A nagy hagyományokkal rendelkező Frankofón Fesztivál immáron tizennegyedik alkalommal kerül megrendezésre Budapesten és több nagyvárosban. (lásd: http://euroastra.hu/node/78127)

A nagy hagyományokkal rendelkező Frankofón Fesztivál immáron tizennegyedik alkalommal kerül megrendezésre Budapesten és több nagyvárosban. (lásd: http://euroastra.hu/node/78127)

A fesztivál szerves része a Frankofón Filmnapok Budapesten vasárnap este befejeződött, viszont a Fesztivál java még hátra van, egészen március 28-ig. Néhány, a héten aktuális programot ajánlanék Olvasóink figyelmébe.

 

Március 11. kedd, 19.00. Francia Intézet, Előadóterem

Panamusa

Rose-Marie François francia és pikárd nyelvű előadása

„A tudósok egyetértenek abban, hogy a 13. század ismeretlen szerzője, aki a legszebb chantefable-ot, az Aucasin és Nicolette-et ránk hagyta, pikárd volt. A darab rímes, éneklésre (mégpedig kántálásra) szánt versszakokból és történetmesélésre szánt prózai részekből áll; ez utóbbiak magukba foglalják a monológokat és párbeszédeket (amelyek elbeszélő, mesélő és tanító jellegűek).

A PANAMUSA tehát – az arányokat természetesen megtartva – egy régi hagyományt szeretne folytatni! A chantefable-om szinte teljes mértékben versekből áll: éneklésre szánt szabályos versszakokból és szavalásra szánt szabadabb versszakokból. […]

A chantefable (Középkori francia epikai műfaj, mely versekkel fűszerezve mond el egy szerelmi történetet, melyben a főhős hűsége kiállja a próbákat. Fordulatos, kalandos, mesei előadásmód jellemzi.) hol csikorgó humorral, hol őszinte komikummal ötvözi a gyengéd lírát, nem fordít hátat a paródiának, és nyíltan kritizálja a társadalmat, amely a gúnyra ihleti. A PANAMUSÁ-ban felvetett téma, a kiveszőben lévő nyelvek problémája, éppúgy érintheti az európaiakat, mint a világ más tájain élő népeket." RMF

 

Március 14. péntek, Francia Intézet, Előadóterem, 15.00

Kavics a bakancsban

Árnyék- és bábszínház

Március 10. és 18. között Miskolcon, Szegeden, Pécsett és Bécsben

A Traversant 3 társulat legújabb előadását egy színész, egy zenész és két bábművész viszi színre. A darab Hüvelyk Matyi történetét dolgozza fel, de a mesét ezúttal az óriás szemszögéből ismerjük meg, aki a bábok, a díszletek és különféle mesei motívumok segítségével lépésről lépésre, kavicsról kavicsra elmeséli, mit élt át hajdanán.

A „Kavics a bakancsban" az árnyszínház nagy múltú hagyományaihoz nyúl vissza, ugyanakkor az animációs filmek kortárs technikáiból is merít.

A Traversant 3 1998-ban alapított művészeti társulat: tagjai színészek, művészek és zenészek. A társulat szerzője és rendezője Simon Grangeat. A Traversant 3 előadásai minden korosztály számára élvezhetőek, de elsősorban a gyerekekhez és a fiatalokhoz szólnak.

A színpadi kreáció mellett a Traversant 3 társulat az írás és a kortárs színházi szövegolvasás témában  számos kulturális programot is szervez fiatalok számára. Színházi szövegeikre valamint ezek megírására építve olyan projekteket valósítanak meg, melyeknek köszönhetően  a gyermekek és a fiatalok közelebb kerülhetnek az szövegíráshoz és megérthetik, hogy az írás kulturális és társadalmi szempontból mekkora jelentőséggel bír.

 

Március 12. szerda, 18.30, Latitudes Könyvesbolt, 1077 Budapest Wesselényi utca 11.

Barangolás Magyarországon

Kiállítás megnyitó és könyvbemutató.

Fabien Pavelet barangolásait meséli el Budapesten és a magyar vidéken.  Kezében rajzfüzetével, a szerző fáradhatatlanul rajzolja környezetét, jegyzi beszélgetéseit.  Ezekből születik meg a finom, légies vonalakkal megrajzolt, visszafogott színekkel illusztrált útikönyv. A magyar társadalomról szóló szövegek kéz- és gépírásos oldalainak váltakozása hol a szubjektív beszámolót emeli ki, hol a napi eseményeket.  A könyv végén található interjúk Gáborral, Zsolttal, Ancsával, Eszterrel és Csillával, még élőbbé teszik ezt a „magyar tollvonást". . (Editions Magellan & Cie).

„Vannak országok, amelyekről álmodunk és vannak, amelyekkel véletlenül találkozunk. Magyarország előttem váratlanul jelent meg és örökre szóló nyomokat hagyott bennem."  Fabien Pavelet

www.latitudes.hu

 

Március 12-19., Budapesten és vidéken

Sajtó és média hete

Iskolatípustól és tantárgytól függetlenül a tanárok Franciaországban minden évben, tavasszal, részt vesznek az Iskolai sajtó és média hét elnevezésű programon. A társadalomismereti jelentőséggel bíró rendezvény célja, hogy egészen az óvodásoktól kezdve az egyetemi felvételire készülő diákokig segítsen minden tanulónak megérteni a média világát, véleményt formálni, felkelteni az érdeklődést a hírek iránt és kialakítani az állampolgári tudatot. Az idei téma: „hírek, híranyagok". Ezen témán belül a diákoknak azon kell elgondolkodniuk, hogy milyenek az új médiumok, hogyan terjednek az információk, hogyan válasszunk megfelelő hírforrást, hogyan kezeljük az információkat.

Yann Mens író és újságíró műhelyfoglalkozások keretében fog beszélgetni budapesti és vidéki diákokkal arról, hogy ők hogyan használják a médiát. Ezen találkozók célja az, hogy ösztönözzük a fiatalokat a web 2.0 használatára és a részvételi web korában felkeltsük az érdeklődésüket az újságírás iránt.

Yann Mens 1958-ban született. Az Alternatives internationales c. lap főszerkesztő-helyettese. A La Croix c. lap számára jazz CD kritikákat ír, valamint dolgozott a Phosphore havilapnak is. A Tizenöt történet c. sorozat öt kötetében jelentek meg novellái (Tizenöt zenés történet, Tizenöt karácsonyi történet, Tizenöt vicces történet, Tizenöt régimódi történet, Tizenöt haláli történet, Hachette Jeunesse kiadó, 1998 és 1999). A Bayard Presse által kiadott lapokban is publikált.

 

http://www.franciaintezet.hu/

https://www.facebook.com/franciaintezet

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük