Országjárásra, majd Erdélybe indult a 2013. május 16-án bemutatkozott Gábor Áron mozdony. A délelőtti ünnepélyes avatás után a kora délután már országjáró útra is indult a MÁV Csoport díszes Gábor Áron mozdonya.

 

Országjárásra, majd Erdélybe indult a 2013. május 16-án bemutatkozott Gábor Áron mozdony. A délelőtti ünnepélyes avatás után a kora délután már országjáró útra is indult a MÁV Csoport díszes Gábor Áron mozdonya.

 

A vasúttársaság a 200 éve született székelyföldi ágyúöntő, a szabadságharc őrnagya előtt tiszteleg a réz-fekete színekben felmatricázott járművel, amely júniusban a csíksomlyói búcsúra tartó Történelmi Székely Gyorsot is vontatja majd.

A MÁV 5. matricázott mozdonya a „Rézágyú". Nagy népszerűségnek örvendenek a MÁV évek óta forgalomban lévő, felmatricázott mozdonyai: az Aranycsapat, (lásd: http://euroastra.hu/node/59395) a Kandó, a Mátyás (lásd: http://euroastra.hu/node/70817) és a Weöres. Tavaly első ízben írt ki nyílt grafikai ötletpályázatot a vasúttársaság – ahogy most, akkor is az Indóház Közlekedési Kiadóval együttműködve – egy TRAXX vontatójárművére kerülő „matrica" megtervezésére. Akkor közel 50 pályamunka érkezett, s került a győztes alkotás a Mátyás király mozdonyra, amely azóta bejárta az országot, sőt, rendszeresen közlekedik Budapest és Bukarest között, ahogy a Gábor Áron TRAXX is fog a jövőben.

A mostani pályázatra több mint kétszer annyi, 107 alkotás érkezett, a szakmai zsűri Zachar István veszprémi grafikus pályamunkáját ítélte a legjobbnak. A mozdonyra a kíváncsi szemek elől elrejtve, Hatvanban került fel a mintegy 100 négyzetméteres díszítés, e hét első felében.
http://gaboraronmozdony.hu/

A mozdony az ünnepélyes felavatását követően egyből szolgálatba állt:

a 12 óra 23 perckor indult Kócsag IC vonatot továbbítva – Szolnokon és Debrecenen át – Nyíregyházára, majd onnan a Rózsa IC-vel vissza a fővárosba. A díszes jármű az első hétvégén menetrend szerinti vonatokkal többek közt Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza mellett Kecskeméten, Szegeden, Miskolcon is megfordul majd. azt követően pedig folyamatosan, heteken átjárja az országot, Keszthelytől Miskolcig, Szegedtől Sopronig, Pécsig. A felmatricázott jármű június 6-án különleges útra indul, mikor is – a grafikai ötletpályázatban partner – Indóház Közlekedési Kiadó által szervezett
Történelmi Székely Gyors szerelvényét továbbítja.


A mozdonyt pénteken láthatta először a nagyközönség, a hagyományosan méltó ünnepség keretében. Az avatóünnepségen Bálint Márta erdélyi, marosvásárhelyi születésű színművésznő Petőfi- valamint Kányádi-verset szavalt. A művésznő szülő városában végezte el a Szentgyörgyi István Színművészeti Főiskolát, és az ottani Nemzeti Színházban vált vezető színésszé, mielőtt családjával Magyarországra költözött. 2012-ben Magyar Örökség Díjjal és Magyar Érdemrend Lovagkereszt kitüntetéssel ismerték el munkásságát.
Az ünnepségen Sebő Ferenc Kossuth-díjas énekes, gitáros, tekerőlantos, dalszerző, népzenekutató és építészmérnök, a hazai hangszeres népzenei és táncházmozgalom egyik elindítója, a Sebő Együttes vezetője zenélt. Sebő Ferenc a Történelmi Székely Gyorson is fellép majd, illetve Gyimesbükkön koncertezik.

A korhű környezet megteremtésében valamint a katonai tiszteletadásban a Börzsönyi Lövész Klub Magyar Honvédvadász Hagyományőrző és Sport Csoport tagjai, ‘48-as tüzér honvédnek öltözve vállaltak szerepet. Külön kuriózum, hogy a legtöbb jelenlévő hagyományőrző „civilben" a MÁV Csoport vasutas munkavállalója.

 

Hazánk egyik legjelentősebb építészeti értékekkel bíró vasúti létesítménye a Nyugati pályaudvar. Kevesen tudják, hogy az Eiffel-iroda által tervezett impozáns pályaudvar kis ékszerdobozt is rejt magában: a Királyi várótermet, és annak előkertjét. A váró Ferenc József és Erzsébet királyné számára készült; amíg az uralkodó audienciát tartott a teremben, Sisi szívesen időzött a kertben.

A Gábor Áron mozdony 2014. május 16-i avatásához – melynek helyszíne a Nyugati volt – kapcsolódóan a MÁV megbízásából leányvállalata, a MÁV Kert Kft. rendhagyó virágosítást végzett. Idén áprilisban indult a Nyugatiban, a Déliben, a Keletiben és Debrecenben a MÁV ingyenes állomási wifi internet szolgáltatása, a mostani virágosítás során ez szemmel láthatóan is „megjelent".

A díjmentes netezési lehetőségre az utasok figyelmét minél több módon szeretnék felhívni, így például a lufiosztás, netes videó – http://goo.glI7VwUPk – mellett a Királyi váróterem udvarára közel négy méter átmérőjű magasított virágágyást telepítettek, benne virágokból kialakított wifi logóval. A kék alapon fehér jelet egy kék lobélia fajta és fehér angol muskátli vegyítésével alakították ki a MÁV Kert szakemberei. A váró kertjének sövényét is megnyírták, emellett virágosított fa ládákat is elhelyeztek, valamint a pályaudvaron lévő összes kő virágtartót beültették. A kertet az utasforgalmi rész felől borbolya sövénysor választja el, amit alaposan visszavágtak, hogy az érkező és induló utasok is jól rálássanak a virágokból kirakott logóra.

 

http://www.mav-start.hu/

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük