Idén már hat ország divattervezői versengenek. Tovább bővül a Gombold újra! Közép-Európa tehetségkutató pályázói köre: idén a visegrádi négyek országain túl Szerbia és Horvátország divattervezői is indulhatnak a versenyen.

 

Idén már hat ország divattervezői versengenek. Tovább bővül a Gombold újra! Közép-Európa tehetségkutató pályázói köre: idén a visegrádi négyek országain túl Szerbia és Horvátország divattervezői is indulhatnak a versenyen.

 

A Design Terminál immár ötödik alkalommal hirdeti meg a Gombold újra! Közép-Európa öltözéktervezői pályázatot azzal a céllal, hogy a kreatív iparágak területén erősítse a regionális együttműködést, és hogy a feltörekvő közép-európai tervezők a nemzetközi divatipar látóterébe is bekerüljenek. 2015-ben a Design Terminál együttműködő partnere a HIPAVILON Nonprofit Kft.

 

Az idei év újdonsága, hogy a visegrádi négyek országai – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – mellett, Szerbiával és Horvátországgal bővül a résztvevő országok száma. Magyarország számára hagyományosan fontos a Nyugat-Balkán, melynek európai integrációját is aktívan segíti a magyar diplomácia. Ennek eszközeit egészítheti ki a kreatívipar területén kialakított együttműködés. A 2015-ös Gombold újra! pályázat témája továbbra is egymás megismerése: jellegzetesen közép-európai ihletésű pályamunkákkal lehet nevezni.

 

A tavalyi évhez hasonlóan a szervezők most is Öltözék- illetve Kiegészítő kategóriában várják a jelentkezéseket, melynek elbírálásáról egy hatfős nemzetközi zsűri dönt.

 

„A Czech Fashion Council partnerségének oka, hogy értékeljük és elismerjük a résztvevő országok egyediségét és a közöttünk létrejövő dialógus fontosságát. Ezen felül a Central European Fashion Days egy fontos és remek csatorna a régiós divatipar megismerésére." – mondta Olo Křížová, a Czech Fashion Council vezetője, a Gombold újra! Közép-Európa cseh zsűritagja.

 

A verseny során nagy hangsúlyt kapnak a vállalkozói kompetenciák, mely a díjazásban is megmutatkozik: a 10 000 euró értékű „CEFD Visegrád Award" vállalkozásösztönző fődíjat a teljes mezőny legjobban teljesítő tervezői kapják, a szintén 10 000 euró értékű Design Terminál díjat pedig a legjobb magyar tervezője.

 

A Gombold újra! Közép-Európa pályázat döntője idén is az őszi Central European Fashion Days keretén belül valósul meg, a hazai és a közép-európai régió tervezőinek nagyszabású divatbemutatói mellett.

 

www.gomboldujra.hu

 

Lantai József

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük