2022.05.22.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Füstmentes élet az új évben!

3 min read
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><span class="inline inline-left"><a href="/node/97739"><img class="image image-preview" src="/files/images/images_1165.jpg" border="0" width="267" height="189" /></a></span>Az év vége mindig a visszatekintés, az év eleje pedig a fogadalmak ideje. Ilyenkor nagy tervekkel és komoly elhatározásokkal indulunk neki az új évnek; az „új év - új élet" szellemében sokan fogadják meg, hogy szakítanak káros szenvedélyükkel és egészségesebb életet fognak élni.

Az év vége mindig a visszatekintés, az év eleje pedig a fogadalmak ideje. Ilyenkor nagy tervekkel és komoly elhatározásokkal indulunk neki az új évnek; az „új év – új élet" szellemében sokan fogadják meg, hogy szakítanak káros szenvedélyükkel és egészségesebb életet fognak élni.

Az év vége mindig a visszatekintés, az év eleje pedig a fogadalmak ideje. Ilyenkor nagy tervekkel és komoly elhatározásokkal indulunk neki az új évnek; az „új év – új élet" szellemében sokan fogadják meg, hogy szakítanak káros szenvedélyükkel és egészségesebb életet fognak élni.

Brüsszel, 2015. december 28.: A dohányzásról való leszokás gyakran szerepel az újévi elhatározások között. Nyomós érvek szólnak mellette: a füstmentes élet a volt dohányosok és környezetük életminőségére egyértelműen pozitív hatással van; számos súlyos betegség – pl. a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD), vagy a tüdőrák – kockázata csökkenthető, és jelentős, havi több ezer forintos megtakarítást jelent, ha nem kell cigarettára költeni. A kezdeti lelkesedés azonban ritkán tart ki hosszabb távon. Ilyenkor jól jön a segítség, egy olyan „társ", amely folyamatos támogatást ad és végigkísér a célig.

iCoach – a leszokást támogató „személyi edző"

Az Európai Bizottság 2011-ben indította el az „A volt dohányosok megállíthatatlanok" kampányt azzal a céllal, hogy Európa-szerte támogassa a 24-35 éves korosztályt a leszokásban. A kampány egyik központi eleme az ingyenes iCoach, amely online és mobil alkalmazásként egyaránt elérhető, felhasználóbarát eszköz. Az iCoach – mint egy személyi edző – a leszokás folyamatának öt szakaszán vezeti végig a felhasználókat, az egyes leszokási szakaszokhoz kötődő célkitűzésekkel és folyamatos visszajelzéssel, bátorítással, javaslatokkal és tippekkel ad ösztönzést a következő lépésekhez. Az iCoach felhasználói erős közösséget alkotnak és örömmel osztják meg sikereiket, eredményeiket, egymást is motiválva és támogatva a végleges leszokás felé vezető úton.

Hazánkban 2011 óta már közel 14.000-en regisztráltak az iCoach-on; Európában pedig több mint 460.000 regisztrációt rögzítettek. Az eddigi adatok alapján az összes felhasználó a dohányzásról való leszokás folyamatában mindezidáig közel 263 millió eurót spórolt meg azáltal, hogy nem költött dohánytermékre! Az iCoach-ot aktívan használó dohányosok 36%-a a regisztrációt követő 3 hónapon belül leszokott a dohányzásról, míg azok a volt dohányosok, akik a füstmentesség fenntartásához vették igénybe az iCoach segítségét, 80%-ban sikeresen álltak ellen a visszaszokás kísértésének.

„A program által megszólítani kívánt fiatal felnőtt dohányosok túlnyomó többsége aktívan használja a mobiltelefonos applikációkat és a közösségi médiát. Fontosnak tartom, hogy olyan eszközökkel támogassuk őket a leszokásban, amely az életstílusukhoz igazodik, valamint elérhető célokkal és a kis sikereket is elismerő visszajelzéssel segít úrrá lenni az akadályokon" – mondta dr. Mucsi János, gödöllői tüdőgyógyász, a Szövetség a Dohányzás Visszaszorításáért elnöke, a kampány magyarországi civil szervezet partnere.

A dohányzásmentes élet egyértelműen jobb közérzetet, jobb egészséget, jobb anyagi körülményeket biztosít. Érdemes tehát az újévi fogadalmat komolyan venni és minden olyan támogatást igénybe venni, ami segít a leszokási folyamat kihívásait leküzdeni.

 

www.exsmokers.eu

 

Az Európai Unió közegészségügyi portálja:

http://health.europa.eu

 

Az Európai Bizottság közegészségügyi honlapja:

http://ec.europa.eu/health/tobacco/policy/index_en.htm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.