Gutenbergtől Zuckerbergig mottóval, első alkalommal rendezik meg Budapesten a Könyvritkaságok nemzetközi kiállítását és vásárát. 2016. szeptember 24-25. között brit, dán, francia, holland, japán, német, olasz, orosz, osztrák, svájci és magyar antikváriusok várják a szakértőket, gyűjtőket és a könyveket szerető, ritkaságokra kíváncsi nagyközönséget. A kínálat széles és minden pénztárcához igazodik, a könyvek mellett kéziratokat, kottákat és nyomatokat is felvonultat.

 

Gutenbergtől Zuckerbergig mottóval, első alkalommal rendezik meg Budapesten a Könyvritkaságok nemzetközi kiállítását és vásárát. 2016. szeptember 24-25. között brit, dán, francia, holland, japán, német, olasz, orosz, osztrák, svájci és magyar antikváriusok várják a szakértőket, gyűjtőket és a könyveket szerető, ritkaságokra kíváncsi nagyközönséget. A kínálat széles és minden pénztárcához igazodik, a könyvek mellett kéziratokat, kottákat és nyomatokat is felvonultat.

 

A kiállítás és vásárt megelőzi a Nemzetközi Antikvár Szövetség (International League of Antiquarian Booksellers) szintén Budapesten tartandó 42. kongresszusa. Mindkét esemény házigazdája és szervezője a Magyar Antikváriusok Egyesülete.

 

A Magyar Antikváriusok Egyesülete 2001-ben alakult és 2010-ben csatlakozott az ILAB-hoz. Az egyesületnek 11 tagja van, de számos további antikvárium működik országszerte. Az ILAB tagság egy szigorú etikai kódex elfogadásával jár, ugyanakkor biztosítja a nemzetközi körforgásba való bekerülést.

 

Az ILAB kongresszusát kétévente rendezik meg, mindig más nagyvárosban. Ezekre az egész világról érkeznek tagok, hogy szakmai kérdésekről beszéljenek, megvitassák a piac újdonságait és megismerhessék a mindenkori vendéglátók könyvkultúráját és ritkaságait. A kongresszus és vásár ideje alatt, 2016. szeptember 19-25. között a nemzetközi antikvárius szakma közel száz fővel képviselteti magát Budapesten.

 

A szakmai programokon az Országos Széchényi Könyvtár mellett ellátogatnak az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Egyetemi Könyvtárába, ahol megtekinthetik a mind magyar, mind pedig olasz vonatkozásban különlegességnek számító Dante-kódexet (1343-54) valamint a Magyar Tudományos Akadémia könyvtárába, ahol a Kaufmann- gyűjteménnyel ismerkedhetnek.

 

Budapest – a könyvnagyhatalom

 

Budapest mindig is könyvnagyhatalomnak számított Európában, a világ antikváriusai ennek ellenére most prezentálhatják itt először könyvritkaságaikat a nagyközönségnek.

 

A könyvszeretet hosszú hagyományra épül, már Mátyás király szenvedélyes könyvgyűjtő volt. Könyvtára, a Bibliotheca Corviniana kivívta korának nemzetközi elismerését. A

könyvtár fejlesztését, a megrendeléseket a király személyesen vitatta meg tudósaival. Egyes kötetekért hajlandó volt évekig tartó diplomáciai tárgyalásokat folytatni. Budán műhelyt alapított, ahol a király és az egyház számára könyveket másoltak és kötöttek.

 

Jelentős egyházi és tudományos könyvtárak is létesültek, mint például a Sárospataki Református Kollégium, a Pannonhalmi Főapátság vagy a Zirci Apátság könyvtárai.

 

A második világháború előtt a kiadók és könyvkereskedések jellemzően magánkézben voltak. Sok közülük kölcsönzési rendszert vezetett be, hogy azok is olvashassanak, akik nem engedhetik meg maguknak a könyvek megvásárlását.

A rendezvény mindkét nap (2016. szeptember 24-25.) délelőtt 10.00 órától este 18.00 óráig várja az érdeklődőket. Helyszíne a Pesti Vigadó épülete.

 

Brit, dán, francia, holland, japán, német, olasz, orosz, osztrák, svájci és magyar antikváriusok várják a szakértőket, gyűjtőket és a könyveket szerető, ritkaságokra kíváncsi nagyközönséget. A kínálat széles és minden pénztárcához igazodik, a könyvek mellett kéziratokat, kottákat és nyomatokat is felvonultat.

 

A kétnapos kiállítás és vásár ingyenesen látogatható. A látogatóknak lehetőségük nyílik antikvár könyveik felbecsültetésére is.

 

Részletes és folyamatosan aktualizált információ a kongresszus weboldalán illetve a vásár és kiállítás Facebook-oldalán található.

 

Kiállító antikváriumok

 

Antiquariaat Brinkman, AmszterdamHerman H. J. Lynge & Søn, KoppenhágaAntiquariat Turszynski, München – Matthaeus Truppe Bucchandlung & Antiquariat, Graz- Rotes Antiquariat & Galerie C. Bartsch, Berlin/BécsLibreria Antiquaria Alberto Govi, ModenaAntiquariat Dasa Pahor GbR., MünchenSims Reed Ltd., LondonGraham York Rare Books, Honiton,DevonHarrison-Hiett Rare Books, DorsetAntiquariat Bachmann & Rybicki UG, DrezdaBibliophatos Srl, MilánóLibrairie Alain Brieux, Párizs – Benjamin Spademan, London – Kagerou Bunko, TokióBiblionne, MoszkvaAntiquariat Nikolaus Struck, Berlin – Librairie Walden, Orléans – Librairie Henri Vignes, PárizsAugust Laube, ZürichAntiquariat Donhofer, BécsAbaúj Antikvárium, KistokajBorda Antikvárium, ZebegényKözponti Antikvárium, BudapestMúzeum Antikvárium, BudapestKárpáti és Fia Antikvárium, BudapestAtticus Antikvárium, BudapestFöldvári Antikvárium, Budapest – Dávidházy Antikvárium, Budapest – Studio Antikvárium, Budapest – Hungarian ArtistBook Association, Budapest – Collectorism Ltd., Budapest – Bibliofile / Tamás Ádám, Budapest

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük