar gyárért.

Kottán a „Forte" utasítást jelent a karmesternek, hogy a zenekarnak hangosan, erősen kell játszani. De most nem erről van szó, hanem a Forte Fotokémiai Ipar történetéről. Úgy is mondhatnám, hogy a zenénél maradjunk, rekviem egy magyar gyárért.

   Az amerikai Eastman Kodak Company 1922-ben alapított gyárat (leányvállalatot) Vácott, amatőr fényképezéshez szükséges filmek és fotópapírok előállítására. A nyereségesen működő gyárat 1946-ban eladták a Hitelbanknak, az Iparügyi Minisztérium engedélyével. Mr. Robinsnak, a Kodak európai igazgatójának jó szimata volt, a gyárat két évre rá államosították, akkor nem kapott volna érte egy fillért sem.

   1948-ban kezdett dolgozni az immár állami Forte Fotokémiai Ipar Nemzeti Vállalat 130 fővel. A hároméves és az első ötéves tervben már szerepelt a filmöntő üzem építése, amelyben fekete-fehér roll- és kisképfilmeket kezdtek gyártani. Több évi kísérleti-kutató munka eredményeként 1956-ban 530 fővel már üzemszerűen gyártottak 2 millió négyzetméter fotópapírt és színes kino pozitív filmet.

   1960-65 között teljesen korszerűsítették a gyárat, a Fortecolor színes papírok és filmek 50 százalékát exportálták. Az 1968. január 1-jén életbe lépett új gazdaságirányítási rendszernek megfelelően a vállalat gazdaságilag önálló lett, maga döntött a termelés kérdéseiben. A gyári termelést, gazdálkodást a piac ítélete közvetlenül befolyásolta. Ez a munka- és üzemszervezés javítását, az információs rendszer további korszerűsítését kívánta. Meg kell említenem dr. Lenyó Lászlót, a Forte igazgatóját, akinek több évtizedes vezetése nélkül nem tudott volna aktív külkereskedelmi tevékenységet folytatni és kiegyensúlyozott középvállalatként működni a gyár 1990-ig. Akkor a termelés mai értéken évi 20 milliárd Ft volt, exportja 10 millió amerikai dollár.

   Ekkor jött a rendszerváltás. A digitális fényképezőgépek, filmfelvevő készülékek kora. A fotófilm és fotópapír gyártás egyre csökkent, az időközben zárt részvénytársasággá alakult cég létszáma 1600-ról 500-ra apadt.

   2005-ben csurgói magánbefektetők megvették a vállalatot. Új neve Forteinvest Tőkebefektető Kft. lett. Az első évet 9 millió forintos nyereséggel zárták, a 2006-os évet azonban már 175 millió forintos veszteséggel. 2007 februárjában végleg bezárt a gyár. Régen gyakran jártam oda, most nem tudom, mi van a helyén.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük