Futballhuligánok

Bizonyára sokan látták velem együtt a Beépített szépség című amerikai filmet Sandra Bullock főszereplésével. A film végén a zsűri megkérdezi a szépségkirálynő jelölteket, mi lenne az egyetlen kívánságuk? A Világbéke, felelte mindegyik.

Bizonyára sokan látták velem együtt a Beépített szépség című amerikai filmet Sandra Bullock főszereplésével. A film végén a zsűri megkérdezi a szépségkirálynő jelölteket, mi lenne az egyetlen kívánságuk? A Világbéke, felelte mindegyik.

   Aznap éjjel a Világbékéről álmodtam. 2050-et írtunk, a Föld lakóinak száma tíz milliárd, mindenki napelemes limuzinban parádézott. Nem volt katonaság, rendőrség, vámőrség, adórendőrség. Minden ember négyhetes polgárőr kiképzésen vett részt. Az újoncok az első héten utat építettek, a másodikon tüzet oltottak, a harmadikon főzni, a negyediken énekelni tanultak. A tanfolyam végén tartalékos polgárőr alezredesként szereltek le.

   A világ összes országában egyforma és változatlan ára lett minden terméknek, szolgáltatásnak, a jövedelmek ugyanakkor évente húsz százalékkal,emelkedtek. A Büntető Törvénykönyvekből kikerült a betöréses lopás, orgazdaság, sikkasztás, emberrablás, ittas vezetés, vesztegetés és nemi erőszak paragrafusai, mert ilyesmi már tizenöt éve nem fordult elő sehol. A többség a kisebbségeket a tenyerén hordozta, a társadalmak tökéletes boldogságban éltek. Majdnem.

   Azért csak majdnem, mert a futballhuligánok nem fértek a bőrükbe. Így például Magyarországon egy döntetlennel végződő tétmérkőzés után a Dunántúli Fehér Galamb SC. szurkolóinak 7. harckocsi százada Paksnál átkelt a Dunán és megtámadta a Bács-Kiskun megyei Szeretet Futball Akadémia 3. páncélozott lövészezredét. A háromnapos kemény csata után a Galambok megnyerték az ütközetet és számos sebesülten cserbenhagyva elfoglalták Kecskemétet, ahol rendkívüli állapotot hirdettek ki. A lakosság menekülni kezdett, mert attól tartott, hogy az Akadémia lelkes rajongói ellentámadásba mennek át és vegyi fegyvereket vetnek be. Az önkormányzatok a polgárőrök segítségét kérték a feldühödött szurkolók szétválasztásárra, de az útépítésre, tűzoltásra, főzésre és éneklésre kiképzettek tehetetlenül szemlélték az eseményeket. Parlament különbizottsága vizsgálta és elmarasztalta az országos főkapitányt, hogy egyetlen vezérszurkolót sem sikerült azonosítani és letartóztatni.

   Mitévők legyünk? – kérdezték egymástól a koalícióban lévő szövetséges pártok elnökei. Hát a nemzetközi szervezetek segítségét kérjük, döntött a miniszterelnök. Egyedül nem megy, ahogy Kern András és Garas Dezső énekelte, tette hozzá, mert nemcsak politikus, hanem kulturálisan tájékozott államférfi is volt. Aztán a kormány, a FIFA és az UEFA vezetői a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében  tárgyalásokat kezdtek a huligánok haderő csökkentési tárgyalásának kezdeményezésére. A részt vevők sajtónyilatkozatot adtak ki, amelyben remélték, hogy az emberiség kis lépésekkel ugyan, de mégis előre haladhat a valódi Világbéke felé. Ez persze csak álom volt, ismerve a futballhuligánok elszántságát.

 

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.