Galileo GalieiGalileo Galiei 

A 16. századi természettudós szobra a vatikáni palota kertjében kap majd helyet, nem messze attól a helytől, ahol Galilei 1633-ban, pere idején raboskodott.

Galileo GalieiGalileo Galiei 

A 16. századi természettudós szobra a vatikáni palota kertjében kap majd helyet, nem messze attól a helytől, ahol Galilei 1633-ban, pere idején raboskodott.

Galileit azzal vádolták, hogy a heliocentrikus világkép kopernikuszi tanait hirdette. A tévhittel szemben bebörtönzése idején nem kínozta, és nem is végeztette ki az inkvizíció, csupán arra kötelezte, hogy nyilvánosan vonja vissza tanait – írja a CNA.

„Az Egyház szeretné ezzel lezárni a Galilei-ügyet, ugyanakkor végérvényesen világossá tenni a Galilei-örökség jelentőségét, valamint a hit és a tudomány kapcsolatát" – nyilatkozta Nicola Cabibbo atomfizikus, a Pápai Tudományos Akadémia elnöke.

Cabibbo professzor szerint a jövő évre tervezett szoborállítás azért is helyénvaló, mert Galilei alapító tagja volt az 1603-ban létrehozott Lincei Akadémiának, a Pápai Tudományos Akadémia egyik elődjének.

A közadakozásból készülő szobor felállításával veszi kezdetét a teleszkóp feltalálásának 400 éves évfordulója alkalmából Galilei tiszteletére rendezett ünnepségsorozat, melynek részeként a Vatikánban 40 nemzetközi hírű tudós részvételével konferenciát tartanak. Ugyancsak a megemlékezésekhez kapcsolódik Firenzében a Galilei-per felülvizsgálata, amelyet a Jézus Társasága végez majd, vagyis ugyanaz a rend, amelynek egyes tagjai annak idején eretnekséggel vádolták a tudóst.

Mint ismeretes, idén januárban XVI. Benedek pápa elhalasztotta a római La Sapienza Egyetemre tervezett látogatását, miután egyes hallgatók azzal vádolták, hogy egyetért Galilei elítélésével. Az egyetemisták egy 1990-ben elmondott beszédére hivatkoztak, amelyben – akkor még Ratzinger bíborosként – Paul Feyerabend filozófust idézte, aki szerint a Galilei elleni eljárás "észszerű és igazságos" volt. Később bebizonyosodott, hogy a hivatkozás alapja az internetes Wikipedia tévesen közzétett cikke volt. A tiltakozó akciót világszerte elítélték; az elhalasztott látogatás utáni vasárnap a Szent Péter téren mintegy kétszázezren fejezték ki szolidaritásukat a pápával.

Magyar Kurír

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük