2022.október.07. péntek.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Főzdefeszt negyedszer

6 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/64430"><img class="image image-_original" src="/files/images/k_40.jpg" border="0" width="118" height="196" /></a></span>Kit érdekel a magyar kézműves sör sorsa! Sokakat. Mindenkit! Negyedszerre is megrendezik a<strong> </strong>Főzdefesztet szeptember 14. és 16 közt, a szokásos helyen a Józsefváros szívében, a Palotanegyedben. A belépés továbbra is ingyenes, a buli déltől éjféli tart. És ne egyedül jöjjön kedves Olvasónk, hozza el a kedvenc poharát.</p> <p>

k 40Kit érdekel a magyar kézműves sör sorsa! Sokakat. Mindenkit! Negyedszerre is megrendezik a Főzdefesztet szeptember 14. és 16 közt, a szokásos helyen a Józsefváros szívében, a Palotanegyedben. A belépés továbbra is ingyenes, a buli déltől éjféli tart. És ne egyedül jöjjön kedves Olvasónk, hozza el a kedvenc poharát.

k 40Kit érdekel a magyar kézműves sör sorsa! Sokakat. Mindenkit! Negyedszerre is megrendezik a Főzdefesztet szeptember 14. és 16 közt, a szokásos helyen a Józsefváros szívében, a Palotanegyedben. A belépés továbbra is ingyenes, a buli déltől éjféli tart. És ne egyedül jöjjön kedves Olvasónk, hozza el a kedvenc poharát.


A Krúdy Gyula utca – Mikszáth Kálmán tér – Reviczky utca – Szabó Ervin tér tengelyre negyedszerre vonulnak ki a magyar sörfőzők, hogy megmutassák, mennyire jó tud lenni a magyar sör!

Nem vigyáztunk eléggé és tavaly olyan sötét gasztronómiai áramlatokat indítottunk el, melyek szinte törvényszerűvé teszik a szélsőségek megjelenését a magyar sörfőzésben." – írja Bart Dániel a Főzdefeszt szellemi atyja.

 

Ezen az őszön megszületik a Fenevad. A negyedik Főzdefeszten bemutatkozik Magyarország legerősebb söre, a 12%-os Angry Beast! A Dühöngő Fenevad egy szénfekete, méregerős imperial stout, olyan, amilyet Nagy Katalin cárnő rendelt a londoni sörfőzőktől a 18. század alkonyán. A londoni sörfőzők, akik képesek voltak neki előállítani az 1000km-s hajóutat átvészelő, hét hónapos szavidejű stoutot, onnantól fogva ezt nem felejtették el feltüntetni a sörcimkén – így született napjaink egyik majdnem kihalt, majd megmentett és jelenleg legnépszerűbb kézműves sörműfaja, a Russian Imperial Stout.
A műfaj főképpen házi sörfőzők kezén szivárgott vissza Amerikából Európába, nem véletlen, hogy nálunk is a házi sörfőzők terjesztették el. A Hopfanatic gerillasörfőzde a nyáron még házi sörfőzőként nyerte a nemzetközi díjakat az eddigi legerősebb magyar Russian Imperial Stouttal, most ősszel pedig már a Főzdefeszt közönségének csapolja a magyar fenevadat. Az Angry Beast a magyar sörharag messzi földre elhallatszó diadalordítása.

 

Mellette kerül csapra a Grabanc nevű poszt-punk IPA harmadik reinkarnációja.

Az India Pale Ale stílust, mely az első Főzdefeszt közönségdíjasát, a Grabancot adta, szintén logisztikai kihívások hívták életre a 19. század derekán – ezúttal az Indiába vezető utat kellett kibírnia a világos ale-nek, ezért dobták fel a receptet rengeteg komlóval és alkohollal.

A Grabanc IPA harmadik reinkarnációja, a Freaky Wheaty, egy búzasörélesztővel erjesztett IPA – nem tudunk róla, hogy valaha valaki főzött volna ilyen sört.

 

És persze jön a Hara Punk is a fekete trabival ahonnan a népszerű Papap O'Hara új verzióját csapolják. És persze ott lesz a Főzdebusz is az örök kedvenc klasszikus Keserű Mézzel!

 

A júniusi, 20 magyar kézműves sörfőzde mellé érkezik egy új főzde is: a diósgyőri Gyertyános, aki a nagyszerű feketecsokoládés söre mellé tavaly egész kis gyümölcsarzenált szóllított fegyverbe: tökös, banános és meggyes sört is csapolnak majd. Gyümölcsös sörökből amúgy is szép kínálat épült ki a magyar kézműves sörfőzők szortimentjeiben: legalább 5 féle meggyes kóstolhatunk végig, köztük a Rizmajer Konyakosmeggyesét, a klasszikus békésszentandrásit, és az ujjonnan piacra lépő Stari Meggyes sört, az első savanyú meggyeset.

 

És végre hozzánk is elérkezik a miskolci Serforrás szezonális almasöre.  A Csobánkai Kézműves Sörfőzde pedig végre kiengedi a pincéből a lassan egy éve érő Csobánkai IPA-t! Ott lesz Fót a második magyar hoplágerrel, a gyönyörűen kiforrott Hammurappival. A miskolci Zip's Brewhouse leckét ad a tökéletes gyömbérsörből, a Kissler pedig tovább csavarja a Ninkasi őssört, amibe a füge mellett koriander és boróka is került. Békésszentandrás pedig nem hazudtolja meg a tavalyi „Év sörfőzdéje" címet, és ismét egy meglepetéssel készül a Főzdefesztre. Most szeptemberben jön még a Blonder és a Mályi Ászok is, akik júniusban nem tudtak, így ismét kóstolhatjuk a legjobb magyar búzasört, a Mályitól és Balatonfelvidék legropogósabb pilzenijét a Blondertől.

 

Összesen 22 magyar sörfőzde jön el a 4. Főzdefesztre.

A 2012. szeptemberi Főzdefeszten résztvevő főzdék listája:

armando otchoa, Békésszentandrás, Blonder, Bors, Brandecker, Csobánkai Kézműves Sörfőzde, Fóti Kézműves Sörfőzde, Gyertyános, Hara-Punk, Házi Sörfőzők, Hopfanatic,

Kaltenberg, Kapucinus, Kárpi, Kissler, Köleses, Mályi Ászok, Palóc, Rizmajer, Serforrás,

Stari, Zip's.

 

És persze jönnek a külföldiek, a Fullers' a real ale-jeivel, a Pivo és a Bohémia a tucatnyi nagyszerű cseh sörrel, valamint a Sörmanufaktúra schwarzbierrel, weissbierrel és szűretlen kellerbierrel a Kapuziner sörfőzdétől. Jön a Kaltenecker a B27-tel, valamint a Liquid Gold a Jarosovval és a Parador a szlovénekkel. Idén először lesz Cider-standunk is, ahol működőképes magyar cider hiányában Gaymerst és Stowfordot fogunk csapolni!

A vendégsörök: 

Brewdog (E), Fuller's (E), Kaltenecker (SL), Kapuziner (D), Kocour (CZ), Kout (CZ), Jarosov (CZ), Mönschhof (D)

 

Természetesen lesz mit enni is, a Mikszáth tér és a Krúdy Gyula utca vendéglátóhelyei kitesznek magukért, Sörbolond Cukrász Norbi új trüffelt készít – ezúttal lime-os-komlósat, a Green Door csapata ínyencségekkel készül, Stari pedig a hagyományos vásári gasztronómiáról gondoskodik.

 

„A fesztivál utolsó napján átadják a 2012 Kedvenc Söre díjat, amit az Önök/ Ti szavazataitok alapján ítélünk oda, valamint az Év Sörfőzdéje díjat, amit egy titkos szakmai grémium oszt ki a legizgalmasabb, legagilisabb sörfőzdének."

 

A fesztiválra a belépés továbbra is ingyenes, a fesztivál területén az uralkodó pénzem a magyar forint, nem kell sorban állni sem korsóért, sem kártyáért, viszont, aki ügyes hozza magával a kedvenc kóstolópoharát!

Ne feledjék: a jós sör demokratikus alapjogunk, amiért tudatos fogyasztói döntéseinkkel harcolunk! Jó döntést!

 

Milyen is volt a júniusi Főzdefeszt? https://www.youtube.com/watch?v=0PcWK6TWxms&feature=player_embedded

 

„Óriási korsó sör a nyár,

habok rajta pufók fellegek."

– nem mi mondtuk, hanem József Attila.

 

www.fozdefeszt.hu

 

4. Főzdefeszt

2012. SZEPTEMBER 14-16.
Józsefváros – Palotanegyed

 

Bart Dániel/Lantai József

About Post Author

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.