2024.április.17. szerda.

EUROASTRA – az Internet Magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Gázszámla: igazságosabb rendszer a fogyasztóknak

2 perc olvasás
<a href="/" target="_blank" onclick="launch_popup(62, 70, 120); return false;" rel="noopener noreferrer"><img src="/files/images/16073.thumbnail.jpg" border="0" alt="MAGYAR CIMER" title="MAGYAR CIMER" width="58" height="100" align="left" /></a>A tél enyhébb volt a szokásosnál, a fogyasztók túlnyomó többsége azonban továbbra is magas számlát kap az átalánydíjas elszámolási rendszer miatt. A kormány ezt kívánta orvosolni a vonatkozó jogszabály módosításával: lehetõvé tette, hogy a fogyasztók a túlfizetés összegét készpénzben, 8 napon belül visszakapják.

A tél enyhébb volt a szokásosnál, a fogyasztók túlnyomó többsége azonban továbbra is magas számlát kap az átalánydíjas elszámolási rendszer miatt. A kormány ezt kívánta orvosolni a vonatkozó jogszabály módosításával: lehetõvé tette, hogy a fogyasztók a túlfizetés összegét készpénzben, 8 napon belül visszakapják.

A tél enyhébb volt a szokásosnál, a fogyasztók túlnyomó többsége azonban továbbra is magas számlát kap az átalánydíjas elszámolási rendszer miatt. A kormány ezt kívánta orvosolni a vonatkozó jogszabály módosításával: lehetõvé tette, hogy a fogyasztók a túlfizetés összegét készpénzben, 8 napon belül visszakapják.A fogyasztóvédelem erõsítése volt a célja a kormánynak azzal, hogy megteremtette egy rugalmasabb és egyben igazságosabb számlázási rendszer feltételeit. A jelenlegi szabályok szerint a gázszolgáltatók nem kötelesek az el nem fogyasztott, de már kifizetett gáz árát a fogyasztónak visszaadni. Ezt a gyakorlatban úgy élhette meg sok fogyasztó, hogy a gázszolgáltatója kamatmentes hitelezõjévé vált. Ezen az igazságtalan helyzeten kívánt változtatni a kormány, amikor módosította vonatkozó rendeletét. Az új, április 1-jével életbe lépõ szabály szerint, ha a szolgáltató a tényleges fogyasztásnál nagyobb összeget számláz ki az átalánydíjas rendszerben, akkor a fogyasztó szabad döntésén múlik, hogy visszakéri-e a többletet készpénzben, vagy inkább az átalánydíj csökkentését kéri a következõ hónapokra. Ha készpénzes visszafizetést választják, akkor a kormányrendelet értelmében a szolgáltató köteles a kérelem kézhezvételétõl számított 8 napon belül kifizetni a pénzt. Kormányszóvivõi Iroda

EZ IS ÉRDEKELHETI

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1973-2023 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.