Nagy érdeklődés övezi a szakmai programokat, és telt házasak a filmfesztivál vetítései. A 2016. március 30 – április 3. között megrendezett Friss Hús rövidfilmfesztiválon a vetítéseken kívül szakmai programok is várták a magyar filmes élet iránt érdeklődőket.

 

Nagy érdeklődés övezi a szakmai programokat, és telt házasak a filmfesztivál vetítései. A 2016. március 30 – április 3. között megrendezett Friss Hús rövidfilmfesztiválon a vetítéseken kívül szakmai programok is várták a magyar filmes élet iránt érdeklődőket.

 

Nagy érdeklődés övezte a Friss Hús rövidfilmfesztivál keretében március 31-én megszervezett szakmai (lásd: http://euroastra.hu/node/100091) programokat: a magyar filmes élet iránt érdeklődők megtöltötték a Toldi mozit.

 

Péntek délelőtt a második magyar pitchfórum pályázata során kiválogatott, fejlesztés alatt álló rövidfilmek terveit (pitcheit) mutatták be a filmek alkotói. A beérkezett több mint 50 pályázatból a kiválasztott tervek a szakmai zsűri előtt mutatkoztak be, melynek tagjai Deák Dániel, a Daazo.com alapítója, Kovács Gábor producer, Köbli Norbert forgatókönyvíró és Taschler Andrea producer voltak. Az eseményt Áprily Zoltán moderálta. Az érdeklődők száma tavaly óta megduplázódott: több mint száz érdeklődő figyelte a jövő filmjeinek bemutatkozását.

A pitchfórumon nyertest is választ a zsűri: a nyeremény 300.000 forint, amely filmszakmai felajánlásokból állt össze. A zsűri döntését a Toldi moziban rendezett díjátadón, április 3-án vasárnap délután 16:30-kor jelentik be.

 

Szombat délelőtt Tolmácsot kérek! felkiáltással vitáztak a filmszakma alkotói és filmkritikusok az Ellenség vagy ellentét? Miért nem érti egymást a magyar film és a magyar kritika? alcímű kerekasztal-beszélgetésen. Az eseményt Gyenge Zsolt moderálta, a résztvevők Stőhr Lóránt, Kovács Bálint és Kovács Gellért kritikusok, valamint Kovács Gábor producer és Fekete Ibolya, Gigor Attila és Kocsis Ágnes filmkészítők voltak. A kialakult beszélgetést nagy érdeklődés övezte: a közönség soraiból és az esemény Facebook-oldalán is érkeztek kérdések, hozzászólások. A vitára szánt két óra rövidnek bizonyult: a beszélgetőtársak megegyeztek abban, hogy a diskurzust mindenképp folytatni kell.

 

A szombat délutáni beszélgetésen a tévésorozat-gyártás jövőjét vitatták meg.

A szakma fő döntéshozói, Hámori Barbara, a ContentLab & Factory vezetője, Kolosi Péter, az RTL Magyarország programigazgató vezérigazgató-helyettese, Krigler Gábor, az HBO Europe kreatív producere és Temesvári Marietta, a Sony Pictures Television Networks közép-európai régió programigazgatója beszélgettek, a moderátor Varga Attila „Sixx" volt. A szakemberek elmondták, hogy a műfaj fellendülőben van, a tartalomfejlesztők egyre nagyobb gondot fordítanak a magas minőségű, versenyképes, eredeti és a nemzetközi piacon is helytállni képes televíziós tartalmak megalkotására.

 

Szombaton van a rövidfilmfesztivál negyedik napja: a Toldi nagyterme szinte kivétel nélkül minden vetítésen megtelik.

A magyar közönség mellett nemzetközi vendégek is látogatják a fesztivált.

 

2016. március 30-április 3.

4. Friss Hús rövidfilmfesztivál

 

https://www.facebook.com/frisshusbudapest

http://www.daazo.com/static/frisshus16_hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük