Futár Iván: Beperelik-e a harangöntők a Microsoftot?

Má' mé perelnék be? Ugyan má'! Sem oka, sem értelme nincsen ennek ugyebá?  Vagy mégis?

 

Má' mé perelnék be? Ugyan má'! Sem oka, sem értelme nincsen ennek ugyebá?  Vagy mégis?

 

 

Először beszéljünk arról, hogy mit is csinálnak a harangöntők és miért? Tarkovszkij zseniális filmjéből (Andrej Ljubjov [1]) pontosan tudjuk, hogy a harangöntés mennyire komoly munka, milyen speciális ismeretek és eszközök kellenek hozzá. Ha tehát ezt a munkát, ismeretszerzést, ami nekik megélhetést is biztosít, meg akarják védeni, az teljesen érthető.

Mire is való a harang, amit öntenek? Na, ez már egy fogósabb kérdés. A szakrális szerepétől a zenei megjelenésig sok mindent említhetnék, de az elsődleges funkciója az időjelzés. Történelmileg voltak időjelző szerkezetek korábban is (például Stonehendge  [2]) vagy a Palermói kő [3] ), meg persze későbben is, mint például a karóra, vagy az ébresztőóra  (ma a budapesti gyógyfürdőkben proxy karórás rendszer működik  [4]).

 

Mint minden technikai elemnek természetes hogy voltak előzményei, sőt utódmányai (sic!). Viszont arra nem lelek példát, hogy a harangöntők – legalábbis eddig – a piaci helyzetüket meggyengítő szereplők ellen (pl. a svájci óragyárak) jogi eszközökkel lépjenek fel. A ma már mindennapos okos telefonok tartalmaznak időmérő alkalmazásokat, sokuk éppen Microsoft terméket. Akkor kezd kialakulni a kérdés indoka, mármint az, hogy piacvédelmi szempontból beperelik-e a harangöntők a Microsoftot vagy magát a szerzői jogvédő lobbit?

 

Az, hogy manapság kevesebb a  harangöntési megrendelés, az tény. Vajon mi lehet ennek az oka? Tekinthető-e a jelen piaci időmérő eszköztár (vekker, karóra, képernyős óra) a harang jogutódjának, azaz fizessen-e a harangöntőknek a karóra gyártója vagy hordója?

Ha jól megnézek egy okos telefont, akkor körülbelül negyven olyan alkalmazást tudok felismerni rajta, ami valamilyen korábbit pontosan úgy vált ki, mint ahogy a karóra váltotta fel a harang időmérő szolgáltatását. Ilyen megszűnő például a napló (blog), a rögzített telefon, az üzenetküldő készülék, a felolvasó készülék, sok játék, a könyvolvasás és tárolás, a böngészők, a filmszínházi filmnézés. A QR vásárlás helyettesíthet raktárt, boltot, megrendelői irodát egyszerre, az áruvásárlás komplett lehetősége (keresés, hasonlítás, megrendelés). A GPS az egyszerre térkép és információs szervezet. Az újság és hírszolgáltatás elérhetősége mind a nyomdát mind az újságos bódét beárnyékolja. A digitális fényképezés a hagyományos fényképezőipart helyettesítheti a gép és filmkészítőkkel, a fotósokkal, a retusálókkal az előhívással és a képmódosítással együtt.

Mindezek közül egyedül a szerzői jog az, aminek a nevében büntetőügyek tömkelegét akasztják a potenciális vásárlók nyakába. Mert vásárolnának ők, ha lenne hol, és lenne mit a megfelelő áron.

 

CD-s zenét azt nem. De kőtáblás irodalmi kiadványokat sem. 2012-ben már emelkedett a világszinten kimutatható szerzői jogi bevétel mert az Apple  által megnyitott digitális zenebolt (az AppleStore) elérhető lett (Apple  __5[5]). Mert nem az illegális letöltésekkel, hanem a legális letöltések hiányával van probléma!  Talán kevesebb ügyvéd és több webes-digitális bolt kellett volna … Már egy év alatt 50 milliárd letöltés fölé került az Apple szoftveráruháza.

 

A bevételkiesés (pl. szerzői jogi) elsődleges oka ugyanis NEM az illegális cselekedet (pl. letöltés), hanem a felhasználói szokásváltás, eljárásfejlődés.

