2024.július.22. hétfő.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Gabonakörök

4 perc olvasás

2_2.jpgNem hiszek a kísértetekben, démonokban, földönkívüli lényekben, asztrális síkokban, teleportációban és hasonlókban, amivel tele van a Google. De nem azért, mert Hitetlen Tamás vagyok. Hanem azért mert ezek a paranormális jelenségek akár vannak, akár nem léteznek, semmi jelentőségük nincsen. Világunkban valaki is szebb, okosabb, képzettebb, egészségesebb, gazdagabb, boldogabb lesz tőlük? Nem! Hát akkor milyen jelentősége van annak, hogy léteznek-e, vagy sem? Nem beszélve arról, hogy ezekkel a jelenségekkel találkozó személyekről előbb-utóbb kiderül, hogy tévedtek, álmodtak képzelődtek.

   Itt vannak például a gabonakörök. Negyven évvel ezelőtt Anglia déli részén fedezték fel az első, kör alakú ábrát a Longwood-birtok rozsföldjén, majd az elkövetkező néhány évben több ilyen alakzat jelent meg a környéken. Voltak köztük szabályos kör alakúak, ám egészen bonyolult, mandalára (mintás korong, szanszkrit motívum) emlékeztető ábrák is felbukkantak az érett gabonatáblákban. Jellemzően nyár végén vagy ősz elején tűntek fel a különös mintázatok.

   Ez már önmagában elég lett volna, hogy misztikus magyarázattal álljanak elő az erre fogékonyak, ám fokozta a helyzetet, hogy olyan spirituális és mitikus helyek találhatók ezen a vidéken, mint Stonehenge, vagy az Artúr-mondakörhöz kötődő helyszínek. Idővel aztán a világ több pontján is felfedeztek hasonló ábrákat. Mondanunk sem kell, hogy a különös lenyomatok alaposan felborzolták a kedélyeket, és megindultak a találgatások.

   Emberi beavatkozásra utaló jeleket nem találtak, így az ezotéria hívői levonták a következtetést: földönkívüliek hagytak nyomot maguk után, az űrhajójuk hajlította meg a növények szárát le- vagy felszállás közben. Hurrá! Innentől kezdve a világ több táján felbukkantak hasonló ábrák gabonatáblákon, sőt egyre bonyolultabb rajzolatú lenyomatokat fedeztek fel a földeken, ezek megerősítették a gyanút, hogy idegenek járnak közöttünk. Mások viszont meg voltak győződve róla, hogy az idegenek ezekkel az alakzatokkal akarnak üzenni nekünk. Megindult a kódfejtés, aminek persze nem lett kézzelfogható eredménye. Voltak, akik természetfeletti lények ügyködését látták a gabonakörök mögött.

   Teltek-múltak az évek. És érdekes fordulat következett be. Két angol fickó, Doug Bower és Dave Chorley bevallotta, hogy ők hozták létre a gabonakört. A bizarr ötlet megszületésében nagy szerepe volt az alkoholnak. Kissé felöntöttek a garatra, és miközben egymást támogatva igyekeztek hazajutni a kocsmából, ufótörténetekkel szórakoztatták egymást. Ekkor jutott eszükbe, hogy milyen jó tréfa lenne ufó-leszállópályát imitálni a rozsföldön, ami mellett épp elhaladtak. Innentől kezdve egymást követték az események, ám maguk sem gondolták, hogy világméretű lavinát indítanak el a csínyükkel.

   Természetesen hazánk sem maradhatott ki a mókából. Nálunk 1992-ben landoltak az ufók egy fejér megyei szövetkezet búzaföldjén, aminek nyomán egy 36 méter átmérőjű gabonakör keletkezett. Lett is nagy hírverés, csodájára járt a média és a lakosság is, míg nem sokkal később két agronómushallgató egy tévéműsorban dokumentációval alátámasztva be nem mutatta, hogyan készítették az ábrát. Az ügy azonban ezzel nem zárult le, a szövetkezet ugyanis feljelentette őket és 630 ezer forint kártérítést követelt tőlük az elmaradt aratás és a tönkretett termés miatt. Bíróságra került az ügy, ahol végül megállapították, hogy a két fiatalember 6 ezer forintnyi kárt okozott, a többi búzát azok taposták le, akik a helyszínre látogattak, hogy a saját szemükkel lássák a gabonakört.

   Nem akarom megsérteni a paranormális jelenségekben hívőket. De azt ismerjék el, hogy életünkre ezek a jelenségek semmi hatással nincsenek.

Láng Róbert

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.