Idén hetedszer tartják a Főszezon turisztikai kiállítást és vásárt közel száz kiállítóval. A magyar vidék sokszínű belföldi utazási és programkínálatát mutatják be a kétnapos, látogatók számára ingyenes rendezvényen, amelyet családi programok, szórakoztató események tarkítanak. A Főszezon ne csak a nyarat jelentse!

 

Idén hetedszer tartják a Főszezon turisztikai kiállítást és vásárt közel száz kiállítóval. A magyar vidék sokszínű belföldi utazási és programkínálatát mutatják be a kétnapos, látogatók számára ingyenes rendezvényen, amelyet családi programok, szórakoztató események tarkítanak. A Főszezon ne csak a nyarat jelentse!

 

A Hunyadi udvar (az A és C épületek közötti tér) több ezer négyzetméterén szállodák, gyógyfürdők ajánlatai, wellness- és aktív pihenési lehetőségek, akciós ajánlatok között lehet válogatni. Bemutatkoznak a magyar városok és a két díszvendég: Szombathely és határ közeli testvérvárosa, az ausztriai Oberwart (Felsőőr), a „Határtalan kerékpáros élmény" nyertesei.

 

Galisz Tamás, a Főszezon szervezője szerint a turizmus fenntarthatóságához járul hozzá a rendezvény. Céljai között van a munkahelyteremtés, a 'gyógyító Magyarország' jövőbeni jelszavával a kirándulók vonzása, a turizmus ágazatának hangsúlyosabb megjelenése. Törekvésük, hogy hazánk a világ turizmusában az első 30 helyen szerepeljen, valamint a külföldiek magyarországi költése a kétszeresére emelkedjen akkor, amikor az üzemeltetési költségek 2005 óta folyamatosan növekedtek. Nem véletlen, hogy az országban mintegy 100 hotel van eladósorban. Az idei év nem volt könnyű, de jövőre sem lesz könnyebb a helyzetük. Ezért a kínálat kihagyhatatlan akciós ajánlatokkal várja az őszi-téli hétvégeken és a szünidőben a családokat. A kiállítók bemutatják újdonságaikat, újabb attrakcióikat. A nagyobb ünnepek és a kevésbé keresett időszakok akcióit. Itt mindjárt helyet is lehet foglalni a különböző helyekre.

 

Hangsúlyos a két nap alatt a gasztronómia. A kóstolókon kívül vásárolni is lehet sajtot, bort, kolbászt, pálinkát, pékárut. Ezáltal a Főszezon önálló fővárosi program lehet a hétvégére a reggel 10 órától késő estig tartó szórakoztató eseményekkel. A gyerekek kézműves és hagyományőrző foglalkozásokon vehetnek részt, vetélkedni lehet az Öko-tér sátrában. Látványosságnak ígérkeznek a népzenei- és néptáncbemutatók, a görög táncház, operettmuzsika, szombathelyi és oberwarti folklórműsor, majd a sztárok: Takács Nikolas, Tolvai Renáta és Charlie.

A Főszezon a hazai turizmus megkerülhetetlen intézményévé vált 2007 óta. Az elsőt a budapesti West End City tetőkertjében rendezték. 2012 óta pedig a tágasabb Budai Vár lett a helyszín, bár ezúttal nem a felújítás alatt lévő Savoyai teraszon, hanem a Hunyadi udvaron. Az időzítés szándékosan esik a nyár utáni szeptemberre, hogy meghosszabbítsák a belföldi szezont. A jelszó: Legyen egész évben Főszezon!

A koncepció bevált, mert valóban növekedett a kiállítást látogatók száma, akik jelentős kedvezményeket élvezhettek a foglalásnál, és újdonságokkal ismerkedhettek.   

 

A két testvérvárost képviselő kiállítók egy-egy faházban mutathatják be a hazai és nemzetközi érdeklődőknek az osztrák-magyar együttműködés megkoronázásaként megvalósuló Cycling AT-HU kerékpáros projektet, valamint turisztikai és kulturális értékeiket. A projekt résztvevői népszerűsítik a „kerékpáros élményt", a határtérség kerékpáros-turisztikai fejlesztését és értékesítését. Az együttműködés jeles eseménye lesz 2013. szeptember 28-án a Cycling AT-HU Epcos Kupa verseny. A túrára profik és amatőrök jelentkezését várják szeptember 26-ig. Az indulók ajándék pólót kapnak, részt vesznek a nyereménysorsoláson, amelynek főnyereménye egy felnőtt-, egy gyerekkerékpár és egy roller. A verseny a szombathelyi Csónakázó-tónál indul a választható 60 vagy a 15 km-es túraútvonalon. Szombathely nem titkolt célja, hogy a város felkerüljön a nemzetközi kerékpáros turizmus térképére.

 

A rendezvény két fő támogatója: az Országos Takarék Szövetkezet (OTSZ) és a Hegyvidék SCH Szövetkezeti Üdülőszálloda-lánc. Utóbbinak Budapest XII. kerületéhez csak annyi köze van, hogy négy szállodája közül az egyik, a SAS Club Hotel a hegyvidéki kerületben, a Törökbálinti úton van. A nevében szereplő S utal arra, hogy mind a négy szállodájának S a kezdőbetűje (budapesti SAS, soproni Solar, harkányi Siesta, mátraszentimrei Silver). A C club hotelt jelöl, a H a hotelt. A taglétszámuk hatezer fő, akik rendszeresen igénybe veszik a szolgáltatásaikat, vagyis az üdülőjogot. A cég nincs csődhelyzetben – emelte ki az igazgató. Politikamentesen hirdeti a csendet, a „nyugalom otthonát", és kínálja tagjainak az „otthon nyugalmát", hogy oda mindig örömmel hazatérhessenek.

 

DOBI ILDIKÓ

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük