Multimédiás arborétumi színdarabban menti meg a bolygót Futurobi. Világviszonylatban is egyedülálló virtuális szereplővel, Futurobival a főszerepben állítottak színpadra interaktív gyermekdarabot Magyarországon az ország 20 legszebb arborétumát és botanikus kertjét összefogó „Újszerű módszerekkel a zöld jövőért" program részeként.

 

Multimédiás arborétumi színdarabban menti meg a bolygót Futurobi. Világviszonylatban is egyedülálló virtuális szereplővel, Futurobival a főszerepben állítottak színpadra interaktív gyermekdarabot Magyarországon az ország 20 legszebb arborétumát és botanikus kertjét összefogó „Újszerű módszerekkel a zöld jövőért" program részeként.

 

Futurobi színháza, a hivatalosan „öko-musical" műfajba sorolt darab a nyár folyamán bejárja az egész országot. Futurobi színházához egy albumnyi gyermekdal is készült, amelyeket Titusz, a Carbonfools és más népszerű zenekarokból ismert DJ-zeneszerző-producer jegyez.

 

Futurobi, a jövő küldötte különleges időutazásra indul barátaival, hogy számtalan kalandon átverekedve magukat a nézőkkel együtt megmentsék a bolygót a környezetet és az egészséget romboló öko-katasztrófáktól. Futurobi egy kicsi, de figyelemreméltó képességekkel rendelkező kedves robot a jövőből, aki a ma gyermekeinek segítségét kéri a jövőbeli problémák megoldásához.

 

A Futurobi kalandjai című, gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt határozott üzenettel bíró öko-musical a közelmúltban több mint húsz állomásból álló országos turnéra indult.

A cselekménybe maga a gyerekközönség is beleszólhat, a gyermekek pedig szórakozás közben tanulhatják meg, hogy a jövő környezeti problémáit ma kell megoldani.

A zöld gyermekszínházi turné záróelőadására 2014. szeptember 20-án kerül sor a Szarvasi Vízi Színházban, a nyár folyamán 19 városban tekinthető meg.

A színházi berkekben is otthonosan mozgó Kókai János költő-drámaíró darabját Major Róbert állította színpadra. Az Esztrád Színház társulata pedig különleges technikai megoldásoknak köszönhetően virtuális főszereplővel lép a közönség elé.

 

A különleges szoftveres és hardveres eszközöket is magába foglaló rendszer háromdimenziós, virtuális karakterek valós idejű interaktív kommunikációját teszi lehetővé emberi irányítás mellett. Ennek köszönhetően darabban az élő színészek mellett több virtuális karakter is szerepelhet, a főszereplőt, Futurobit az MCDC néven híressé vált freestyle rapper, Veress Róbert által életre keltve, akit a nagyközönség a Csillag Születikből ismerhet.

 

A különleges előadáshoz szükséges speciális technológiát célzottan úgy állították össze, hogy azt mintegy két óra alatt bárhol fel lehessen állítani, így szinte bármely, színházi előadásra alkalmas helyszínen bemutatható a darab – mondta el Ihász Anita a Futurobi kalandjai című öko-musical produceri feladatait ellátó Homo Ludens ügyvezető igazgatója.

Az öko-musical további érdekessége, hogy az előadás zenei anyagát a lemezlovas-zeneszerző és producer Titusz szerezte, aki a nagyközönség számára olyan kultikus csapatokból is ismert, mint a Belga vagy a Carbonfools. A darab alkotói szerint a zene olyannyira karakteres alkotás, hogy már a közeljövőben önálló nagylemezként is elérhető lesz.

 

A Futurobi kalandjai című előadás turnéállomásainak időpontjai és helyszínei a www.zoldbaratok.hu oldalon érhetők el.

A Futurobi kalandjai című előadás zenéje a www.zoldbaratok.hu oldalon letölthető formában is megtalálható.

 

A Szarvasi Arborétum hazánk nagy arborétumainak és botanikus kertjeinek összefogásával március 20-án indította el a környezettudatos gondolkodásra és magatartásra nevelő Új módszerekkel a zöld jövőért című nagyszabású országos programot és versenyt a Környezet és Energia Operatív Program támogatásával. A 20 állomásos országos roadshow során a magyarországi arborétumokban és botanikus kertekben interaktív programokkal, családi vetélkedőkkel várják a családokat. Az arborétumokban zajló roadshow-val párhuzamosan Futurobi zenés színházi előadása is végigutazza az országot a program részeként. Az országos arborétumi rendezvénysorozat eseményei a jeles zöld világnapokhoz kapcsolódnak.

 

A kezdeményezés célja, hogy a családközpontú rendezvénysorozat az ország legnevesebb és legszebb arborétumaiban, botanikus kertjeiben eredeti természeti környezetben hívja fel a lakosság, a családok, osztályok figyelmét a környezettudatosság fontosságára.

A vízfogyasztással, klímaváltozással vagy például a fajok változatosságával (biodiverzitás) kapcsolatos alapvető ismereteket juttatja el a gyerekekhez úgy, hogy az általuk minden nap használt kommunikációs eszközök – okostelefon-alkalmazások vagy közösségi média felületek – válnak a természeti környezetben zajló, valós élményekkel kiegészülő tanulás eszközeivé.

 

www.zoldbaratok.hu

www.facebook.com/zoldbartok

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük