2022.05.29.

EuroAstra Internet magazin

Független válaszkeresők és oknyomozók írásai

Gyenge kamatemelést áraz be a piac az FOMC-ülés előtt

3 min read
<p><span class="inline inline-left"><a href="/node/97403"><img class="image image-preview" src="/files/images/index_630.jpg" border="0" width="308" height="164" /></a></span>Tegnapra virradóra megerősödött az ázsiai piacokon a kockázatkerülő magatartás, ami komoly nyomás alatt tartotta a dollárt. Ennek köszönhetően az EURUSD a reggeli órákban tesztelte az 1,1030/40 körüli ellenállási szintet, az USDJPY pedig stabilan 121,00 alatt maradt.

Tegnapra virradóra megerősödött az ázsiai piacokon a kockázatkerülő magatartás, ami komoly nyomás alatt tartotta a dollárt. Ennek köszönhetően az EURUSD a reggeli órákban tesztelte az 1,1030/40 körüli ellenállási szintet, az USDJPY pedig stabilan 121,00 alatt maradt.

Tegnapra virradóra megerősödött az ázsiai piacokon a kockázatkerülő magatartás, ami komoly nyomás alatt tartotta a dollárt. Ennek köszönhetően az EURUSD a reggeli órákban tesztelte az 1,1030/40 körüli ellenállási szintet, az USDJPY pedig stabilan 121,00 alatt maradt.

Legalább két értelmezése van a kockázatkerülés megélénkülésének: az első szerint a piac nagyon megégette magát az Európai Központi Bank december 3-i lépései kapcsán, így a piaci szereplők idén már nem nagyon szeretnének semmit sem csinálni, mivel elvesztették kockázatviselési hajlandóságukat az „év makrogazdasági tippjének" (az EURUSD shortolásának, illetve az európai részvények longolásának) kudarcát követően.

 

A másik értelmezés szerint a Fed küszöbön álló kamatemelésével kapcsolatos félelmek, továbbá a kockázatosabb kötvények, a részvények és a feltörekvő országbeli eszközök piacain tapasztalható kockázatkerülő magatartás azt fogja jelenteni, hogy a Fed rendkívüli óvatossággal, szinte lábujjhegyen kezd majd bele a kamatemelési ciklusba. És akkor még nem beszéltünk a leértékelési politikát folytató Kína kapcsán felmerült deflációs kockázatokról és az olajárak közelmúltban tapasztalt összeomlásáról.

 

A piac az EURUSD következő ellenállási szintjét figyeli, amely a régi sávban, 1,1100 körül van. Ez az ellenállási szint egyértelműen az utolsó bástya, mielőtt az átmeneti konszolidáció igazi vásárlási hullámmá alakul 1,1250 körül.

 

Az ausztrál jegybank ülésének jegyzőkönyve megerősítette, hogy a bank óvatosan optimista az ausztrál gazdaság kilátásait illetően. Az ausztrál dollár árfolyama a közelmúltban kialakult kulcsfontosságú kereskedési sávban, 0,7150-0,7375 között mozgott a dollárral szemben, miközben az NZDUSD az éjszaka folyamán feljebb csúszott, és a 0,6800-as ellenállási szintet teszteli. Ahogyan azt már említettük, a jelentősebb események (mint például a holnapi Fed Nyíltpiaci Bizottsági ülés) előtt kialakuló technikai áttörések nehezen értelmezhetők – várjuk meg, hogy ezek a mozgások vajon a mai napon is megmaradnak-e. Az újabb jelentős ellenállási szint a közelmúlt csúcsa, 0,6900 körül várható, miközben a kétszáz napos mozgóátlag kismértékben már most becsúszott ez alá a szint alá.

 

John J. Hardy

John Hardy az austini University of Texas-on végzett kitűnő eredménnyel, 2002 óta lát el a Saxo Banknál különböző feladatokat. Jelenleg devizapiaci stratégiai igazgatóként dolgozik a Saxo Bank koppenhágai központjában. John naponta publikál elemzéseket, amelyeket a Saxo Bank ügyfelei, továbbá újságírók és kereskedők kapnak meg. Gyakori vendége és szakértője többek között a CNBC, a CNBC Arabia és a Bloomberg üzleti TV-programjainak. Az állandó rovatai és média-megjelenései mellett John rendszeres és ad-hoc kommentárokat ír a fő devizákkal, a központi bankok politikájával, makrogazdasági folyamatokkal és más fejleményekkel kapcsolatban. John Hardy szívesen ad szakértői véleményt a devizapiac és más fő eszközosztályok piacainak alakulásával kapcsolatban, makrogazdasági perspektívából megközelítve.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

EUROASTRA - Powered by WebshopCompany Ltd. uk. | Newsphere by AF themes.