2022.június.27. hétfő.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Georgian Storm – A repülő Grúzok – Kaukázusi Nemzeti Táncszínház.

4 perc olvasás
<!--[if gte mso 9]><xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> </xml><![endif]--> <!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} </style> <![endif]--> <p><span class="inline inline-left"><a href="/node/51092"><img class="image image-thumbnail" src="/files/images/a%20%281%29_5.thumbnail.jpg" border="0" width="81" height="100" /></a></span>Óriási teltházas siker a június 16-i magyarországi premieren a RaM Colosseumban. <strong>Magyarországon a „kaukázusi vihar"! Közép-európai turnéjának második állomásaként </strong>a RaM Colosseumban a június 16-i, 17-i és 18-i telt házas előadást követően a 20-i pótelőadásra is elkelt minden jegy!!! A közönség érdeklődése azonban továbbra sem csappant az előadások iránt. Ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy még egy ötödik fellépést is meghirdettek, melynek időpontja június 18. (szombat), 15 óra.<strong> </strong>

a%20%281%29 5.thumbnailÓriási teltházas siker a június 16-i magyarországi premieren a RaM Colosseumban. Magyarországon a „kaukázusi vihar"! Közép-európai turnéjának második állomásaként a RaM Colosseumban a június 16-i, 17-i és 18-i telt házas előadást követően a 20-i pótelőadásra is elkelt minden jegy!!! A közönség érdeklődése azonban továbbra sem csappant az előadások iránt. Ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy még egy ötödik fellépést is meghirdettek, melynek időpontja június 18. (szombat), 15 óra.

a%20%281%29 5.thumbnailÓriási teltházas siker a június 16-i magyarországi premieren a RaM Colosseumban. Magyarországon a „kaukázusi vihar"! Közép-európai turnéjának második állomásaként a RaM Colosseumban a június 16-i, 17-i és 18-i telt házas előadást követően a 20-i pótelőadásra is elkelt minden jegy!!! A közönség érdeklődése azonban továbbra sem csappant az előadások iránt. Ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy még egy ötödik fellépést is meghirdettek, melynek időpontja június 18. (szombat), 15 óra.

Az Edinbourgh-i Fesztivál sikercsapataként ünnepelt táncegyüttes a grúz tánc lendületével, káprázatos ugrásaival, hihetetlen kardpárbajaival és hagyományos zenéjével érkezett Magyarországra. Nálunk is életre kel a repülő grúz csoda: jelmezek kavalkádjával, 30 táncossal  és élő zenei betétekkel.

a%20%282%29 4.thumbnailA Táncszínházat Maka és Eka Vacheishvili alapította. Az együttesben olyan magasan képzett fiatal táncosok dolgoznak, akik nemcsak virtuóz tánctudásukkal, hanem elegáns, kecses, művészi érzékkel előadott koreográfiákkal kápráztatják el a közönséget.

a%20%283%29 2.thumbnailAz együttes nemcsak hazájában kap rendszeresen vastapsot: Skóciától Izraelig sokhelyütt felléptek már – nagy sikerrel. 10 perces álló tapsvihar 5 kontinensen! 2 millió néző pedig nem tévedhet! Az elmúlt években saját táncstílust alakítottak ki, amely a grúz néptáncon alapszik.

Nemrégiben teljesen új műsort mutattak be Grúziában, melyben a tradicionális grúz koreográfia ötvöződik más tánctípusokkal: szóló-, páros-, női-, férfi- és csoport táncokkal. Ezek között szerepelnek harci- és lírai tánckoreográfiák is. A táncegyüttes nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a zene és a tánc segítségével megmutassa a rendkívül gazdag grúz kulturális örökséget és a grúz népi hagyományokat nemcsak az otthoni, hanem a külföldi közönségnek is. A hagyományos koreográfiák bemutatása mellett a fiatal művészek elénk tárják a grúz történelem különböző korszakait, a táncok segítségével eljutunk a régmúlt időktől kezdve egészen napjainkig.

 A grúz folklór az egész világon megdelejezi a nézőket, a csodálatos jelmezek pedig a történelem és a művészet között teremtenek harmóniát. A Kaukázusi Grúz Nemzeti Táncszínház produkcióját nem véletlenül hívták meg a világ legnagyobb színpadaira. A hagyományos koreográfiák bemutatása közben a fiatal művészek a tánc eszközeivel idézik fel a grúz történelmet: a lélegzetelállító mozdulatok a grúz művészet és kultúra évszázados hagyományait mutatják be a világnak. A mágikus előadásmód, a színpompás díszletek, a korhű ruhák, a szemet gyönyörködtető látvány tökéletes képet nyújt a Kaukázus és Grúzia ősi kultúrájáról.

 A grúz vihar – a jó és a gonosz harcáról, a háborúkról, a győzelmekről, az életről, és a halálról szól, kiemelve a grúz nép bátorságát. Láthatunk a színpadon párbajt, esküvőt, kardtáncot, mindezt lenyűgöző technikai tudással, táncban elmesélve. A grúz hegyi táncok – Moxeuri, Kazbeguri, Megruli – elsősorban szilajságukban különböznek a völgyi táncok – Acharuli, Simdi – lágyságától.

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

1973-2022 WebshopCompany Ltd. Uk Copyright © All rights reserved. Powered by WebshopCompany Ltd.