 

Persze ennek az új technikának vannak vitatható elemei is. Például Bruce Willis perben áll(6) az Apple-el. Vásárolt több mint százmillióért zenét a telefonjára, amit a lányaira szeretne hagyni végrendeletileg. Az Apple véleménye szerint viszont nem örökölhető a zenehallgatási jog: tehát ha Bruce meghal, akkor az Apple letiltja a telefon zenei jogosultságát (a teljes Beatles, Stones, Joplin, Baez a nagy generáció élcsapata). (Bruce vs Apple [6]) De nem az Apple kizárólagossága ez speciális tulajdonjogértelmezés! A hozzáértők számára csendben jegyzem meg, hogy a felhasználó a szoftvernek általában jogilag soha nem a tulajdonosa, hanem a bérlője, bár nem ezt a kifejezést használjuk a mindennapi életben! A Microsoft is hasonlóan értelmezi az OEM szoftverfelhasználást. Ha egy vállalkozás lecseréli a számítógépeit (például az a kényszerítő ok, hogy a régi szoftvert már nem támogatja a fejlesztő, az új szoftver nem fut a régi gépen, emiatt nem biztonságos, nem alkalmazható), akkor kell vennie sok új vasat, hozzá sok új operációs rendszert. Ha a régi gépeit jótékony célra fordítja (ingyen odaadja a rászorulóknak) akkor a Microsoft véleménye szerint gépenként fizesse ki az új operációs rendszer árát. Igaz, hogy azokon a gépeken nem is tudna futni az új operációs rendszer, de hát nem is kell azokat beszerezni, csak ki kell fizetni.  Ezt a kört egy bírósági per folyamán úgy futotta le a Microsoft, hogy miután az ingyen továbbadott, felújított gépeket megkapták az ausztrál munkanélküliek, felszólította a jótékonysági szervezetet, hogy vagy fizesse ki ő a licenszdíjakat, vagy fizettesse ki a munkanélküliekkel. A publikálás és a hatalmas felháborodás hatására a Microsoft eltekintett (ebben az egy esetben) a több száz munkanélküli ellen megindítandó pertől, de leszögezte, hogy ez egyedi eset volt. Valóban több másikról tudunk, ahol beperelték a jótékony cégeket akik ingyen felújítottak és kiosztottak régebbi de még működő számítógépeket.

 

Vannak viszont akik tényleg előre néznek és nem a jelenlegi haszonnal, hanem valóban a kommunikációs lehetőségek jövőjével foglalkoznak. A hálózat és a digitális könyv megteremtette az interakció újabb lehetőségét, ami nem akkora bevétel, mint a bíróságilag támogatott eladás, de értékes és érdekes. Nézzék meg például „A kiskakas gyémánt félkrajcárját" okos telefonon egy kisgyerek kezében!  ( interaktív mese [7]

 

Ha viszont profi ügyvédeket fogadnak fel a harangöntők, akkor akár pertársaságot is alakíthatnak, mint a bankok által sarcolt devizahitelesek és együtt léphetnek fel az okos telefonok szoftverei által piacvesztést elszenvedettekkel, a fényképészekkel, a boltosokkal, a térképesekkel …  (pertársaság [8] ).

 

Szóval a harangöntők perelhetnek … de nem sok sikert jósolhatok nekik. Bár, változik a világ.[9] Kérdés, ebből mennyit lehet észre venni. [10]

 

 

 


[1] Tarkovszkij:  Andrej Ljubjov http://hu.wikipedia.org/wiki/Andrej_Rubljov_%28film%29

[2] Stonehenge:  http://hu.wikipedia.org/wiki/Stonehenge /   

[3] Palermói kő:  http://hadszemle.com/a-palermoi-ko

[4] Gyógyfürdői proxy karóra rendszer: http://hu.wikipedia.org/wiki/Budapest_gy%C3%B3gyf%C3%BCrd%C5%91i

[5] Apple csomag

http://www.sg.hu/cikkek/97391/50_milliard_letoltesnel_tart_az_apple_szoftveraruhaza

Elérhető hálózati piac http://store.apple.com/hu  

[6] Bruce vs Apple  http://www.sg.hu/cikkek/91835/az_itunes_szabalyai_ellen_lazad_bruce_willis

[7] Interaktív mese

http://create.mome.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=307%3Aa-kiskakas-gyemant-felkrajcarja-a-mome-techlab-kiserleti-tablet-meseje

[8] Pertársaság http://www.hir24.hu/tag/pert%C3%A1rsas%C3%A1g  

[9] Változik a világ http://wohoo.hu/post/8294

[10] A szerzői jog haszonélvezői — (Hát, nem a szerzők!) http://www.euroastra.hu/node/71300    

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük