Gyógyulást nemcsak rideg-csempés rendelőkben, fertőtlenítőszagú kórházakban lehet keresni, hiszen számos betegséget – ízületi bántalmat, gyulladást, csontritkulást, nyirokkeringési zavarokat, meddőséget – gyógyíthatnak a bársonyosan simogató termálvizek. Az Európában egyedülálló harkányi víz például a gyógyíthatatlan pikkelysömörre is gyógyírt jelenthet.

 

Gyógyulást nemcsak rideg-csempés rendelőkben, fertőtlenítőszagú kórházakban lehet keresni, hiszen számos betegséget – ízületi bántalmat, gyulladást, csontritkulást, nyirokkeringési zavarokat, meddőséget – gyógyíthatnak a bársonyosan simogató termálvizek. Az Európában egyedülálló harkányi víz például a gyógyíthatatlan pikkelysömörre is gyógyírt jelenthet.

 

A pikkelysömör (pszoriazis) esetén a bőrben megtalálható immunsejtek valamint a hámsejtek – az egészséges bőrsejtekkel ellentétben – fokozottan aktiválódnak, ami a bőr gyulladásával és a bőr sejtjeinek felgyorsult osztódásával jár. Jellemzője, hogy a bőrön nagyobb foltokká összefolyó, gyulladt, pikkelyes, hámló, viszkető-fájdalmas területek alakulnak ki. A pszoriazist már nem csak bőrbetegségnek, hanem az egész szervezetet érintő immunbetegségnek tartják. Kortól és nemtől függetlenül bárkinél, bármikor kialakulhat.  A pikkelysömörben szenvedő betegek legalább 10-15 százalékában a bőrtünetekhez ízületi tünetek is társulnak. Ma Magyarországon 150-200000 érintett beteg van. A betegség a testi tünetek mellet komoly lelki terhet ró az érintettekre, akiknek jelentősen romlik az életminősége, gyakran depressziósakká válnak. A pszoriazist teljesen meggyógyítani sajnos nem lehet, de hatékonyan tünetmentesíthető.

 

Európában egyedülállóan a pikkelysömör gyógyításában kiváló eredményeket érnek el a harkányi gyógyvíz segítségével. A kénes gyógyvíz ma is 62,5 °C-os hőmérséklettel tör felszínre 50-70 méteres mélységből. Ásványianyag-tartalma literenként több mint 1000 mg. Gyógyászati szempontból legjelentősebb alkotórésze a karbonszulfid, amely a földalatti nyomás miatt a vízben oldott állapotban van jelen, a nyomás alól felszabadulva viszont bomlani kezd és kénhidrogén gázzá alakul. Ez adja a harkányi gyógyvíz jellegzetes illatát. A karbonszulfid a bőrön át és belélegezve egyaránt igen aktívan szívódik fel a szervezetben.

 

Az egészségüket megőrizni, valamint a gyógyulni vágyók Harkányban többféle kezelés közül választhatnak. Magas kategóriájú szállodák felkészülten várják azokat a vendégeket, akik számára fontos a privát, intimitást biztosító kúracsomag, gyógyvizes kádfürdővel, fényterápiával, gyógytornával, masszázzsal szakorvosi felügyelettel.

A Gyógyfürdőkórház szolgáltatásai nem csak az alapellátásban résztvevő betegek számára elérhetőek, hanem személyre szabott terápia és kúracsomag is igényelhető, melynek segítségével feledhetőek, orvosolhatóak a hétköznapok gondjai, problémái, fáradtsága.

 

TIPP: Kézenfekvő segítőtárs

A pszoriazissal küzdőknek különös figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy minden, ami a bőrükkel érintkezik nyugtató hatású, bőrbarát legyen. Talán a legfontosabb ezek közül a folyamatosan, napjában többször használt szappan. Megbízható forrásból származó, minőségi kézműves szappannal javítható a gyulladt, viszkető bőr állapota. A pécs környéki gyógynövényekből, bio kecsketejből, teafőzettel készülő SzappAnna szappanok készítője pszoriazisra a Levendulás kecsketejszappant ajánlja, melyben a lúgos kémhatású, a bőr normál Ph értékét visszaállító és alfa-hidroxi savval finoman hámlasztó kecsketej hatását gyulladás- és viszketésgátló levendula illóolaj egészíti ki. Kapható a szappanműhelyben Pécsváradon, valamint a www.szappanna.hu weboldalon.

Németh Krisztina