Gere Zsolt, villányi borász kapta február 21-én, a 10. Magyar Borok Bálján a borszakma egyik legjelentősebb elismerését, a Gál Tibor Emlékdíjat. A Magyar Borok Bálján 2006 óta tartó hagyomány a Gál Tibor Emlékdíj átadása.

 

Gere Zsolt, villányi borász kapta február 21-én, a 10. Magyar Borok Bálján a borszakma egyik legjelentősebb elismerését, a Gál Tibor Emlékdíjat. A Magyar Borok Bálján 2006 óta tartó hagyomány a Gál Tibor Emlékdíj átadása.

 

A 2005-ben elhunyt egri borász, akiről az elismerést elnevezték kulcsszerepet töltött be a modern kori magyar bortörténelemben, valamint nemzetközi szinten is sikeresnek számít, nevét a mai napig jegyzi a külföldi szakirodalom.

 

„Gál Tibor a '80-as években az Egri borvidéken indította karrierjét, majd 1989-től a toszkánai Tenuta dell'Ornellaia főborászi pozícióját töltötte be. Itt készítette el az 1998-as Ornellaia nevet viselő vörös házasítást, amelyet 2001-ben a vezető, amerikai borszaklap, a Wine Spectator az év legjobb borának választott. Olaszországból hazatérve Egerben hozta létre saját pincészetét. A hazai borágazat fejlődéséhez nagyban hozzájárult azon véleménye, amely szerint Eger Burgundiával állítható párhuzamban, így létjogosultsága van a régióban a pinot noir szőlőfajta telepítésének. Ugyancsak hozzá köthető a viognier fehér fajta hazai megjelenése. Gál Tibor 2005-ben egy baleset következtében hunyt el Dél-Afrikában, ahol szaktanácsadóként dolgozott."

 

A 2014-ben megújult díj nyertesének kiválasztásakor évről-évre az Év Bortermelője cím birtokosai ajánlanak egy, a borrégiójukban dolgozó olyan borászt, aki még nem kapta meg azt a figyelmet, amit szerintük megérdemelne. A javasolt szakemberek közül a bort szerető közönség online szavazáson dönti el, kinek adják át az elismerést a Magyar Borok Bálján.

 

2015-ben a Gál Tibor Emlékdíj nyertese a villányi Gere Zsolt lett.

A frissen díjazott szakember első sorban Gál Tibor családjának, a díj létrehozóinak, valamint a rá szavazó borkedvelőknek mondott köszönetet. A családi pincészet és a Villányi Borrend vezetőjeként pedig hangsúlyozta, hogy Villány pozíciójának megerősítését, a magyar bor nemzetközi hírnevének javítását tartja a legfontosabbnak, hiszen id. Gál Tibor is az utóbbin dolgozott.

 

A Gál Tibor Emlékdíj az elismerés mellett tartalmaz egy 250 000 forintos szakmai ösztöndíjat és egy online hirdetési csomagot is 500 000 forint értékben. A fentiek mellett 2015-ben a Forbes Magyarország a díj nyertesét egy közel 400 000 forint értékű klubkártyával támogatja, amely egy éven keresztül minden Forbes eseményre garantált és ingyenes belépést biztosít.

 

http://www.boraszportal.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük