Magyar Szociális Fórum   Az egészségügyi szolgáltatások rendszerének átalakítása tovább mélyíti a válságot – jelentette ki Gazsó Ferenc, az MSZP Társadalompolitikai Tagozatának tiszteletbeli elnöke a Helyi Téma c. lap 20. számában megjelent interjújában.

 Magyar Szociális Fórum   Az egészségügyi szolgáltatások rendszerének átalakítása tovább mélyíti a válságot – jelentette ki Gazsó Ferenc, az MSZP Társadalompolitikai Tagozatának tiszteletbeli elnöke a Helyi Téma c. lap 20. számában megjelent interjújában.

   A szociológus professzor – a lap szerint – kijelentette: ?Ez nem más, mint egy már megbukott politika folytatása és reformcímkével történõ keresztülerõszakolása a társadalom minden szféráján, nem törõdve a társadalmi ellenállással sem". A kormány olyan piacelvû társadalmat akar kialakítani, amelyben semmilyen területen nincs kibúvó a piacgazdaság logikája alól. Úgy gondolják, ha ez teljes körûvé válik, akkor az állam összezsugorodik, a költségvetés 'megjavul', a szolidaritás elvet pedig felváltja az öngondoskodás – fûzte hozzá.

   Gazsó professzor megerõsítette azt a tézisét, miszerint Magyarországon rendszerkorrekcióra, és az újraelosztás ?teljes újragondolására" van szükség. – Nem lehet fenntartani azokat az óriási elõnyöket, amelyeket Magyarországon a multinacionális gazdaság élvez. A Számvevõszék vizsgálata szerint ez a gazdaság a magyar költségvetésbõl többet visz ki támogatás formájában, mint amennyit betesz a közösbe. Ez a gyakorlat nem tartható fenn, a közteherviselésbe be kell vonni a multikat is, az állami forrásokat pedig a hazai gazdaság dinamizálására kellene fordítani. Ha ez nem következik be, akkor semmilyen fordulat nem lesz, marad a 'besült' hazai gazdaság, konzerválódik a beszûkült munkaerõpiac – szögezte le.

   Gazsó Ferenc egyetemes és jövedelemarányos közteherviselést sürgetett, síkraszállt a bérfelzárkóztatás mellett, hiszen a hazai munkabér az uniós átlag mindössze 32 százaléka, jóllehet az össztermék az EU átlagának 60-62 százalékát is eléri.

    A professzor annak a véleményének adott hangot, hogy Magyarországon ?demokratikus elituralom" alakult ki, a pártok kizárólagos és kirekesztõ hatalomgyakorlása zajlik, a társadalmat lényegében kizárják a társadalomról szóló döntések meghozatalából. – Hiába mondja ki az alkotmány, hogy a pártok csak részt vesznek a hatalom gyakorlásában, nem így van, a hatalmat õk bitorolják, de alkalmatlanok a hatalom gyakorlására, nem tudják az országot kormányozni – vélekedett.

    Akiknek változtatni kellene a szisztémán, azok nem akarnak változtatni rajta, akik meg szeretnének változtatni, azoknak nincs elég erejük és érdekérvényesítõ képességük rá – fogalmazott. Gazsó Ferenc súlyosnak minõsítette ezt az állapotot, társadalmi közönyrõl beszélt, és megállapította, hogy az ?elégedetlenség nem megy át kollektív cselekvésbe". Ez az apátia arra utal, hogy a társadalom válságba került – vélte a Helyi Témában megjelent nyilatkozatában.

Közreadta a Magyar Szociális Fórum Kerekasztala

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük