Az időjárás tökéletes volt a hétvégi piknikezéshez, amit sokan ki is használtak. Közel hatezren látogattak el a Zsolnay Piknikre május 20-22. között.

 

Az időjárás tökéletes volt a hétvégi piknikezéshez, amit sokan ki is használtak. Közel hatezren látogattak el a Zsolnay Piknikre május 20-22. között.

 

„Minden értelemben nyitottunk a látogatók felé, egyrészt a kínálatunkkal, másrészt a több pécsi rendezvényhelyszínünkkel. A visszajelzések szerint jól döntöttünk, pozitív fogadtatásban részesült az idei Zsolnay Piknik, amire többek között Budapestről, Szegedről és Nyíregyházáról is érkeztek látgatók" – számolt be Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője. Ahogy elmondta, a Zsolnay Negyeden kívül Uránvárosban, Kertvárosban, a Budai városrészen és a belvárosban is zajlottak programok, hogy még több érdeklődőnek tudjanak örömteli pillanatokat szerezni. A Kossuth téren és a Színház téren flashmobot tartottak a Piknik alkalmából a Pécsi Művészeti Symphonic Band, a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola (Busapest) és a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola (Budapest) zenekarai, akik vasárnap a Kodály Központban koncertet is adtak a Piknikhez kapcsolódóan.

 

Egymás után sorakoztak a kézműves portékák, a levegőben finomabbnál finomabb falatok illata szállt és a tavaszi idő is arra csábított, hogy mindenki letelepedjen a Zsolnay Negyed füves kertjébe. Sokan felkészülve, fonott kosárral, pléddel és egyéb kellékekkel érkeztek, de ingyenesen is lehetett kölcsönözni pokrócot, ami az egész szezon során elérhető lesz a Zsolnay Negyed Látogatóközpontjában, így bármikor adott a lehetőség a piknikezésre. A Zsolnay Könyvtér akciónak köszönhetően már olvasgatással is egybeköthető a piknikezés, három kihelyezett könyvszekrényből válogathatnak olvasnivalót a látogatók.

 

Pénteken több mint 300 tehetséges fiatal mutatkozott be egy-egy produkcióval a Baranyai Tehetségpontok Találkozóján több száz gyermektársuk és a lelkes közönség előtt. A három nap során sokan vettek részt kézműves foglalkozásokon, színházi és bábszínházi előadásokon, de megannyi érdeklődőt vonzottak a koncertek is. Megtelt a Bóbita Bábszínház szabadtéri színpada és plédek lepték el a közeli füves részt többek között a Csurgó Zenekar, a Váci Eszter Quartet, Little G. Weevil, Bognár Szilvi vagy Tompos Kátya előadása alatt, de igazán különleges élményt nyújtott Takács Nikolas koncertje is.  

 

Hatszázan teljesítették a Fuss-érte-megérte című jótékonysági futás távját, mely lakossági összefogásként zajlott a jövő generációjának támogatásáért. Sokan érdeklődnek a repülés iránt, legalábbis ezt mutatta az idén 60 éves pécs-pogányi repülőtér programján való lelkes részvétel. Éppen befért a Látogatóközpontba a 15 méteres szárnyfesztávolságú vitorlázó repülőgép, mellette pedig repülőmaketteket csodálhattak meg kicsik és nagyok.

 

A Pikniken hirdették ki a „Ginkgo biloba a művészetben" című pályázat győzteseit is.

A Zsolnay Kulturális Negyedben található Signo Galéria felhívására olyan alkotásokkal lehetett nevezni, amelyeken valamilyen módon megjelenik a Ginkgo biloba motívum, kapcsolódik a természetes anyagokhoz és/vagy újrahasznosított anyagból készül. A versenyre közel 100 pályamű érkezett az egész országból.

A legszebb alkotás Németh Orsolya ékszerkollekciója,

a legszebben kivitelezett alkotás Somogyi Éva papír- és ékszerkollekciója lett;

a legeredetibb ötlet díját Bányai Brigitta kapta, aki bőrből és cipzárból készített újrahasznosított nyakláncot,

a különdíjat pedig Müller Rita vihette haza, aki lenyűgöző selyemalkotásokkal nevezett.

A legszebb ginkgo-művekből álló kiállítás ingyenesen megtekinthető a Zsolnay Negyedben, az Ignác házban június közepéig.

 

„Kellemes hangulatban, közösen tölthette az idejét az egész család a szabadban. Ennél több talán nem is kell, így teljes mértékben sikerült megvalósítanunk a Zsolnay Piknikkel kapcsolatos terveinket" – zárta gondolatait Vincze Balázs.

 

http://www.zsolnaynegyed.hu

https://www.facebook.com/ZsolnayPiknik

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük